Vijesti - Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica

 

Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica

Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica Autor: ika
Objavljeno: 19. 12. 2018 - 16:59

Uzajamno Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica održano je u srijedu 19. prosinca u Dvorani Juran i Sofija sisačkog Velikog Kaptola.

Na početku okupljenima se obratio generalni vikar mons. Marko Cvitkušić podsjetivši kako će građanska godina iza nas biti zabilježena po tome što je bila posvećena bl. Alojziju Stepincu i mladima. Podsjetio je na brojna događanja, znanstvene skupove, izložbe, obljetnice, knjižna izdanja, hodočašća i druge razne projekte. „U Betlehemu se zbio najveći događaj u ljudskoj povijesti. Jer je Bog ljubio svijet, poslao je na svijet svojeg jedinorođenog Sina. Došao je kao slabašno dijete. Ne kao strah, već kao ljubav. Kada je prvi puta udahnuo pokvareni zrak grješne zemlje, prvi je put Bog proplakao, ožalošćen zbog ljudske zloće. Kada je bio položen na krutu slamu, prvi put je Bog trpio, jer ga čovjek nije primio k sebi. Kako da naša radost ne bude velika! Kako da naša sreća ne ispuni naša srca do kraja! U božićnoj je noći Bog dokazao da toliko ljubi čovjeka da je sam postao čovjek. U ovoj je noći Bog pokazao čovjeku da je Božja dobrota veća od čovjekove zloće i da je Božje milosrđe veće od čovjekova grijeha. A što ćemo mi u ovoj noći sreće i zahvalnosti pokazati Bogu? Bog od nas očekuje samo jedno: Da mu svakodnevno pokažemo svoju ljubav, ne samo u ovoj noći, već u svakom trenutku svoga života“, poručio je mons. Cvitkušić zaželjevši na kraju biskupu sretan i blagoslovljen Božić.

U ime redovnica i redovnika okupljene je pozdravio provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević. Zahvalivši biskupu na suradnji i povjerenju što je pozvao kapucine u Biskupiju odmah nakon njezina osnutka, fra Jure je rekao kako je ovo vrijeme za novo zajedništvo. „Djelujmo i okupimo snage za nove izazove svijeta i Europe, za nove izazove Crkve koja se sve više marginalizira, a mislim da možda i vraća u prva vremena. Nastavimo zajedno u duhu ljubavi pružati svjedočanstvo za Krista, koji se nama darovao da se i mi tako možemo neprestano darivati jedni drugima“, rekao je fra Jure.

Obraćajući se okupljenima, biskup Košić zahvalio je svima na suradnji i svemu dobrom učinjenom u protekloj građanskoj godini istaknuvši kao najvažnije događaje postavljanje kipa bl. Alojzija Stepinca ispred sisačke katedrale 8. svibnja ove godine i Znanstveni skup o zbrinjavanju kozaračke djece. Podsjetivši na težak put kojim se došlo do postavljanja spomenika našem blaženiku i brojne pokušaje gradskih vlasti da to spriječe, biskup je pojasnio i kako likovi djece na kipu uz Stepinca predstavljaju upravo spašenu kozaračku djecu te kako je održani znanstveni skup o tome raskrinkao laži i dokazao da u Sisku nije postojao nikakav dječji logor. Na kraju biskup je svima rekao posebnu i presedan „radosnu vijest“, da će po prvi puta u ovome mjesecu biti kršteno sedmero djece iz „Pet plus“ obitelji.

Prije samog čestitanja svećenici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio kancelar mr. Janko Lulić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi