Vijesti - Dan hrvatskih duhovnih velikana franjevaca konventualaca

 

Dan hrvatskih duhovnih velikana franjevaca konventualaca

Dan hrvatskih duhovnih velikana franjevaca konventualaca Autor: ika
Objavljeno: 28. 05. 2022 - 18:15

Prigodnim uvodnim programom posvećenim sv. Nikoli Taveliću, bl. Otonu iz Pule i slugama Božjim Placidu Corteseu i Celestinu Tomiću, misnim slavljem koje je predvodio provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić te predstavljanjem knjižice „Hrvatski sveci i blaženici – molitve, životopisi, likovni prikazi“ urednice Tanje Baran u Križevcima je u subotu 28. svibnja održan program trećega dana 14. dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Uvodni program izveli su bogoslovi franjevaca konventualaca i ansambl „Kolbe“ uz vodstvo bogoslova fra Erika Matejaka i odgojitelja fra Stjepana Brčine. Svakoga su duhovnog velikana svoje provincije ukratko predstavili, a i glazbeni je dio programa bio posvećen svetim franjevačkim ocima.

Slijedilo je misno slavlje koje je, u suslavlju s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom, gvardijanom samostana Svetoga Duha u Zagrebu fra Josipom Petonjićem i fra Stjepanom Brčinom, predvodio provincijal franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić. Uz sudjelovanje desetak bogoslova, koncelebrirali su i svećenici franjevci konventualci Anton Borovnjak iz Slovenije, Dominique Hoang Thanh Nghia iz Vijetnama, Henrique Mendonҫa iz Brazila i Simo Kessy iz Tanzanije, čime su Dani hrvatskih svetaca i blaženika prvi put poprimili međunarodni karakter.

U propovijedi je provincijal Hontić govorio o ključnim naglascima života hrvatskih svetih ljudi iz svojega reda. Govorio je o iscjelitelju 13. stoljeća Otonu iz Pule i o čudesnim ozdravljenjima njemu pripisanima. Zapitao se koliko je entuzijazma sv. Nikole Tavelića među nama danas i zaključio kako nedostaje prave kršćanske ljubavi i brige za druge. Govorio je o tome kako je Placido Cortese riskirao život pred nacistima da bi spasio druge, zbog čega je mučenički umro. Podsjetio je kako je fra Celestin Tomić glas svetosti zaslužio posvetivši se Svetom pismu i mladima. „Nijedan od njih nije gledao svoj interes, nego što je volja Božja“, istaknuo je provincijal Hontić rekavši da je temelj svakoga pravog uspjeha ostanak uz Isusa. Okupljenima je poželio da po primjeru hrvatskih svetaca i blaženika svaki dan sve više otkrivaju pravu životnu radost kako bi svijet učinili boljim, ljepšim i plemenitijim. Glazbeni obol euharistiji dao je ansambl „Kolbe“.

Nakon mise održano je predstavljanje knjižice „Hrvatski sveci i blaženici – molitve, životopisi, likovni prikazi“ koju je uredila Tanja Baran, a zajednički su je objavili Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca. Riječ je o izdanju kojim se na osamdesetak stranica vrlo popularno prikazuju hrvatski duhovni velikani kroz opsegom i kvalitetom ujednačene životopise, uz službene molitve svakome od njih te uz likovne prikaze, one općepoznate u vjerničkoj javnosti te uz one nastale u 13 godina izložbenoga ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Životopisi su nastali iz uredničine suradnje s pojedinim hrvatskim biskupima, postulatorima i promicateljima štovanja, molitve su preuzete iz službenih molitvenika ili ih je za objavljivanje odobrilo mjerodavno crkveno tijelo, a glavninu likovnih prikaza oblikovali su poznati hrvatski slikari za izložbu koja nakon Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima već 13 ljeta putuje po Hrvatskoj. Nekoliko je likovnih prikaza posuđeno iz arhiva Glasa Koncila. Svemu tome pridodan je popis svih kauza, tj. kandidata za koje se vodi proces za proglašenje blaženima, te više osoba koje su na glasu svetosti. Knjižicu je, uz urednicu, predstavila novinarka i stručnjakinja za odnose s javnošću Marja Čolak.

Cjelokupan program mogao se pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija i Radio Marije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi