Vijesti - Blagoslovljen novi samostan služavki Malog Isusa u Voćinu

 

Blagoslovljen novi samostan služavki Malog Isusa u Voćinu

Blagoslovljen novi samostan služavki Malog Isusa u Voćinu Objavljeno: 24. 10. 2013 - 23:55

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u četvrtak 24. listopada slavlje blagoslova kućne kapele i novoizgrađenog samostana sv. Rafaela služavki Malog Isusa Sarajevske provincije u Voćinu. Na početku je uputio pozdrav nazočnoj vrhovnoj poglavaricu Družbe, s. M. Radoslavi Radek, provincijalnim sestrama, kućnim sestrama poglavaricama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sestrama koje su prijašnjih godina djelovale u Voćinu kao i onima koje sada djeluju u toj župi te im čestitao dan utemeljenja Družbe i blagdan sv. Rafaela.

Istaknuo je kako mu u misli dolaze mnoge povijesne sastavnice koje se zgušnjavaju u ovom svetom slavlju. Spomenuo je preseljenje sestara zajedno s velikom skupinom vjernika iz Letnice na Kosovu u Voćin, podsjetio na hodočašće u Letnicu prije nekoliko dana na kojem je s njima sudjelovao, osvrnuo se na posvetu kapele u njihovoj prijašnjoj voćinskoj kući i 20-godišnje pastoralno djelovanje sestara u toj župi i svetištu, spomenuo kako je i sam proživio mladost u Slavonskom Brodu gdje je rođen utemeljitelj Družbe sluga Božji Josip Stadler, ukazao na to da je u požeškoj zgradi gdje je prije 16 godina smješteno sjedište Požeške biskupije četiri godine kao pitomac Orfanotrofija boravio sluga Božji i ondje se duhovno oblikovao te bio obdaren svećeničkim zvanjem.

Biskup je istaknuo kako u svemu spomenutome treba vidjeti crte koje je Božja providnost ispisala na ovim našim prostorima, zahvaliti joj za to i nastojati iz toga razumjeti što nam je danas činiti. "Blagoslivljamo ovu kapelu i samostan u toj svijesti i namjeri, da u njima po molitvi sluge Božjega i po zagovoru svetih anđela Božja prisutnost bude tako snažna te sestre koje se ovdje budu okupljale nikad ne postanu duhovno nemoćne, nego snagom odozgor žive svoje posvećenje", rekao je biskup. Dodao kako su redovnice bile ranije djelatne u letničkom, a sada u voćinskom marijanskom svetištu te je poželio da zagovor Isusove Majke prati sve ono što čine.

U homiliji biskup je istaknuo kako nam Božja objava svjedoči da postoje anđeli, a imena koja im navodi Sveto pismo potvrđuju da su oni bića najtješnje povezana s Bogom te je pozvao nazočne da danas u ovom novom samostanu i kapeli ispovjede vjeru u Boga velikoga, uzvišenoga, nedohvatljiva, stvoritelja, svedržitelja koji se očitovao u stvaranju anđela, duhovnih bića, i čovjeka duhovno-tjelesnog bića. Polazeći od naviještenog ulomka iz knjige o Tobiji, biskup je istaknuo da se anđeli pojavljuju kao tiha pratnja ljudima na njihovom životnom putu, da im je služba blagoslivljati Boga i poticati na to svakog čovjeka. "Kad iz nutarnjeg uvjerenja počnemo hvaliti, slaviti i blagoslivljati Boga, to je anđeosko djelo u nama, to je prvo što treba činiti i u ovom samostanu i ovoj kapeli", kazao je biskup. Istaknuo je kako navedeno čitanje pored spomenutoga anđelima pripisuje poticaje ljudima da dijele milostinju, poste, mole i pokapaju mrtve. "Kad postanemo iznutra uvjereni, čujemo anđeoski šapat i želimo živjeti dobrotu, plemenitost, uslužnost, davati milostinju, postiti i moliti, to postaje anđeosko služenje", zaključio je biskup i dodao da je to zadaća koju valja ostvarivati i u novom samostanu. Potom je kazao kako se anđeo Rafael u čitanju nadalje predstavlja kao služitelj ljudskog zdravlja te da mu ime prevedeno na hrvatski znači "Bog je izliječio" i dodao da je otvaranje ljudskog ranjenog srca Bogu da ga on izliječi to još jedna anđeoska zadaća koju valja ostvarivati u novom samostanu. Daljnje anđeosko služenje ljudima po Knjizi Tobijinoj, nastavio je biskup, jest njihovo prenošenje naših molitava Bogu. "Oni su molitelji s nama, daju našoj molitvi onu snagu blizine koju oni žive prema Bogu", kazao je biskup i spomenuo da je to još jedno anđeosko djelo koje valja ostvarivati u novom samostanu. Na temelju dnevnog evanđelja biskup je podsjetio da će Isusa na drugom svome dolasku u slavi kada će dodijeliti svakom čovjeku po njegovim djelima, pratiti anđeli kao svojevrsni bilježnici i knjigovođe onoga što smo tijekom života činili na njihov poticaj ili ga prezreli, očitovat će nas kao one koji su u svom životu bili blizu ili daleko Isusu Kristu. Biskup je pozvao nazočne da mole svete anđele kako bi im pomogli činiti ono na što ih potiču svojim služenjem. "Želim svima da s velikom osjetljivošću prema svetim anđelima nastojite živjeti po vjeri u Isusa Krista te primite njegovu nagradu, najprije sestre u ovom samostanu, a onda svi mi drugi", kazao je biskup. Istaknuo je kako je sluga Božji Josip Stadler utemeljujući Družbu na blagdan sv. Rafaela zacijelo želio da svaka njegova sestra bude anđeo jedna prema drugoj i prema onima kojima su poslane služiti. "Molimo danas zajedno da u vama uvijek bude dovoljno te snage, svjetla, ponosa i zanosa gdje god bile, napose ovdje u vašem i našem Voćinu. Neka Isusova Majka pomogne da tako bude", zaključio je biskup.

Uslijedio je blagoslov oltara na kojem je prvi puta u novoj samostanskoj kapeli slavljena euharistija. Pri svršetku misnog slavlja biskup je zahvalio redovnicama za svakodnevno prinošenje Bogu žrtve vjernosti, nazočnim svećenicima iz Slatinskoga dekanata na čelu s arhiđakonom Vladimirom Škrinjarićem i onima koji su došli iz daljega, među kojima je prijašnji voćinski župnik Željko Strnak i župnik iz Čardaka Željko Kopić, te domaćem župniku Mladenu Štivinu za sve ono što svakodnevno čini u suradnji sa sestrama. Zahvalio je i Predragu Filiću, načelniku voćinske Općine, i svima drugima koji su svojim sudjelovanjem na slavlju iskazali potporu redovnicama u Voćinu. (ika/ssmi)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi