Vijesti - Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

 

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji Autor: ika
Objavljeno: 26. 01. 2019 - 19:50

Na proslavi Dana posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji u subotu 26. siječnja okupili su se redovnici i redovnice svih zajednica s područja biskupije kako bi Bogu zahvalili za svoje zvanje i poziv kojega žive. Riječi pozdrava uputio je fra Stanko Dodig, pročelnik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije, a dubrovački biskup Mate Uzinić čestitao je redovnicama i redovnicima Dan posvećenog života koji se u Dubrovačkoj biskupiji, zbog objektivnih okolnosti, slavi ranije.

Poželio im je da uvijek pronalaze nadahnuće za svoj redovnički život na primjerima sudionika događaja prikazanja Isusa u hramu odnosno Malog Isusa, Marije i starca Šimuna.

Potom su mladi Dubrovačke biskupije u dvorani Ivana Pavla II. izveli prigodan program: dvije glazbene točke, igrokaz „Prtljaga“ i jednu recitaciju-molitvu. Euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja redovnici i redovnice imali su u crkvi Male braće, a klanjanje su predmolili pojedini redovnici i redovnice, predstavnici svojih zajednica.

Iz crkve dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha osobe posvećenog života nakon blagoslova svijeća u procesiji su krenuli prema katedrali Gospe Velike gdje je pontifikalno euharistijsko slavlje predvodio biskup Uzinić uz koncelebraciju generalnog vikara don Hrvoja Katušića te redovnika. Liturgijsko pjevanje predvodile su dominikanke, a redovnici i redovnice su također čitali čitanja i molitvu vjernika.

U homiliji biskup je govorio o poslanju sedamdesetdvojice učenika u kojem je prepoznao i poslanje redovnika i redovnica. Žetva je velika a radnika malo, citirao je biskup Evanđelje, a poziv Gospodinu da pošalje radnike u svoju žetvu bi se više odnosio na one koji dolaze poslije nas. Potaknuo je okupljene da Gospodinov poziv ne promatranju samo u odnosu na druge nego i u odnosu na sebe same, kako bi se ta molitva pretvorila u življenje i svjedočenje vlastitim životom.

Poziv i poslanje sedamdesetorici dolaze nakon poziva i poslanja dvanaestorice, protumačio je biskup kontekst te dodao da u tom pozivu Crkva na spomendan sv. Tita i Timoteja koje danas slavi, želi prepoznati širi krug Kristovih učenika ali i one koji su nakon apostola primili Isusov poziv i poslanje poput Timoteja i Tita.

„U toj sedamdesetdvojici trebamo prepoznati poslanje i poziv vas, posvećenih osoba“, nastavio je biskup. „Mi, svećenici, smo na neki način baštinici onog prvog poziva i poslanja dvanaestorice, a vi, posvećene osobe, možete se nekako više prepoznati u ovom drugom pozivu sedamdesetdvojice. U tom pozivu – a nakon Drugoga vatikanskog sabora postalo je jasnije da on ne uključuje samo vas, posvećene osobe, ali je vama upućen na jedan intenzivniji i jači način – prepoznaje se  poziv i poslanje svih kršćana. To je poslanje koje je upućeno svima.“

Osim što Isus šalje sve i svima važno je primijetiti, kazao biskup, da Isus šalje po dvije osobe zajedno. Važna mu je zajednica. Zato ste vi, posvećene osobe, pozvane živjeti i ići zajedno. Zapravo je poslanje uvijek zajedno. Možemo biti pozvani da se povučemo u samoću, ali kad se iz nje pozivamo izaći onda smo pozvani da idemo zajedno s drugima dalje, po dvoje. Ne možemo i ne smijemo biti neovisni od drugih. „Isusov poziv i poslanje nije nešto što se može činiti solirajući, ne vodeći računa o drugima, imajući svoje projekte i planove. Osobito to nije moguće u posvećenom životu. Koliko god netko ima karizmi i koliko god je nadaren, sposoban, ne može i ne smije ih živjeti bez konteksta. Kontekst je zajednica, zajednička karizma. Na kraju krajeva kontekst je Kristovo poslanje.“

Isus u evanđeoskom ulomku dalje govori o cilju poslanja sedamdesetdvojice. Cilj je njemu pripraviti put.

„U središtu našeg poslanja je Isus, njegov dolazak, a ne mi. To ne smijemo zaboraviti. Ne smijemo sebe isticati, sebe stavljati u prvi plan. Nismo pozvani i poslani drugima da bismo im sebe donijeli nego da bismo njemu pripravili put, da bi on nakon nas mogao doći.“

Biskup je spomenuo i poziv na molitvu, koji slijedi u evanđelju. To nije molitva koja Boga treba uvjeriti u nešto. Zna Bog da je žetva velika a radnika malo. To nije niti molitva samo za one koji će doći nakon nas nego je to prije svega molitva za nas koji smo pozvani i poslani da bismo se od učenika, koji sjede do njegovih nogu, pretvorili u njegove apostole, u one koji će otkriti i veličinu žetve i potrebe radnika, te kroz tu molitvu sami sebe osposobiti da bi čuli da su pozvani i otkriti da su poslani te se onda pretvoriti u radnike na njivi Gospodnjoj.

Tu dolazimo do pretvaranja molitve u život, nastavio je biskup. To je istovremeno molitva Gospodinu da nas uravnoteži, da nas učini spremnima, da nam dade unutarnji mir, slobodu, poniznost, sposobnost osobito nadilaženja poteškoća, razočarenja i neuspjeha, ali uvijek usmjerena na otkrivanje volje Gospodara žetve, kazao je u propovijedi dubrovački biskup. „Molitva je uvijek stavljanje sebe Bogu na raspolaganje i usvajanje njegove volje kao svoga životnog programa.“

U nastavku propovijedi biskup je naglasio način na koji se to poslanje vrši, a to je uvijek na način ‘biti janjci’.

Potrebno je to naglasiti, kazao je biskup posvećenim osobama, jer smo skloni, to nam je nekako u prirodi, vukovima odgovoriti na način vukova. Ne tako, govori nam Isus, nego na način jaganjca.

Sredstvo za to poslanje, a i to je taj janjeći način, jest ‘bez kese, bez torbe, bez novca, bez obuće’, kako se dalje u evanđelju govori. Biskup je potaknuo okupljene redovnike i redovnice na promišljanje o tome na što su još navezani jer je potrebno odreći se svega za Gospodina, sve njemu predati. „Jesmo li spremni prije svega otkriti svoje terete, i kao zajednice i kao pojedinci, i osloboditi ih se?“ upitao se biskup i povezao to s igrokazom koji je izveden ranije na ovom danu a govorio je o odnosu osobe prema teretima koje u životu nosi. Istaknuo je važnost odvezivanja od zemaljske logike i kriterija koji privezuju za zemlju i onesposobljuju ići naprijed.

Dubrovački biskup zatim je izdvojio neke naglaske iz pisma uz Dan posvećenog života „Baštinici Kristovi“. Dodao je kako se te poruke uklapaju i u poslanje sedamdesetdvojice koje nas šalje sve i svima: „Danas, na Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji, želio bih da vi, posvećene osobe, shvatite da je to poziv na poseban način upućen upravo vama.“

Pročelnik Dodig na kraju je zahvalio svima, a o. Vinko Maslać najavio je skori početak trajnog euharistijskog klanjanja koje vjernici laici, uz vodstvo svećenika, preuzimaju na sebe. Potaknuo je redovnike i redovnice da se i oni na svoj način priključe koliko mogu.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Baštinici Kristovi
Slijedeći članak:
U Šibeniku proslavljen Dan...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi