Vijesti - Bl. Augustin Kažotić proslavljen u Trogiru

 

Bl. Augustin Kažotić proslavljen u Trogiru

Bl. Augustin Kažotić proslavljen u Trogiru Objavljeno: 03. 08. 2013 - 12:26

U dominikanskom samostanu i svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru 3. kolovoza proslavljen je blagdan blaženog Augustina Kažotića, Trogiranina, uglednog hrvatskog dominikanca, znamenitoga zagrebačkog biskupa te biskupa južnotalijanskoga grada Lucere.

Svečano misno slavlje i procesiju preko rive s moćima blaženika predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, šibenskog biskupa Antu Ivasa, učitelja Reda propovjednika fr. Brunu Cadorea, provincijala Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Antu Gavrića i dominikance iz cijeloga svijeta, koji su od 22. srpnja do 8. kolovoza okupljeni u Trogiru na Generalnoj skupštini Dominikanskoga reda.

Uime domaćina nazočnima se obratio nadbiskup Barišić, koji je napomenuo da je taj dan u Trogiru veliki događaj na ponos grada, Splitsko-makarske nadbiskupije, Crkve i Domovine. "Slaveći blagdan bl. Augustina Kažotića, prvoga hrvatskog blaženika, na svečan način pokazali smo veliko štovanje prema njemu koji bi skoro trebao biti proglašen svecem", rekao je mons. Barišić, dodavši da je bl. Augustin biser Crkve u Hrvatskoj i hrvatskog naroda, ali pripada univerzalnoj Katoličkoj Crkvi. "Ne samo da je rođen u Trogiru i bio zagrebački biskup koji je ostavio duboke tragove u duhovnosti, kulturi i znanosti, već je Augustin bio i biskup u Luceri. On je, na svoj način, poveznica horizontalne dimenzije koji briše sve granice, a s druge strane vertikalna je poveznica s nebom. Danas smo i mi povezani preko njega jer je blažen, jer je svet. Želimo ga zamoliti da moli za svoj Trogir, Crkvu i narod preko svoje braće dominikanaca te da učini da se Radosna vijest Evanđelja širi do krajnjih granica, svih kultura i jezika", zaključio je nadbiskup Barišić.

Potom se nazočnima obratio provincijal Gavrić te napomenuo da se ovih dana odvija veliki povijesni događaj jer su prvi puta u 800 godina Reda propovjednika dominikanci iz cijeloga svijeta okupljeni u Hrvatskoj, u Trogiru. Govoreći o bl. Augustinu, dr. Gavrić rekao je da je on obilježio svoje vrijeme kao brižan pastir povjerenog stada. "On se tako brižno brinuo za svoje stado i njegove potrebe, borio se za pravdu, mir, dostojanstvo u siromaštvu, borio se za pravo svih onih koji su njemu povjereni te je postao zaštitnik borbe za socijalnu pravdu", rekao je dr. Gavrić.

U homiliji kardinal Bozanić pozdravio je sudionike Generalnog kapitula Reda propovjednika, ukazujući na znakovitost da se skupština Dominikanskog reda ovog puta održava u Trogiru, u sklopu pripreme velike proslave jubileja 800. obljetnice otkako je papa Honorije III. potvrdio njihov Red. Podsjetio je na veliki doprinos Dominikanskog reda na ovim prostorima te na mnoštvo plodova Božjih darova Redu, koji su od samih početaka ugrađeni i u hrvatsku kulturu i duhovnost, ali i pozvao vjernike da zajednički mole za proglašenje bl. Augustina Kažotića svetim.

Osvrćući se na prvo čitanje, kardinal je istaknuo važnost odgovornosti za bližnjega. Odgovornost se rađa iz slušanja Boga koji govori čovjeku. "Odgovornost prema Božjoj riječi zapravo je drukčije izražena poslušnost. A baš su to odlike čuvara izabranoga naroda", rekao je kardinal, dodavši da tog čuvara odlikuje i osjetljivost za osobe koje su mu povjerene, pažljivost prema bližnjima te sposobnost donošenja najmudrijih odluka.

Povezujući Evanđelje i odgovornost za bližnjega, kardinal je istaknuo kako se ona očituje u dobroti pastira koji ostaje uz one koji su mu povjereni, polažući svoj život. "Dobri pastir poznaje svoje, što se očituje u darivanju života i u jedinstvu. To su odlike istinskoga pastira, čiji glas čuju i drugi, svi koje Gospodin želi u svome stadu. Braćo i sestre, naglasak je upravo na polaganju života, što Isus dvaput spominje. Jer pastir, oblikovan po Kristovu primjeru, prožet Božjim Duhom, trajno polaže svoj život", pojasnio je.

Bl. Augustin Kažotić svojim je životom svjedočio istu stvarnost Božjeg poziva i premda je prošlo sedamsto pedeset godina otkako se rodio, "djelo koje je Bog po njemu ostvario ostaje nam blisko, radujemo mu se i zahvaljujemo za stvarnost Crkve koja osobito po otajstvu svetosti povezuje prošlost sa sadašnjošću". Kardinal je istaknuo kako je blaženikova "nenavezanost tako snažno vidljiva u sačuvanim spisima i u djelima našega blaženika", misleći pritom na "nenavezanost izraženu u obliku težnje za istinskom spoznajom; nenavezanost na materijalna dobra koja postaje brigom za druge, osjetljivošću za siromašne, zalaganjem za razvijanje ustanova kršćanske ljubavi – caritasa, te na nenavezanost na zemaljski ugled, vlast i moć".

Govoreći o Crkvi koja je uvijek snažna u svome poslanju kada u njoj progovara snaga Božjega Duha, kardinal je napomenuo da "u slavljima svetih pokušavamo pronaći onu nit koja se proteže kroz sva vremena Crkve i koja trajno iznenađuje svježinom". Potaknuo je na čitanje blaženikovih tekstova koji odražavaju njegovo zavidno poznavanje Svetog pisma, "a još više njegova primjena Svetog pisma u osjetljivim odlukama za život čitave Crkve".

"Predivno je vidjeti suvremenost, teološku dubinu i pastoralnu razboritost u pristupu blaženoga Augustina u pitanjima siromaštva, korištenja materijalnih dobara za naviještanje i općenito za život Crkve", rekao je kardinal, istaknuvši kako je za evangelizaciju potrebna odgovornost prema Božjoj riječi i sloboda koja rađa djela kršćanske ljubavi. Podsjetivši na blaženikov sveti život, kardinal je istaknuo je njegovu brigu o tome da u središtu svega bude Bog i istina o čovjeku; njegovu zauzetost oko uklanjanja praznovjerja; njegova nastojanja da iskorijeni siromaštvo "znajući da su crkvena dobra uvijek dar nesebičnosti i da imaju vrijednost ukoliko u njima progovara kršćanski smisao djelotvorne ljubavi".

"Suprotstavljajući se nepravdama zamjerio se zemaljskim vladarima, znajući da će cijena koju plaća biti u progonstvima, u klevetama i narušavanju ugleda. To je, braćo i sestre, put Kristova vjernika, to je i naš put, naša radost i naša sigurnost", rekao je.

Kardinal Bozanić poručio je vjernicima da bl. Augustin Kažotić danas ima što reći i nama u Hrvatskoj i cijeloj Crkvi te se prisjetio riječi pape Franje koji je proteklog tjedna govorio brazilskim biskupima o zadaći Crkve u društvu. "U društvenome ozračju postoji samo jedno što Crkva traži s osobitom jasnoćom: slobodu naviještanja Evanđelja na cjelovit način, i onda kada se time suprotstavlja svijetu; i onda kada se protivi prevladavajućoj struji, braneći blago kojega je samo čuvar i vrijednosti kojima ne gospodari, jer ih je primila na dar i treba im biti vjerna".

Nakon zahvale provincijala svima koji su pridonijeli da se ovaj blagdan svečano proslavi, nazočnima se obratio trogirski gradonačelnik Ante Stipčić. Prigodne darove dominikanci su uručili nadbiskupu Barišiću i biskupu Ivasu, a potom je gradonačelnik Trogira uručio mali kip sv. Ivana Trogirskog učitelju Reda Bruni Cadoreu te sliku Gospe Lucerske kardinalu Bozaniću. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi