Vijesti - Blagoslovljena obnovljena crkva na Dančama

 

Blagoslovljena obnovljena crkva na Dančama

Blagoslovljena obnovljena crkva na Dančama Autor: ika
Objavljeno: 17. 05. 2022 - 19:33

Crkva sv. Marije na Dančama u Dubrovniku ponovno je u liturgijskoj uporabi nakon godinu i pol dana obnove, a obred blagoslova crkve na zahvalnom euharistijskom slavlju u utorak 17. svibnja predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

 

To je veliki trenutak za sestre Družbe franjevki od Bezgrešnog začeća koje žive u samostanu, ali i sve ostale sestre koje su posebnom ljubavlju vezane za svoj matični samostan i crkvu na Dančama.

„Ono što crkve, crkvice, kapele na neki način određuje je to prepoznajemo li ih mi kao hram Gospodnji u kojem naše srce upućuje molitve Gospodinu“, rekao je u propovijedi biskup Glasnović te je nadalje govorio o crkvi kao građevini i Crkvi kao zajednici. „Gospodin okuplja zajednicu koju čine nesavršeni ljudi, a mi često želimo savršenu Crkvu“, naglasio je mons. Glasnović.

„Krist je mir naš te sile zla ovoga svijeta nemaju moći nad Isusom, a time ne trebaju imati ni nad njegovim učenicima. Radujmo se miru koji Isus daje, ljubav mijenja sve, a strahove treba smjestiti gdje im je mjesto – u neograničenu ljubav Božju koju ima prema svakom od nas“, poručio je propovjednik.

Na misi su koncelebrirali gvardijan samostana Male braće fra Veselko Grubišić, župni upravitelj don Marin Lučić, župnik iz Rožata fra Josip Sopta, i superior rezidencije Družbe Isusove u Dubrovniku o. Vinko Maslać.

Na kraju mise prigodne riječi uputile su vrhovna poglavarica Družbe s. Darija Jovanović i arhitektica Sandra Brajković.

„Okupili smo se danas u ovoj starodrevnoj crkvi Gospe od Danača, izvorno nazvanoj ‘Sveta Marija od milosti’, kako bi u zahvalnosti, ponajprije Bogu, radosno proslavili završnu fazu njezine obnove, iako svi radovi nisu još do kraja završeni“, kazala je u vrhovna poglavarica Jovanović. Podsjetila je na neke detalje iz bogate povijesti crkve kroz natpise na dvije kamene ploče na zidovima crkve, a koje govore o posveti svetišta Gospi i odluci dubrovačkoga Senata iz 1457. godine o njegovu utemeljenju za groblje siromaha na državni trošak te o molitvenom smislu toga prostora.

„Ove dvije kamene ploče prikazuju dvije stvarnosti, patnju siromaha koji su ovdje umirali u doba kuge i sestre pokornice koje ovdje daruju svoj život Bogu i bližnjima, a simbolično ih povezuje trijumfalni luk ispod kojega je oltar – simbol Krista i to je za nas, današnje sestre snažna poruka koja trajno nadahnjuje naš život i poslanje“, rekla je vrhovna poglavarica. Spomenula je i dva umjetnička bisera koje sestre već stoljećima čuvaju u crkvi, Dobričevićev poliptih i Božidarevićev triptih, kako bi bili predani u nasljeđe budućim pokoljenjima.

S. Darija zatim je govorila o obnovi crkve koja je počela prije godinu i pol dana, te zahvalila svima koji su prepoznali važnost obnove crkve i svesrdno pomagali, svatko na svoj način. Prijavom na natječaj Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Družba je dobila veći dio sredstava za obnovu povijesne crkve, a tome su se priključili i brojni donatori među kojima su bile i crkvene i civilne institucije i pojedinci te im je vrhovna poglavarica svima pojedinačno zahvalila.

Svi su radovi izvođeni pod nadležnošću Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a stanje umjetnina (poliptih L. Dobričevića i triptih N. Božidarevića) koje su cijelo vrijeme bile zaštićene u crkvi nadzirao je Hrvatski restauratorski zavod, odjel u Dubrovniku. Vrhovna poglavarica Družbe posebice je zahvalila Zehri Lanzibat i Boženi Popić Kurtela, Nadji Lučić sa suradnicima, Renati Anđus, prof. Denisu Vokiću te arhitektici Sandri Brajković koja je izradila projekt obnove i bila glavni nadzor. Projektanti i nadzori na obnovi bili su također Đani Milina, Ivo Matković i Deni Popović.

Konzervatorsko restauratorske radove i građevinske radove izvela je firma KVINAR d. o. o iz Podstrane, Firma Shadow projekt elektro instalacije, firma Spegra radove konstruktivne sanacije te strojarske instalacije firma Deltron. Nove klupe je izradila stolarija LUKA iz Vinjana.

Svečanosti na Dančama uz brojne redovnice i uzvanike, nazočili su izaslanik ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Arhitektica Brajković govorila je o tijeku obnove. Po obavljenoj desalinizaciji zidova i saniranju kapilarne vlage, u 2021. godini nastavljeni su radovi građevinske sanacije, kao i konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenoj plastici. Usporedno s provedbom zaštitnih radova, na crkvi sv. Marije na Dančama izvedene su elektroinstalacije te instalacije grijanja i hlađenja, kao i elementi građevne stolarije, opreme interijera te drugi zanatski radovi. Također je obnovljena preslica i izvršena restauracija zvona na crkvi.

Tom skromnom zahvalnom svečanošću obilježen je završetak većeg dijela obnove crkve sv. Marije na Dančama i njezino stavljanje u liturgijsku uporabu, a ostatak radova će se postupno realizirati.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi