Vijesti - Članice VIII. plenarnog vijeća Družbe Kćeri Božje ljubavi na stopama blaženih Drinskih mučenica

 

Članice VIII. plenarnog vijeća Družbe Kćeri Božje ljubavi na stopama blaženih Drinskih mučenica

Članice VIII. plenarnog vijeća Družbe Kćeri Božje ljubavi na stopama blaženih Drinskih mučenica Autor: s. Ivana Margarin, FDC
Objavljeno: 11. 09. 2016 - 21:18

Članice VIII. plenarnog vijeća Družbe Kćeri Božje ljubavi u petak, 9. rujna 2016., krenule su na hodočašće stopama blaženih Drinskih mučenica. U molitvenom ozračju uputile su se iz Granešine prema Novom Travniku gdje su se susrele sa svojim sestrama koje tamo djeluju. Nakon okrjepe i zajedničkog druženje razgledale su crkvu i nastavile put prema Kaknju gdje su ih također dočekale njihove sestre.

U Kaknju su se okupile i pomolile na mjestu pogibije s. M. Danke Jurčević, koja je prije točno 20 godina ubijena u dvorištu ispred Caritasove kuće u blizini samostana. Domaći župnik, vlč. Žarko Vujica, rekao je nekoliko riječi o župnoj crkvi i položaju katolika u tome kraju. Na kraju je zahvalio sestrama za dugogodišnje nesebično služenje domaćoj Crkvi i narodu i osobito napomenu kako je među vjernicima očuvana živa uspomena na s. Danku. Put je nastavljen prema Sarajevu gdje su sestre stigle u večernjim satima, a dočekala ih je s. M. Antonela Rašić, kućna predstojnica i sestre sarajevske zajednice. Nakon večere sestre su se okupile u samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice o kojoj je nekoliko riječi rekla s. M. Elvira Tadić naglasivši kako su u toj crkvi mnoge sestre položile svoje prve i doživotne zavjete, a među njima i četiri Drinske mučenice, dok je s. M. Berchmana godinama bila prisutna kao učiteljica novakinja.

U subotu, 10. rujna, dan je započeo svetom misom koju je slavio preč. Darko Tomašević, kanonik Vrhbosanskog kaptola i dekan KBF-a u Sarajevu. Potom su sestre posjetile katedralu Srca Isusova o čijim je znamenitostima i zanimljivostima vezanim uz djelovanje naših sestara u Katedrali progovorio preč. Tomašević. Iz Katedrale su krenule putem blaženih Drinskih mučenica do crkvice svetog Josipa Radnika na Palama pa preko Romanije do Goražda. Cijeli put bio je praćen molitvom i promišljanjem o zadnjim ovozemaljskim danima naših sestara. Na ulazu u školu, nekadašnju vojarnu, sestre je dočekala Ravnateljica škole te ih pozdravila toplim i prijateljskim riječima. Potom su sestre ušle u prostoriju iz koje su sestre Mučenice kroz prozor skočile za s. M. Julom Ivanišević u obrani svoga redovničkog dostojanstva. Pet provincijalnih glavarica različitih provincija stavilo je na prozor pet crvenih lampaša kao simbol njihova mučeništva. Nakon nekoliko minuta tihe, osobne molitve sestre su se uputile do spomen-ploče postavljene na dan beatifikacije Drinskih mučenica gdje je vrhovna glavarica s. Maria Dulce Adams položila cvijeće i svijeće, a potom na obalu Drine gdje su, nakon molitve za proglašenje svetima Drinskih mučenica, sestre u rijeku bacile pet crvenih ruža. Bili su to vrlo emotivni trenutci u kojim se mogla osjetiti duboka molitva i povezanost s Mučenicama, osobito zato jer je većini sestara ovo bio prvi posjet mjestu njihova mučeništva. Prepune snažnih dojmova i pomiješanih osjećaja tuge, ponosa ali i snage zadobivene njihovim mučeništvom sestre su se vratile u samostan svetog Josipa u Sarajevo.

Sljedećeg jutra u nedjelju, 11. rujna, pomoćni biskup mons. Pero Sudar, uz koncelebraciju vlč. Maria Ćosića, je u crkvi Kraljice svete krunice slavio svetu misu i u svojoj propovijedi naglasio zauzeto djelovanje sestara Kćeri Božje ljubavi u Bosni i Hercegovini te zamolio zagovor blaženih Drinskih mučenica za čitavu Družbu. Sestre Kćeri Božje ljubavi ostavile su velik trag u školstvu i odgoju u Bosni i Hercegovini što je ponovno naglasio i vlč. Mario Ćosić, ravnatelj Katoličkog školskog centra sv. Josipa u pozdravnome govoru u prostorijama škole. Nekoliko učenica i djelatnika škole pripremilo je plesnu točku kroz koju su prikazali mučeništvo Drinskih mučenica te jednu glazbenu točku kojom su poželjeli dobrodošlicu Vrhovnoj Glavarici i ostalim članicama Plenarnog vijeća.

Odlazeći iz Sarajeva hodočasnice su se zaustavile na groblju Betanija kako bi se pomolile i na grobu s. M. Luke Liengitz koja je također na glasu svetosti i koju štuju mnogi stanovnici Sarajeva bez obzira na nacionalnost i vjeru. Putovanje je nastavljeno prema Tuzli. Tamo su domaćini bile sestre tuzlanske zajednice koje su nakon ukusnog ručka provele gošće kroz Katolički školski centar sv. Franje koji je izgrađen na temeljima škole koju je izgradila Majka Utemeljiteljica. Pomolivši se u samostanskoj kapelici sestre su krenule prema Zagrebu zahvalne Bogu za sve lijepe susrete i trenutke proživljene na ovome hodočašću te ojačane svijetlim primjerima života tolikih sestara.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi