Vijesti - Biskup Uzinić predvodio slavlje u Karmelu u Mariji Bistrici

 

Biskup Uzinić predvodio slavlje u Karmelu u Mariji Bistrici

Biskup Uzinić predvodio slavlje u Karmelu u Mariji Bistrici Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2017 - 22:45

Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je 16. srpnja svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Gospe Karmelske u samostanskoj crkvi sestara karmelićanki u Mariji Bistrici. S njim su suslavili domaći redoviti misnik vlč. Antun Motočić i don Franjo Pranjić, salezijanac, a posluživala su dvojica bogoslova.

Brojnim okupljenim vjernicima, štovateljima Gospe škapularske, i sestrama karmelićankama biskup Uzinić je u homiliji govorio o značenju kontemplativnog posvećenog života i o Blaženoj Djevici Mariji, uzoru potpunog predanja i prihvaćanja Božje volje. Pojasnio je da u slici oblačića, koji nakon suše očekuje i vidi prorok Ilija, karmelska duhovnost prepoznaje Mariju, a u velikoj i jakoj kiši, koja pada iz tog oblaka, Isusa Krista koji nas je spasio i po kojem smo postali sinovi i kćeri u Bogu. Biskup se zadržao na pogledu koji je sposoban uočiti taj oblačić iz kojeg se može dogoditi velika kiša spasenja. Naglasio je, osvrćući se na apostolsku konstituciju pape Franje Vultum dei quaerere o ženskom kontemplativnom životu, da to treba biti ustrajan pogled, pogled koji ne odustaje dokle god ne vidi, pogled srca koji je moguće steći samo kontemplacijom. Poručio je sestrama da pokušaju biti poput Ilije koji zna da će se taj oblak pojaviti i koji potiče druge da ustraju u gledanju i da tako budu svjetlo u hodu čovječanstva. „Možda se vaše djelovanje nama vani čini beznačajnim, malenim kao ovaj maleni oblak, ali upravo u tom vašem djelovanju vidim ono što omogućuje i Crkvi i čovječanstvu da može opstati, živjeti", rekao je biskup Uzinić.

Zatim je pogled usmjerio na Mariju koja pomaže svima, i sestrama i vjernicima, svojim majčinskim primjerom koji valja nasljedovati. Stojeći sa svakim od nas pod Križem „Marija nas osobito uči svoju volju prilagoditi Božjoj volji i to ne samo kad se to čini lijepo, zanimljivo, u trenutku kad se otvorila Životu, kad joj je ponuđeno biti Majka Božja, nego i u trenutku kad se toga, biti Majka Božja, treba, na neki način, osloboditi, kad i to treba staviti na raspolaganje Gospodinu", rekao je biskup Uzinić. Pronalazeći u tom Marijinu stavu poruku za sve, rekao je da ne treba misliti da se nešto posjeduje, da je nešto naše, čak i pripadnost jednoj kontemplativnoj zajednici, nego je potrebno znati se toga osloboditi i darovati Gospodinu i tek tada je moguće u potpunosti živjeti s Gospodinom i u potpunosti nasljedovati Mariju u onom što i sv. Terezija Avilska, obnoviteljica Karmelskoga reda, savjetuje u duhovnom životu kao najvažnije: ljubavi jednih prema drugima, nenavezanosti na sve stvoreno i poniznosti. Svatko je od nas pozvan svoj život učiniti malenim oblakom koji, premda se čini beznačajnim, može pozitivno djelovati na okolinu u kojoj živi, poručio je biskup. Spomenuo je na kraju i bl. Alojzija Stepinca koji je želio imati Karmel u svojoj nadbiskupiji i u Hrvatskoj uviđajući značenje kontemplativnog načina života. „Možda je i njegovo ponovno poniženje koje se događa zapravo jedan od načina na koji se i on mora pretvoriti u taj mali oblačak da bi se onda po tome što će se nakon toga dogoditi mogla izliti kiša milosti, koju je on po svom zagovoru sposoban donijeti na vaš Karmel i na ovu nadbiskupiju i na čitav naš narod", zaključio je propovjednik. Nakon mise sestre su se zadržale s biskupom Uzinićem u srdačnom razgovoru.

Svetkovini je prethodila trodnevna priprava. Započela je svetkovinom zaštitnice samostana Majke Božje Bistričke, 13. srpnja. Svečanu misu toga dana predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, koji je u homiliji povezao liturgijske tekstove obiju svetkovina. Mladomisnik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Željko Nestić misu je predvodio 14. srpnja, a govorio je o paradoksu kao životnom kontekstu kršćanstva i o milosti koja po krštenju, po Riječi i Kruhu, osposobljava za postojanost u nasljedovanju Krista i na odgovor na sve zahtjeve toga nasljedovanja. Toga su dana i članovi općinskog vijeća Marije Bistrice u Karmelu proslavili Dan Općine euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik i rektor Svetišta vlč. Domagoj Matošević i zajedno sa sestrama molili za sve stanovnike Marije Bistrice. Mladomisnik karmelićanin o. Vedran Pavlić je 15. srpnja, na spomendan sv. Bonaventure, naučitelja Crkve, predvodeći misno slavlje u propovijedi pronašao zajednički nazivnik za sv. Bonaventuru, liturgijska čitanja i Gospin škapular, a to je pobožnost koja izvire iz srca, to je ljubav koja se izlijeva u blagoslov koji je i on kao mladomisnik velikodušno svima udijelio.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi