Vijesti - Dan posvećenog života i Svijećnica u Josipovu svetištu

 

Dan posvećenog života i Svijećnica u Josipovu svetištu

Dan posvećenog života i Svijećnica u Josipovu svetištu Autor: ika
Objavljeno: 02. 02. 2020 - 20:45

Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova - Svijećnica svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu u nedjelju 2. veljače.

U popodnevnim satima u prostorima pastoralnog centra o. Iko Mateljan, OP, prior dominikanskog samostana u zagrebačkom Maksimiru, redovnicama i svećenicima Karlovca održao je duhovni nagovor „Rađanje Boga u duši” . Slijedila je razmjena duhovnog iskustava redovnica i svećenika, a susret je završio misnom slavljem u Nacionalnom svetištu. Misu je predvodio o. Ike, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom. Pjevanje su animirali članovi zbora mladih „Agape” pod vodstvom Josipa Vukovića. Na kraju misnog slavlja u znak zahvalnosti za predano služenje i ustrajnu molitvu mladi su prisutnim redovnicima predali ruže.

U nagovoru o. Iko „pozvao je u pomoć” pjesnike i mistike da mu pomognu prezentirati kako se Bog želi roditi u duši svakog čovjeka na osobit način osobi posvećenog života. Citirajući misli Ive Andrića, Ivana Echarta, Ivana, Taulera, Henrika Susoa, sv. Augustina te dijelove Sv. pisma, na osobit način i Pavlovih poslanica, o. Iko ukazao je na problem današnjih redovnika i redovnica, a ni dijecezanski svećenici nisu toga pošteđeni, „u kojem smo jako zauzeti oko izgradnje i uređenja crkvenih prostora, oko organizacije različitih crkvenih slavlja, oko okupljanja i organiziranja različitih vjerničkih skupina, čak i brizi o različitim duhovnostima i pobožnostima, a da pritom zaboravimo da smo mi djeca Božja, te smo zajedničari božanske naravi”.

Kao da nam je sve drugo važnije od brige da Bog bude u nama. Stoga je potrebno u utrci s vremenom češće si osvješćivati da smo djeca Božja. To se pak ostvaruje molitvom. Naša je molitva put silaska u dubinu naše duše – a središte duše je Bog, i vjernost u molitvi vodi na do Boga u nama – dakako Božjom milošću. Duša u čežnji za jedinstvom sa svojim iskonom ne može zaboraviti svijet oko sebe. Molitva kod Echkarta ne udaljuje od svakodnevnog posla. Važno je u dnu svojih poslova, osjećati žeđ za Bogom i tada, malo pomalo, više neće biti ni izvanjskog ni unutarnjeg, jer Boga „možemo naći” u svim stvarima pa i loncima, kazao je tom prigodom o. Iko, te zaključio kad vodimo brigu o Bogu u nama mi smo u brizi i za sve one duše koje čeznu za Bogom.

U gradu Karlovcu djeluju dvije muške i tri ženske redovničke zajednice. Franjevci mala braća i pavlini, te sestre iz Družbe kćeri Božje ljubavi, sestre franjevke od Bezgrešne (šibenske franjevke) i klanjateljice krvi Kristove.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi