Vijesti - Dubrovačka biskupija

 

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija Autor: ika
Objavljeno: 27. 01. 2024 - 19:46

Dan posvećenog života

Redovnici i redovnice s područja cijele Dubrovačke biskupije okupili su se u Dubrovniku u subotu 27. siječnja kako bi zajedno proslavili Dan posvećenog života, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Na početku susreta imali su prigodu za sakrament pomirenja u crkvi Male braće gdje su potom zajedno izmolili Jutarnju molitvu časoslova. Uz pozdrave i riječi dobrodošlice predsjednika biskupijskog Vijeća za posvećeni život fr. Tomislava Kraljevića i dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića u dvorani Ivana Pavla II., poslušali su dva predavanja.

S. M. Katarina Mihić iz Družbe Kćeri Milosrđa u izlaganju naslovljenom „Milim sestrama – pouke bl. Marije Propetog Isusa Petković“ govorila je o posljednjoj knjizi o njihovoj blaženoj utemeljiteljici u kojoj su sadržane njezine pouke iz perioda od 1928. do 1935. godine. U planu je izdavanje i ostalih blaženičinih pouka koje je do 1964. godine pisala ili su ih njezine sestre zapisivale, a ona ih korigirala. Spomenula je i kako je na početku blagopokojni dubrovački biskup Josip Marčelić potaknuo Mariju Petković, još dok je bila djevojka, na pisanje dnevnika. Ona je to iz poslušnosti jedno vrijeme i činila. Ti zapisi bili su više duhovni dnevnik, „pjesma ljubavi duše“ prema Bogu. U trenutku unutarnjih previranja procijenila je kako je biskup od nje tražio da piše, ali ne i da sačuva ono što je napisala, pa je te bilješke „pobožno izgorjela“. Kasnije je opet počela pisati biografiju, te su, uz njezinu autobiografiju, objavljenje još tri knjige njezinih spisa. Pisala je na tri jezika – hrvatskom, španjolskom i talijanskom, ovisno o tome gdje je živjela. S. Katarina je također detaljnije predstavila neke poruke. „Nama sestrama ove pouke su uistinu veliko bogatstvo, puno puta su nas ohrabrile i posvijestile nam taj Majčin duh“, kazala je predavačica i dodala: „U radu s laicima vidimo da te pouke uistinu puno i njima znače.“

Isusovac o. Marijan Bešlić, dugogodišnji odgojitelj, župnik i pastoralac, govorio je o temi „Odgovor redovništva na izazove Crkve u današnjem svijetu“.  Uvodno je podsjetio kako se Crkva na taj dan sjeća sv. Anđele Merici koja je utemeljila također jednu redovničku zajednicu, sestre uršulinke, te potaknuo okupljene redovnice i redovnike da se prisjete svih svojih utemeljitelja i pozvao ih da tu karizmu pokušaju što dublje živjeti i svjedočiti u ovom vremenu. Također je spomenuo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, te potaknuo na molitvu na ovomjesečnu nakanu pape Franje.

„Uz pomoć Božju puno se može učiniti u odgovoru na izazove Crkve u današnjem svijetu“, kazao je predavač te podsjetio na povijest spasenja i kako je Bog kroz razne kušnje bio sa svojim narodom. Govorio je također o vanjskim i unutarnjim izazovima te na temelju evanđeoskog teksta potaknuo na promišljanje o identitetu, kao i slici Crkve. Zaključio je naglascima iz teksta Međunarodne teološke komisije „Sjećanje i pomirenje: Crkva i grijesi prošlosti“ iz 1999. godine, kojeg je isusovcima njihova uprava dala za promišljanje kroz ovu godinu.

U zbornoj crkvi sv. Vlaha biskup Glasnović je blagoslovio svijeće, nakon čega su redovnice i redovnici u procesiji s upaljenim svijećama krenuli prema katedrali, gdje su slavili euharistiju i obnovili redovnička obećanja.

„Prikazanje Isusovo u hramu je ikona prinosa sebe kao posvemašnjeg dara za sve“, kazao je u propovijedi biskup Glasnović. Podsjetio je na neke misli iz pisma pape Franje redovnicima i redovnicama u Godini posvećenog života te naglasio važnost življenja sadašnjosti s velikom ljubavlju uz zahvalno sjećanje na prošlost i prigrljivanje budućnosti s nadom.

Spomenuo je i poteškoće s kojima se redovničke zajednice susreću te upozorio kako su ljudi danas žedni duhovnosti koju im se može pružiti. „Bilo bi dobro da bude istina da gdje god je redovnik ili redovnica, da je tu i radost“, kazao je propovjednik. „Istinsko bratstvo i sestrinstvo življeno u našim zajednicama jača našu radost“, dodao je te nadalje govorio o proroštvu kao karakterističnom obilježju redovničkog života.

Proslavu Dana posvećenog života okupljeni su nastavili družeći se uz objed.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi