Vijesti - Blagdan sv. Male Terezije proslavljen u Kloštar Ivaniću

 

Blagdan sv. Male Terezije proslavljen u Kloštar Ivaniću

Blagdan sv. Male Terezije proslavljen u Kloštar Ivaniću Autor: ika
Objavljeno: 01. 10. 2018 - 11:25

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, nebeske zaštitnice Karmela u Kloštar Ivaniću, svečano je proslavljen u ponedjeljak, 1. listopada, u samostanskoj kapeli sestara karmelićanki. Misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s desetak svećenika, između ostalih ivanečkim župnikom u miru mons. Josipom Ćorićem te domaćim župnikom fra Robertom Ćibarićem.

U homiliji govoreći o sv. Maloj Tereziji biskup je rekao kako danas na njezin blagdan kada osjećamo njezinu blizinu i zagovor te po njoj i blizinu s Isusom, trebamo posebno biti zahvalni Bogu za njen život. „Ona je svoj kratki vijek proživjela sva posvećenja Gospodinu, a što je zanimljivo u katoličkim krugovima je postala vro brzo štovana među onima koji Boga ljube. Tako znamo da su mnogi vojnici na ratištima Prvog svjetskog rata nosili medaljon s njezinim likom i njoj se molili za zagovor“, rekao je biskup te dodao kako su je toliki vjernici brzo zavoljeli upravo zbog njezine poniznosti.

Biskup je podsjetio i na događaj koji se zbio na proglašenju Male Terezije, svetom. „Kada ju je papa Pio XI. 1925. godine proglasio sveticom s vijenca bazilike Sv. Petra u Rimu pred njega su pale tri crvene ruže. To je znakovito jer je upravo Mala Terezija rekla da će ružama obasipati svijet kada ode na nebo. Baš zato se na njezin blagdan blagoslivljaju ove ruže, da bi bili svjesni tog ‘mirisa’ Kristova koji izlazi iz te drage nam svetice te mlade karmelićanske, žene posve posvećene našem Spasitelju. Ona nije imala nikakvu moć, nije bila političar, kraljica, predsjednica, nije imala nikakav poseban status u društvu gdje bi mogla činiti velika ovozemaljska djela i graditi palače što su činile moćnici ovoga svijeta. Pa čak ni u Crkvi nije imala značajnu ulogu, a u svom samostanu nije bila ni priorica već obična sakristanka. Ali je zasjala kao krasno svjetlo i divna zvijezda na nebu Crkve upravo zbog te svoje malenosti, poniznosti i bezgranične ljubavi i predanja u Božje ruke. Ona nas poučava kako je u našim velikim djelima ili djelima za koja bismo mi željeli da budu velika, zapravo bitno nešto posve drugo. Nije bitna vanjština, što se vidi, već ono što se ne vidi.  Ono što jest bitno za ovaj svijet jest naše srce, nutrina i ljubav o kojoj govori i sv. Ivan u svojoj poslanci: Jer tko boga ljubi taj je u Bogu, jer tko je u ljubavi Bog je u njemu“, rekao je biskup.

Na kraju govoreći spremnosti na križ i žrtvu biskup Košić je podsjetio i na vjernog svjedoka vjere, kardinala mučenika bl. Alojzija Stepinca te kako će 3. listopada biti 20 godina od kako je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim. Na kraju mise biskup je još jednom čestitao sestrama njihov blagdan te na kraju i tradicionalno blagoslovio ruže koje su sestre poklonile okupljenim vjernicima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 29. svibnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi