Vijesti - Blagoslovljene i otvorene jaslice u vrtiću “Marija Petković – Sunčica” u Subotici

 

Blagoslovljene i otvorene jaslice u vrtiću “Marija Petković – Sunčica” u Subotici

Blagoslovljene i otvorene jaslice u vrtiću “Marija Petković – Sunčica” u Subotici Autor: ika
Objavljeno: 22. 03. 2024 - 13:42

Jaslice pri vrtiću “Marija Petković – Sunčica” koja djeluje pri Predškolskoj ustanovi “Naša radost” u Subotici, a u kojem se odgojno-obrazovni rad odvija na hrvatskome jeziku, blagoslovljene su i svečano otvorene u petak, 22. ožujka. Jaslice, koje su dio kapitalnog projekta hrvatske zajednice u Srbiji „Rasti gdje si posijan“, koji financira Vlada Republike Hrvatske, blagoslovio je subotički biskup Franjo Fazekas.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić istaknula je kako je to veliki dan za hrvatsku zajednicu i za Grad Suboticu. “Ovo samo jedna trećina projekta ‘Rasti gdje si posijan’. To je drugi kapitalni projekt hrvatske zajednice koji financira Vlada Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 960.000 eura. Dvije simbolike su danas tu: projekt se zove ‘Rasti gdje si posijan’ a u vrtiću imamo dva drveta koja simboliziraju da očekujemo, želimo i potičemo da naša djeca ostaju, rastu i doprinose zajednici u kojoj su rođena, ovdje u Republici Srbiji. Druga simbolika su tri Marije koje čuvaju ovaj vrtić. To su Marija Montessori, s. Marija Petković i Blažena Djevica Marija. Ovaj projekt je od izuzetnog značaja jer je u njemu sudjelovalo više subjekata: Katolička crkva i Hrvatsko nacionalno vijeće koji uglavnom rade sve veće projekte zajedno, a ovoga puta bili su uključeni i Grad Subotica i Predškolska ustanova ‘Naša radost’. Zato mislimo da ovaj projekt ima dodatnu vrijednost, ne samo za hrvatsku zajednicu, nego i za čitav Grad Suboticu jer ćemo dobiti mjesta u našim vrtićima”, rekla je Vojnić.

I ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuo je važnost događaja: „Kao što Vlada Republike Srbije ima razvijene programe podrške interesima i potrebama srpske zajednice u Hrvatskoj, svjedočimo i da Vlada Republike Hrvatske ima razvijene programe podrške interesima i potrebama hrvatske zajednice u Srbiji. To može biti snažan polog daljem razvoju odnosa između dvije države jer podrška koju dvije zajednice dobivaju iz svojih matičnih domovina vrlo je snažan znak potvrde naporima koje one čine kako bi sačuvali svoje zajednice, unaprijedili određene procese, razvijali svoje institucije i bili na korist pripadnicima svojih zajednica. S druge strane, ovo su ulaganja koja ostaju kao trajna vrijednost državi u kojoj mi živimo i u tom smislu, mislim da svi u Srbiji danas, a napose pripadnici hrvatske zajednice, trebamo biti zadovoljni jer smo još jednom posvjedočili da smo konstruktivni čimbenik unutar hrvatsko-srpskih odnosa i da našim postupanjima i kad je u pitanju držanje prema Srbiji i kad je u pitanju razvijanje odnosa s Hrvatskom, gradimo jedno zajedništvo i posvećeni smo dobru koje može biti na korist svima”.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas koji je ponovio jasnu opredijeljenost Hrvatske da bude potpora Hrvatima u Srbiji. “Svih ovih osam godina mandata premijera Andreja Plenkovića pokazali smo da snažno stojimo uz našu hrvatsku zajednicu u Srbiji i tako ćemo raditi i dalje na dobrobit svih ovdašnjih Hrvata. Ovi projekti koje toliko uspješno provode Hrvatsko nacionalno vijeće i svi oko njih, služe prije svega zajednici ali i daju vjeru da entuzijazam i sve ono što nosi hrvatska zajednica ovdje ide u smjeru da nema brige za njihovu opstojnost. Kao Vlada Hrvatske pružat ćemo i dalje potporu Hrvatima u Srbiji i u političkom i u moralnom i u ljudskom smislu da njeguju vrijednosti po kojima se prepoznaju Hrvatima. Skrb za djecu, pogotovo u predškolskom odgoju, pridonijet će tome da oni kasnije postanu mladi ljudi koji će biti na ponos svojim obiteljima, svojoj zajednici, i da će, ako Bog da, danas-sutra, svim onom što će steći kroz proces obrazovanja, kojemu smo također potpora, i vještinama koje će steći, oplemenjivati život svoje obitelji, svoje zajednice, Republike Srbije a isto tako i matične Republike Hrvatske”, kazao je Milas.

S. Silvana Milan iz Družbe kćeri milosrđa TRS sv. Franje Subotica izrazila je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta: “Ovo su snovi koji rastu od 2001. kada smo otvorili ovaj vrtić, od tada je još bilo potrebe za jaslicama. Ideja je rasla s godinama dok se na kraju nije i ostvarila. Uloga časnih sestara ovdje je višestruka. Ova zgrada je sagrađena 1930. i tu je otvoren prvi vrtić u Subotici. Blažena s. Marija Petković je sve svoje snage upućivala u rad s djecom jer je znala da je to najvažnije u životu: kako se dijete postavi na noge tako će poslije odrasti. Mi smo nastavili taj hod i stigli evo do današnjega dana”.

Građevinski radovi na ovom objektu počeli su u kolovozu 2022. rušenjem stare kuće koja je dar Teze Nimčević. Novoizgrađeni objekt je ukupne površine 237 četvornih metara – dio za jaslice iznosi oko 150 četvornih metara, uz prateći objekt od 44 četvornih metara, a dvorište, u kojem je smješteno igralište, je površine oko 460 četvornih metara.
Novoizgrađene jaslice blagoslovio je subotički biskup mons. Franjo Fazekaš.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Uskrs 2024.
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi