Vijesti - Biskup Uzinić predvodio euharistijsko slavlje uz tijelo sv. Leopolda Mandića u Dubravi

 

Biskup Uzinić predvodio euharistijsko slavlje uz tijelo sv. Leopolda Mandića u Dubravi

Biskup Uzinić predvodio euharistijsko slavlje uz tijelo sv. Leopolda Mandića u Dubravi Autor: ika
Objavljeno: 15. 04. 2016 - 22:55

Bio i ostaje živa prisutnost Isusa Krista među nama

Uz tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića u njemu posvećenoj kapucinskoj župnoj crkvi u zagrebačkoj Dubravi euharistijsko slavlje u petak 15. travnja predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za posvećeni život i družbe apostolskog života. U koncelebraciji bili su provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, provincijal Venetske kapucinske provincije fra Roberto Genuin, generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić, rektor svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Padove fra Flaviano Gusella, gvardijan padovanskoga kapucinskog samostana fra Marco Putin, te još tridesetak svećenika.

Na misi su se uz vjernike iz Zagreba okupili i hodočasnici iz Dubrovačke biskupije, te više skupina iz Rijeke. Među hodočasnicima je bio i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobrosavić, budući da je sv. Leopold zaštitnik te županije.

Uvodeći u slavlje biskup Uzinić čestitao je kapucinima "da su u svojim redovima imali ljude poput sv. Leopolda, koji i danas ne svojim mrtvim tijelom, nego svojim životom okuplja mnoge i poziva nas sve zajedno da se otvorimo Božjem milosrđu kako bismo dostojno sudjelovali u ovom misnom slavlju, a onda nakon njega u povratku u naše domove, u sredinama u kojima živimo mogli ponovno pokušati biti ono na što smo pozvani - biti svjedoci Božjega milosrđa i ljubavi".

U propovijedi biskup je istaknuo kako "nas oko ovog mrtvog tijela okuplja život čovjeka, malog rastom, malog po skromnosti i poniznosti, ali velikog po njegovoj ljudskosti, po njegovu "biti svećenik, biti redovnik". Ako dublje gledamo - ne okuplja nas čak niti njegov život, nego nas okuplja živa prisutnost Isusa Krista koja je bila vidljiva i prepoznatljiva i u životu i u smrti, pa i tijelu sv. Leopolda, rekao je biskup, podsjetivši kako je na beatifikaciji Leopolda Bogdana Mandića. Bl. papa Pavao VI. napravio tu usporedbu s Isusom Kristom, pitajući se koga smo to došli vidjeti, tko nas to okuplja. U liku sv. Leopolda vidimo lik sv. Franje, rekao je Pavao VI. i otišao i korak dalje istaknuvši: "Ne samo sv. Franjo, već Isus Krist". Zato što je sv. Leopold svojim životom, načinom življenja svoga kršćanstva, svog redovništva i svećeništva, bio, a po onom što znači za sve nas i ostaje, živa prisutnost Isusa Krista među nama. I mi nismo došli posjetiti njegovo mrtvo tijelo, već smo se došli susresti s živim Kristom među nama. Onakvim kakvim je on bio i po onom primjeru kakav je ostavio trajno za nas, pojasnio je propovjednik, te podsjetio kako je upravo radi toga papa Franjo u ovoj Godini izvanrednog jubileja milosrđa izabrao ovog čovjeka zajedno s p. Pijom i ponudio nam ga kao zagovornika, ali i više od toga: kao primjer i to dvostruki. 

Biskup Uzinić je tako naglasio kako je sv. Leopold ponuđen na prvom mjestu kao primjer svećenicima, koji su kao i sv. Leopold službenici Božjeg milosrđa po sakramentu pomirenja koji su pozvani dijeliti. Istodobno, nudeći nam sv. Leopolda, nudeći nam p. Pija za posebno promatranje u ovoj godini, Sveti Otac želio je svakom od nas, kao onima kojima je potrebno Božje milosrđe, pokazati primjer ovog čovjeka, i ono što su penitenti u susretu s tim čovjekom doživljavali: poticaj "ne bojte se, krenite prema tom mjestu, prema tom sakramentu pomirenja s Božjim milosrđem". Tako nam ova dvojica svetaca poručuju da nam sakrament ispovijedi omogućuje izravni doticaj s veličinom Božjeg milosrđa. Zato mi nismo nekrofili, mi smo oni koji se u ovom čovjeku žele ogledati, koji iz njegova života i primjera žele učiti za svoj svakodnevni kršćanski život, za vršenje svoje službe, ako smo svećenici, i za susret s Božjim milosrđem, jer svi smo mi - bili svećenici ili vjernici, također i grešnici, posvijestio je biskup Uzinić.

Podsjetio je kako se za sv. Leopolda koristi i naziv "ljudima prijatelj". Sv. Leopold bio je ljudima prijatelj, to je njegova karakteristika, to je njegov način na koji je kroz službu ispovjednika ljudima svoga vremena pokazao samog Isusa Krista koji je također ljudima prijatelj. U ovoj godini mi razmišljamo o Bogu koji je ljudima prijatelj, rekao je u tom kontekstu biskup Uzinić, te pojasnio, kako je i mi možemo postajući prijatelji Božji krenuti putem kojim je krenuo sv. Leopold. On je od svog djetinjstva kroz cijeli život bio osobiti Isusov prijatelj, na osobit način u euharistijskim prilikama kruha i vina. Posebna pobožnost prema euharistiji bila je već vidljiva u njegovu djetinjstvu, kad je svaki dan s ocem odlazio na misu, a nakon što se počeo pričešćivati, svaki dan se pričešćivao, a euharistija je bila u središtu njegova svećeničkog života. S posebnim žarom slavio je prvu i posljednju euharistiju, a kad bi došao u neki samostan, prvo mjesto koje je posjetio bilo je svetohranište i oltar BDM, koju je zvao svojom Gospodaricom, a Boga svojim Gospodarom.

Iz prijateljstva s Bogom, euharistijskim Isusom moglo se razviti i snažno prijateljstvo prema svakom čovjeku. Nakon mise je jako kratko ostajao u zahvaljivanju pred euharistijskim Isusom, ali je nakon svake mise odlazio u ispovjedaonicu kako bi ono prijateljstvo koje je on osjetio s Bogom mogli osjetiti također u njegovoj ispovjedaonici i penitenti. K tomu, u svakoj je misi molio za one koje je ispovijedao i za one koji su se preporučivali u njegove molitve.

Homiliju je biskup Uzinić zaključio pitanjem kojim je i započeo: "Koga smo mi došli susresti, tko je to uzburkao naš život, potaknuo da čitava Hrvatska, da mi kršćani krenemo prema Zagrebu?" Došli smo da ga susretnemo, došli smo da zamolimo od njega zagovor i pomoć, no osobito smo došli da od njega učimo. Neka i nama ova euharistija i svaka euharistija koju ćemo blagovati postane izvor prijateljstva s Bogom, koji će pokrenuti promjenu u našim životima. Neka nam u tom nastojanju sv. Leopold bude primjer i zagovornik".

Na kraju mise riječ zahvale predvoditelju slavlja, kao i okupljenim vjernicima, a posebno hodočasnicima, kapucinima iz Italije, te volonterima Croce Verda uputio je fra Jure Šarčević.

Na misi je pjevala Klapa Janjevo. Prvo čitanje čitao je Pavao Palić, psalam pjevao Andro Bojanić, a evanđelje navijestio đakon fra Mate Bašić, OFM, dok je molitvu vjernika čitao Tomislav Trandler.

U tijeku dana uz tijelo sv. Leopolda Bogdana Madnića izmjenjivale su se počasne straže mladih odjevenih u hrvatske narodne nošnje, a vjernici su od ranih jutarnjih sati hodočastili u crkvu te je slavljeno više misa. Tijelo sv. Leopolda častili su i vjernici Remetskoga dekanata koji su pod vodstvom svojih župnika i svećenika sudjelovali na jutarnjemu misnome slavlju koje je predvodio biskup Mijo Gorski.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi