Vijesti - Dan Riječke Majke - Riječka Majka nas uči imati povjerenja u Božju riječ

 

Dan Riječke Majke - Riječka Majka nas uči imati povjerenja u Božju riječ

Dan Riječke Majke - Riječka Majka nas uči imati povjerenja u Božju riječ Autor: ika
Objavljeno: 28. 02. 2021 - 12:17

Postulatura službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić svakog 29. dana u mjesecu organizira Dan Riječke Majke, spomendan preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. U nedjelju 28. veljače misno slavlje u kapeli Presvetog Srca Isusova na Pomeriju predvodio je rektor Bogoslovnog sjmeništa u Rijeci vlč. mr. Mario Gerić u zajedništvu s mons. Nikolom Imbrišakom.

U propovijedi nadahnutoj životom i djelom Riječke Majke i pročitanim svetopisamskim tekstovima  vlč. Gerić je kazao kako Dan Riječke Majke, kojega slavimo u korizmenim danima, poziva da po korizmenim djelima: zauzetijoj molitvi i razmatranju Božje riječi, djelima posta i pokore, a nadasve djelima ljubavi, nastojimo se suobličiti s našim Učiteljem Isusom Kristom. Njegovo uskrsnuće naviješteno je u evanđeoskom ulomku o Kristovim preobraženju na brdu Tabor. Gospodin nam pokazuje ono što je u njegovoj ljudskosti bilo skriveno, a to je prava istina o Isusu kao Božjem sinu. Njegova nebeska slava je ono na što smo svim pozvani, a ostvaruje se po trpljenju i križu, poručio je.

„Suobličeni s Kristom možemo prispjeti slavi uskrsnuća i biti dionici uskrsne slave kojoj je Gospodin prispio. Posebice djela ljubavi koje je Isus  svjedočio svojom zauzetošću za najpotrebitije, jesu djela koja nas suobličuju s Kristom.”

Kao uzor za nasljedovanje pred vjernike je stavio Riječku Majku, zauzetu kršćanku koja je prihvatila ono što se trudimo u korizmi – povjerovati Božjoj riječi. Upravo se snažna vjera u Božju riječ očitovala u životu službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, rekao je vlč. Gerić. Podsjetio je na njene riječi zapisane u kronici o povjerenju kojega je imala u ostvarenje Božje volje. Riječka Majka je poput Abrahama, koji je bio suočen s neizmjernim poteškoćama, izašla iz udobnosti kako bi, vjerujući Božjoj riječi, sabirala bolesnu djecu, davala im dom, odgoj i vjeru u Isusa. Kada je ostala bez hrane, rekla je: „Preostalo je još samo bijeloga brašna, ali je Srce Isusovo nad nama.”

Bog je jamac našega spasenja i suobličavanja s Kristom. Kada nam se čini da neuspjevamo odgovoriti na Božji poziv i nemamo ‘ljudskih resursa’ koja smatramo preduvjetima naše vjere, svjedočanstva i spasenja, tada ostajemo razočarani, rekao je propovjednik. „Današnja Božja riječ, kao i životni primjer, svjedočki i mučenički Riječke Majke pokazuju nam da je stvarnost drugačija i da niti svjedočanstvo Božje ljubavi niti naša vjera i spasenje ne ovisi o ljudskim resursima, nego o tome koliko se predajemo Bogu. Koliko imamo povjerenja u ono što Bog govori da će biti ostvareno? Bog nikada ne iznevjerava svoje obećanje i ovo je poziv na ozbiljnu suradnju s Božjom riječju.”

Biti kršćanin znači ozbiljno surađivati s Božjom riječi, istaknuo je vlč. Gerić. Potrebno je dati pristanak na nju i čekati ostvarenje tog obećanja u potpunoj predanosti. Tome nas uči Riječka Majka koja je jasno, bez ustručavanja, zadrške i ostajanja samo na ljudskoj podršci, davala neizmjerno povjerenje Božjoj riječi i ljubavi. Ona je uz zauzet rad, svu stvarnost posvećenja Boga prepuštala njemu samom. Prepuštala je da Bog po njezinoj autentičnosti ostvari spasenje onima kojima je bila poslana, istaknuo je propovjednik. Na kraju je sve potaknuo da u službenici Božjoj Mariji Krucifiksi Kozulić upoznaju uzor kršćanskog života, ljubavi i poziv kojega treba nasljedovati.

Nakon misnog slavlja održana je molitva kod groba Riječke Majke koji se nalazi u predvorju samostanske kapele Presvetog Srca Isusova na Pomerij. Upravo u toj je kući Marija Kozulić, utemeljiteljica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, prije više od stotinu godina djelovala i pomagala potrebitima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi