Vijesti - Blagdan sv. Benedikta proslavljen kod benediktinki u Zadru

 

Blagdan sv. Benedikta proslavljen kod benediktinki u Zadru

Blagdan sv. Benedikta proslavljen kod benediktinki u Zadru Autor: ika
Objavljeno: 11. 07. 2016 - 23:20

Poniznost i služenje idu zajedno

Blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Europe, svečano je proslavljen 11. srpnja u crkvi Sv. Marije u Zadru kod benediktinki sv. Marije koje su najstarija, tisućljetna redovnička zajednica u Hrvatskoj, a u ženskoj benediktinskoj zajednici svijeta druga su najstarija monaška zajednica, nakon jedne francuske. Večernje misno slavlje predvodio je don Božo Barišić, župnik župe sv. Anselma u Ninu i dekan Ninskog dekanata, inače osobiti poštovatelj i promicatelj benediktinske karizme.

„Bog nas po liku sv. Benedikta potiče da budemo ljudi molitve, dijaloga, komunikacije koja je put zajedništva s Bogom i bližnjima. Benediktov blagdan nas ohrabruje za tišinu, riječ i ljubav i potiče na služenje jer ono je rezultat pažljivog slušanja i pažljive ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Ako je mogao Benedikt, milošću Božjom možemo i mi", poručio je don Božo, podsjetivši kako je papa sv. Grgur veliki za Benedikta rekao da je bio muž časna života, blagoslovljen imenom i milošću. Navještena Božja riječ pokazuje kojim je putem svetosti pošao Benedikt. „Bio je to put otvorenog uha koje je slušalo i primalo Božju Riječ. Ta Riječ je dan za danom oblikovala, mijenjala, preobražavala Benediktovo srce i njegove misli, planove i život. Uvijek je tako kad dopustimo Bogu da uđe u naš život", rekao je don Božo, istaknuvši da je Benedikt pobjegao od svjetske mudrosti i mudrovanja te je srcem počeo tražiti mudrost srca. „Slušao je Riječ, čuo je srcem i poslušao životom. Benedikt nas potiče da i mi pođemo putem svetosti, koja je put otvorenog uha i otvorenog srca. Prva riječ Benediktovog Pravila je 'Poslušaj'. Da bolje slušamo Boga i bližnje, da dopustimo Bogu i bližnjima da osvajaju prostor našeg srca i da se mijenjamo, preobražavamo iskustvom zajedništva s Bogom i bližnjima", poželio je don Božo. Apostol Petar u poslanici poziva „da se osvijestimo i otrijeznimo za molitvu". „Sv. Benedikt je bio otvorena uha i srca, zato je bio i čovjek molitve. Molitva je tišina i riječ, slušanje i govor, čovjek i Bog, nebo i zemlja u dijalogu povjerenja i ljubavi. Benedikt je želio da njegov i život njegove braće u samostanima postane molitva. Donositi pred lice Božje ljubavi i milosrđa svoju stvarnost i stvarnost svijeta i s povjerenjem staviti pred Boga", potaknuo je don Božo. 

Uz slušanje i molitvu, služenje u poniznosti je treća stvarnost i važna poruka koju nebo šalje preko sv. Benedikta. „Ponizno služiti u ljubavi, svatko po primljenom daru. Poniznost je sv. Benediktu draga krepost, toliko da joj posvećuje sedmo poglavlje svoga Pravila, jedno od dužih. Poniznost je put normalnosti, put ostvarenja najčovječnijeg i božanskog u nama. Kako vole reći braća benediktinci sa Ćokovca, poniznost je dioptrija stvarnosti', a služenje u ljubavi potvrda, dokaz poniznosti srca", istaknuo je don Božo. I Gospodin je bio ponizna srca i došao je služiti, a ne biti služen. „Poniznost i služenje idu zajedno. Svi imamo to iskustvo, kada volimo, nije ponižavajuće biti ponizan, nije ponižavajuće služiti. To je onda izbor srca, to je izbor naše slobode, to je put svetosti. Jer ljubav daje smisao svemu, a Bog je ljubav. Zato sv. Benedikt poručuje monasima i svima nama: Ništa ne pretpostavljati ljubavi Božjoj.

Ništa ne staviti prije te ljubavi, jer samo ona daje smisao svemu", istaknuo je don Božo. 

U Godini milosrđa, podsjetio je i kako sv. Benedikt u svom Pravilu piše: Nikada ne zdvajati, sumnjati, o Božjem milosrđu. „Milosrđe je ljubav na djelu, konkretna ljubav, konkretno iskazana. Milosrđe nije teorija, nego praksa. Benedikt nas potiče da nikad ne sumnjamo da Bog vidi našu stvarnost, našu bol, molitve, strahove, zahvalnost i nadanja. Vidi ih i prilazi nam, dotiče se naše stvarnosti. Njegova blizina i dodir lijek su našoj slabosti", rekao je don Božo, potaknuvši vjernike da mole za hrabrost poniznosti, kako stoji u molitvi svetom Benediktu, za hrabrost pažljivog gledanja koje vidi čovjeka i u njemu prepoznaje skriveno lice Krista. „Ne bojmo se pristupiti jedni drugima ljubavlju, brigom i podijeliti što imamo i jesmo. U tome je tajna svetosti i blagoslova", rekao je don Božo, dodavši da „Crkva pred nas stavlja lik Benedikta i drugih svetaca da nas podsjeti, ohrabri, da nam pokaže i poruči: 'Ako su mogli on i ona, možeš i ti'. Ne sam, ali da milošću Božjom i u zajedništvu braće i sestara. Svetost je moguća, na nju smo pozvani, ona je poziv svakog kršćanina", istaknuo je don Božo. Benedikt je rođen u malom gradu Nursiji u srednjoj Italiji. Predvoditelj slavlja podsjetio je kako je Benedikt napustio Rim gdje je pošao studirati i započeo traženje Boga u monaškom životu. „Gospodin je blagoslivljao Benediktovo traženje. Benedikt znači blagoslovljen. Bog je blagoslivljao njegovu molitvu i rad, njegovu samoću i zajedništvo s braćom koja su se počela okupljati oko njega i živjeti stvarnost Evanđelja na drugačiji način. Tako je Benedikt iz dana u dan praćen Božjom milošću rastao u milosti i svetosti", zaključio je ninski župnik Barišić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi