Vijesti - Dan Sustavnog studija duhovnosti i studija Teologije posvećenog života

 

Dan Sustavnog studija duhovnosti i studija Teologije posvećenog života

Dan Sustavnog studija duhovnosti i studija Teologije posvećenog života Autor: ika/fra Matej Milić, OFMConv
Objavljeno: 17. 12. 2017 - 08:49

Studij TPŽ-a mnogo znači za polaznike osobno, za njihove zajednice i Crkvu općenito

U velikoj dvorani karmelićanskog samostana Majke Božje Remetske u Zagrebu, održana je u subotu 17. prosinca 2017., svečanost prigodom Dana studija i promocije diplomanata „Sustavnog studija duhovnosti" (SSD) i studija „Teologije posvećenog života" (TPŽ). Prisutne su na početku pozdravili predstojnici studija TPŽ-a dr. sc. Jure Zečević i SSD-a dr. sc. Franjo Podgorelec.

Predstojnik TPŽ-a dr. Jure Zečević u pozdravnom je govoru podsjetio da je studij TPŽ-a ustanovljen 2013. godine, na poticaj i uz potporu tadašnje Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, sadašnje Hrvatske redovničke konferencije, koja je Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. oca Josipa povjerila da osnuje i organizira studij Teologije posvećenog života te je pozvao prisutne da srdačnim pljeskom pozdrave u dvorani prisutnu predsjednicu Hrvatske redovničke konferencije, s. Anu Mariju Antolović. Glavna svrha TPŽ-a, naglasio je dr. Zečević, jest da, kao jedan od oblika cjeloživotne formacije, redovnicama, redovnicima i drugim osobama posvećenog života omogući produbljenje i osvježenje vlastite duhovne dimenzije. Izvijestio je da su tijekom prvih dvaju nastavnih ciklusa, održanih u Zagrebu, studij upisala ukupno 92 polaznika, dok je u trećem ciklusu koji je ove godine započeo u Splitu studij upisalo 58 polaznika. Citirao je riječi Splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, koji je na početku studija u Splitu izrazio svoje uvjerenje da studij TPŽ-a mnogo znači i za polaznike osobno, ali i za njihove zajednice i Crkvu općenito. Na kraju govora predstojnik TPŽ-a je informirao da će na ovoj promociji diplome primiti 13 diplomanata TPŽ-a i 7 diplomanata SSD-a. Diplomantima i nagrađenim studentima te njihovoj rodbini je čestitao, a profesorima, uzvanicima, gostima i svim prisutnima je zahvalio na dolasku i poželio im da se osjećaju lijepo, ugodno, posvećeno i oduhovljeno.

U svojstvu predstojnika SSD-a dr. Franjo Podgorelec se u svom govoru pridružio pozdravima dr. Zečevića i naglasio da broj zainteresiranih osoba za studij na SSD-u ne jenjava ni nakon 11 godina od osnutka te da je to pokazatelj koliko su ljudi željni i potrebni duhovne formacije i koliko su dobrodošli formativni studiji ove vrste.

Uslijedio je potom „Prikaz dokumenta Kongregacije za nauk vjere „Iuvenescit Ecclesia", o odnosu između hijerarhijskih i karizmatskih darova, koji je prisutnima iznio dr. sc. Petar Janjić, OCD. 

Predavač je ukazao na to da je odnos između hijerarhijskih i karizmatskih darova u Crkvi vrlo aktualan, te da obje dimenzije trebaju biti komplementarno prisutne u Crkvi kao rezultat djelovanja istoga Duha. Predstavio je glavnu strukturu dokumenta koji nosi nadnevak 15. svibnja 2016., te istaknuo njegova glavna tematska težišta: - istobitnost hijerarhijskih i karizmatskih darova, - obveza da se „institucionalnu Crkvu" ne suprotstavlja „Crkvi Duha", nego da se između njih gradi sklad i komplementarnost - posluh pastirima, poštivanje kriterija za razlučivanje autentičnih karizmi, pravno priznanje; sagledavanje karizmi u perspektivi odnosa opće i mjesnih Crkvi, uzimanje Blažene Djevice Marije za uzor u tom pogledu.

Nakon predavanja uslijedilo je svečano slovo ravnatelja SSD-a i TPŽ-a, provincijala Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa, o. Srećko Rimca. U ime Hrvatske Karmelske provincije, kao i u ime Papinskog instituta „Teresianum" iz Rima, u čijem sastavu se nalazi SSD, pozdravio je sve prisutne, osobito studentice i studente SSD-a i TPŽ-a koji su uspješno završili studij i kojima će svečano biti uručene diplome. Pozdravio je i ostale studentice i studente, profesore i predstojnike obaju studija te njihovu tajnicu Snježanu Foršek, OCDS, zahvalivši im svima na angažiranom i predanom radu, bez kojega ovih studija ne bi bilo. Izrazio je uvjerenje da interdisciplinarni pristup tih dvaju karmelskih studija duhovnosti, koji je primjereno otvoren i drugim znanostima i drugim religijama, može pomoći studentima da se orijentiraju i lakše prepoznaju kvalitetne duhovne putove koji će ih dovesti do Istine i zajedništva s Bogom.

U najsvečanijem dijelu programa Ravnatelj je potom uručio diplome i pohvale studentima. Promovirano je sedam diplomanata SSD-a i trinaest diplomanta TPŽ-a. 

Pohvalu za najbolji ostvareni uspjeh na SSD-u dobila je Višnja Mesarić, a na TPŽ-u Ana Kolić.

Pohvale za najbolji diplomski rad na SSD-u dobila je Carol Mirna Herak – Kramberger za rad „Sakralna i duhovna baština grkokatolika u Žumberku", koji je izradila pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Jure Zečevića. Pohvalu za najbolji završni rad na TPŽ-u dobila je Spomenka Jurić za rad „Sveta Terezija od Isusa i vizualna umjetnost. Prilog poznavanju značenja vizualnih umjetničkih djela u životu i molitvi svete Terezije od Isusa", koji je izradila pod mentorskim vodstvom dr. sc. Darija Tokića. Pohvalu za najbolji završni rad na TPŽ-u dobila je također i s. Božica Britvec za rad „Formativni i edukativni potencijal bajki za duhovno i moralno profiliranje osobe", koji je izradila pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Jure Zečevića. 

Glazbeni dio programa animirala je vokalno-instrumentalna skupina „Domeniche" iz Sv. Nedelje, Strmca i okolice kao i studentski zbor na čelu s voditeljicom Jasnom Kubica. Program je vodila studentica Danijela Blažević, a za tehničku podršku, prezentaciju i ozvučenje skrbio je karmelićanski bogoslov br. Marko Maglić.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi