Vijesti - Biskup Uzinić predvodio slavlje u Karmelu u Mariji Bistrici

 

Biskup Uzinić predvodio slavlje u Karmelu u Mariji Bistrici

Biskup Uzinić predvodio slavlje u Karmelu u Mariji Bistrici Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2017 - 22:45

Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je 16. srpnja svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Gospe Karmelske u samostanskoj crkvi sestara karmelićanki u Mariji Bistrici. S njim su suslavili domaći redoviti misnik vlč. Antun Motočić i don Franjo Pranjić, salezijanac, a posluživala su dvojica bogoslova.

Brojnim okupljenim vjernicima, štovateljima Gospe škapularske, i sestrama karmelićankama biskup Uzinić je u homiliji govorio o značenju kontemplativnog posvećenog života i o Blaženoj Djevici Mariji, uzoru potpunog predanja i prihvaćanja Božje volje. Pojasnio je da u slici oblačića, koji nakon suše očekuje i vidi prorok Ilija, karmelska duhovnost prepoznaje Mariju, a u velikoj i jakoj kiši, koja pada iz tog oblaka, Isusa Krista koji nas je spasio i po kojem smo postali sinovi i kćeri u Bogu. Biskup se zadržao na pogledu koji je sposoban uočiti taj oblačić iz kojeg se može dogoditi velika kiša spasenja. Naglasio je, osvrćući se na apostolsku konstituciju pape Franje Vultum dei quaerere o ženskom kontemplativnom životu, da to treba biti ustrajan pogled, pogled koji ne odustaje dokle god ne vidi, pogled srca koji je moguće steći samo kontemplacijom. Poručio je sestrama da pokušaju biti poput Ilije koji zna da će se taj oblak pojaviti i koji potiče druge da ustraju u gledanju i da tako budu svjetlo u hodu čovječanstva. „Možda se vaše djelovanje nama vani čini beznačajnim, malenim kao ovaj maleni oblak, ali upravo u tom vašem djelovanju vidim ono što omogućuje i Crkvi i čovječanstvu da može opstati, živjeti", rekao je biskup Uzinić.

Zatim je pogled usmjerio na Mariju koja pomaže svima, i sestrama i vjernicima, svojim majčinskim primjerom koji valja nasljedovati. Stojeći sa svakim od nas pod Križem „Marija nas osobito uči svoju volju prilagoditi Božjoj volji i to ne samo kad se to čini lijepo, zanimljivo, u trenutku kad se otvorila Životu, kad joj je ponuđeno biti Majka Božja, nego i u trenutku kad se toga, biti Majka Božja, treba, na neki način, osloboditi, kad i to treba staviti na raspolaganje Gospodinu", rekao je biskup Uzinić. Pronalazeći u tom Marijinu stavu poruku za sve, rekao je da ne treba misliti da se nešto posjeduje, da je nešto naše, čak i pripadnost jednoj kontemplativnoj zajednici, nego je potrebno znati se toga osloboditi i darovati Gospodinu i tek tada je moguće u potpunosti živjeti s Gospodinom i u potpunosti nasljedovati Mariju u onom što i sv. Terezija Avilska, obnoviteljica Karmelskoga reda, savjetuje u duhovnom životu kao najvažnije: ljubavi jednih prema drugima, nenavezanosti na sve stvoreno i poniznosti. Svatko je od nas pozvan svoj život učiniti malenim oblakom koji, premda se čini beznačajnim, može pozitivno djelovati na okolinu u kojoj živi, poručio je biskup. Spomenuo je na kraju i bl. Alojzija Stepinca koji je želio imati Karmel u svojoj nadbiskupiji i u Hrvatskoj uviđajući značenje kontemplativnog načina života. „Možda je i njegovo ponovno poniženje koje se događa zapravo jedan od načina na koji se i on mora pretvoriti u taj mali oblačak da bi se onda po tome što će se nakon toga dogoditi mogla izliti kiša milosti, koju je on po svom zagovoru sposoban donijeti na vaš Karmel i na ovu nadbiskupiju i na čitav naš narod", zaključio je propovjednik. Nakon mise sestre su se zadržale s biskupom Uzinićem u srdačnom razgovoru.

Svetkovini je prethodila trodnevna priprava. Započela je svetkovinom zaštitnice samostana Majke Božje Bistričke, 13. srpnja. Svečanu misu toga dana predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, koji je u homiliji povezao liturgijske tekstove obiju svetkovina. Mladomisnik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Željko Nestić misu je predvodio 14. srpnja, a govorio je o paradoksu kao životnom kontekstu kršćanstva i o milosti koja po krštenju, po Riječi i Kruhu, osposobljava za postojanost u nasljedovanju Krista i na odgovor na sve zahtjeve toga nasljedovanja. Toga su dana i članovi općinskog vijeća Marije Bistrice u Karmelu proslavili Dan Općine euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik i rektor Svetišta vlč. Domagoj Matošević i zajedno sa sestrama molili za sve stanovnike Marije Bistrice. Mladomisnik karmelićanin o. Vedran Pavlić je 15. srpnja, na spomendan sv. Bonaventure, naučitelja Crkve, predvodeći misno slavlje u propovijedi pronašao zajednički nazivnik za sv. Bonaventuru, liturgijska čitanja i Gospin škapular, a to je pobožnost koja izvire iz srca, to je ljubav koja se izlijeva u blagoslov koji je i on kao mladomisnik velikodušno svima udijelio.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi