Vijesti - Blagdan blažene Marije Petković svečano proslavljen u Blatu

 

Blagdan blažene Marije Petković svečano proslavljen u Blatu

Blagdan blažene Marije Petković svečano proslavljen u Blatu Autor: ika
Objavljeno: 09. 07. 2017 - 12:03

Na blagdan blažene Marije Propetoga Isusa Petković, 9. srpnja, u blaženičenu svetištu u Blatu prvo euharistijsko slavlje predvodio je don Jonatan Gusmerotti, svećenik iz Argentine. U propovijedi naglasio je kako mi svojim umom ne možemo spoznati Boga, ali je važno da ga ljubimo. Iz te ljubavi rađa se naša okrenutost prema dobru. Tako je živjela i bl. Marija Propetoga.

Iz usmjerenost na Boga i njezine ljubavi prema Bogu mogla je činiti djela milosrđa. Sljedeće jutarnje slavlje predvodio je don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Čilipima, u koncelebraciji s don Vladom Markićem, župnikom župe sv. Roka u Lumbardi, o. Antom Jerončićem, SVD, misionarom na Karibima, i fra Veselkom Grubišićem, OFM, gvardijanom u Dubrovniku. U propovijedi don Josip je istaknuo: "Naša je blažena Marija Propetoga cijelim bićem ljubila Oca nebeskoga. Napisala je 41 hvalu i zaziv nebeskom Ocu. Ona je zaista vjerovala da štogod Oca nebeskoga zaištemo u ime Isusovo da će nam to i uslišiti. Ovdje se možemo i trebamo upitati koliko volimo i poštujemo zemaljskog oca? Koliko ga poznajemo, koliko smo mu zahvalni i kakvo povjerenje imamo u njega?" Istaknuo je i važnost Biblije preko koje upoznajemo Nebeskog Oca. Na završetku euharistijskog slavlja hodočasnici su mogli častiti relikvije bl. Marije Propetoga. Na tom slavlju uz brojne hodočasnike sudjelovala je veća skupina medicinskih sestara i liječnika iz Omiša, te jedan autobus djelatnika Caritasa iz Dubrovnika.

U svečanom poslijepodnevnom programu na plokati ispred župne crkve Svih svetih izveden je "Blatski tanac" i viteška igra "Kumpanjija". Zatim je iz svetišta krenula procesija s relikvijarom blažene Marije Propetog Isusa Petković koji je nosio biskup Željezna Egidije Živković, a nazočan je bio i dubrovački biskup Mate Uzinić. Procesiju su predvodili bratimi bratovština sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih sa svojim procesionalnim raspelima i barjacima. U procesiji su sudjelovale i članice Franjevačkoga svjetovnog reda, puhački orkestri Narodne glazbe i Hrvatske glazbene udruge "Sv. Vincenca", djeca iz vrtića "Marija Petković", dječji župni zbor "Stope", pjevački zbor župe Svih svetih, kumpanjoli i tancarice u tradicionalnim blatskim nošnjama, dominikanke iz Korčule, sestre iz Družbe kćeri milosrđa, ministranti, svećenici te veliko mnoštvo vjernika. Barjak s likom blaženice nosio je Marko Bačić Posinak. Po dolasku procesije na plokatu ispred župne crkve Svih svetih, započelo je svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju šestorice svećenika. 

U propovijedi mons. Živković istaknuo je, između ostaloga: "Kao veliki poštovatelj časnih sestara, redovnica, želim s vama danas zajedno analizirati svijetli primjer današnjice djevojke - žene iz Blata, časne sestre kao majke časnih sestara i siromašnih te blaženice kao uzora i ponosa Crkve u Hrvata i Katoličke Crkve uopće. Danas želim s vama promišljati o tri najznačajnija simbola današnjice, koja su najvažnija današnjem svijetu, a koja nisu popularna i rado prihvaćena od današnjega svijeta zbog svoga tereta i obveza kako prema Bogu tako i prema čovjeku. Kada sam godine 2003. bio u Dubrovniku na proglašenju vaše blaženice, čuo sam kako je papa Ivan Pavao II. tražio od nas da za svoj život uvijek uzmemo nešto iz života i djela Marije Propetog Isusa. Prije dvije godine dok sam slavio u Blatu 50. jubilej tri bračna para iz ove vaše župe, među kojima su bili i roditelji pastoralnoga asistenta naše Željezanske biskupije Ive Šeparovića, zapazio sam kroz osobnu molitvu neke posebnosti kapele, kamenoga groba, fotografija bolesne djece i mladih te ispisanih molitava na papirima natopljenim suzama kojima je grob bio prekriven, danas sam došao na grob blaženice i ja staviti svoju molitvu, te želim zajedno s vama promišljati o vašoj, tj. našoj blaženici." Želim promišljati o Mariji Petković kao majci; o propetome križu čije je ime uzela Marija Propetog Isusa i hoću s vama podijeliti patnju, ljudsko siromaštvo s Marijom, majkom siromašnih iz Blata i cijeloga svijeta. Ne zna se što je teže i bolnije. Križ – Propeti – majka pod križem, a oko križa siromaštvo ljudskoga duha i ljudske bijede koje razapinje i majku i sina, kazao je biskup Živković. Promišljanje je počeo hvalospjevom „Veliča" koji je bio preludij Isusova života i života Marije Propetoga. „Veliča duša moja Gospodina, što pogleda na neznatnost službenice svoje. Uzvisi neznatne i siromašne, a ponizi i rasprši oholice umišljene." Život i jedne i druge Marije bio je prožet veličanjem Boga, uzvisivanjem neznatnih i siromašnih, a poniženjem oholih te slavljenjem milosrdnoga i svesilnoga Boga koja učini velika djela po Mariji. Prekrasno je čuti riječi: Odsad će me evo svi naraštaji zvati blaženom. To su bile proročke riječi skromne Marije Petković. Blaćane je pozvao da budu svjesni Božjega dara s neba - blaženice za sve naraštaje i pokoljenja, zagovornicu u nebu te mu se znaju radovati. 

Najumornija ali i najsvetija bića ovoga svijeta su majke. Na zemlji imamo tjelesne majke, ali i duhovne majke, koje vode brigu kako za djecu, tako i za starije. To su naše časne sestre koje svoju ženstvenost uime Boga iskreno majčinski daruju svakome čovjeku kao što je to radila i utemeljiteljica sestara franjevki Marija Propetog Isusa Petković na pet kontinenata. Neizmjerna je vrijednost majke Marije Propetoga, koja je sebe i svoj cijeli život darivala ljudima širom svijeta. „Kao majka darivala se malenima radeći kao misionarka po cijelome svijetu gdje upravo sada žive i rade njezine sestre. Majko ništa ti nije bilo teško. Kao djevojčica si hodala po uskim i starim baleganim babinskim putevima i blatskim starim kućama i konobama. Uz pucketanje zimske vatre prebirala si krunicu s uplakanim majkama i zabrinutim obiteljima. Hodala si po prašnjavim i kamenim putevima naše domovine tako što si obraćala i putnika i seljaka i ribara na put prema Bogu. Sakupljala si dicu bez roditelja u teškim vremenima rata i neimaštine. Druge si hranila, a ti si i sama bila gladna. To je bilo odricanje i davanje za drugoga. Bog je kroz tebe imao oko za siromahe. Bila si uistinu prava duhovna majka. Život te razapinjao i nije te mazio. Bila si propeta na križu svojih i redovničkih boli i kušnji, ali ti si znala za kim ćeš poći. Znala si kome ćeš posvetiti svoj život. Znala si čitati znakove ovoga vremena. Propeti Krist te je vodio, jer si mu duboko vjerovala da je On put, istina i život. Ti si mu dala svoju ruku, a On ti je dao svoju snagu. On ti je ulijevao nadu za bolje sutra. On te je razapinjao, ali i skidao sa tvoga križa. Ti si primjer svima nama gdje čovjek mora stati, gdje se mora odmoriti, kome svoj život darovati i koga slijediti. Propeti je naša snaga i smisao. Zato idite braćo za Kristom ako se želite odmoriti. On i vas danas zove: Dođite k meni, pođite za mnom svi vi jer ste izmoreni i opterećeni. Ne lažite me da nemate tereta i križa, da nemate problema i da niste umorni. Uzmite jaram moj na se i s križem me slijedite, jer sam krotka i ponizna srca", rekao je biskup. Kao poruku blaženice svima nama istaknuo je: Ona nas poziva na svoj grob da tamo duboko promislimo o svojim umorima i teretima. Poziva nas danas sve. Dođite k meni. Da, dođite baš k meni. Moj grob je mjesto odmora. Živite i umrite s Bogom i s križem Propetoga Isusa u ruci kao vaša blaženica. Marijo Propetog Isusa, molim te učini nas sve dobrim majkama, solidarnim ljudima za siromašne duše i strpljivim u životu dok nas razapinju naši životni križevi. Ti budi uzor svima nama, a posebno budi duša Blatu i našim časnim sestrama. Isprosi nam nova duhovna i redovnička zvanja, posebno tvojim kćerima milosrđa i zagovaraj kod Boga, tebi tako drago domaće Blato, domaću biskupiju dubrovačku i tvoju domovinu Hrvatsku, zaključio je biskup Živković. 

Po završetku euharistijskog slavlja mons. Živković i svećenici su se u procesiji vratili u svetište, gdje su vjernici imali mogućnost čašćenja moći blaženice.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi