Vijesti - Biskup Škvorčević uputio pismo klarisama i članovima Djela za duhovna zvanja Požeške biskupije

 

Biskup Škvorčević uputio pismo klarisama i članovima Djela za duhovna zvanja Požeške biskupije

Biskup Škvorčević uputio pismo klarisama i članovima Djela za duhovna zvanja Požeške biskupije Autor: ika
Objavljeno: 29. 04. 2020 - 15:02

Uoči Nedjelje Dobrog pastira - Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, biskup Antun Škvorčević uputio je 29. travnja pismo sestrama klarisama i članovima Djela za duhovna zvanja Požeške biskupije. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poznato vam je koliko su važni dobri i sveti svećenici kako bi Crkva mogla izvršiti poslanje naviještanja Isusove radosne vijesti i služenja čovjekovu spasenju. Na to je nedavno podsjetio i papa Franjo prigodom 160. obljetnice smrti svetog arškog župnika Ivana Marije Vianeya. Isus nas je upozorio da ne možemo računati s dovoljnim brojem radnika na Božjoj njivi, ako ne budemo s njime surađivali i za to ga molili. Gospodinove su riječi: „Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju“ (Lk 10,2). Smatrali smo kako na tako jasan Isusov poziv trebamo odgovoriti organizirano, te smo pozvali siromašne sestre sv. Klare da u Požegi osnuju svoj samostan i budu s nama trajne moliteljice za duhovna zvanja i posvećenje naših svećenika. Njihov dolazak u Požegu bio je poseban dar koji je Bog udijelio našoj  mladoj mjesnoj Crkvi prigodom Velikog jubileja 2000. obljetnice kršćanstva. Dana 1. svibnja 2020. navršava se dvadeset godina sestarske blagoslovljene prisutnosti među nama, njihove molitve i žrtve za svećenike.

Drage sestre klarise! Od srca vam čestitam navedenu obljetnicu i zahvaljujem za vedrinu i ustrajnost kojom u strogoj klauzuri nastojite živjeti blizinu Gospodinu te u tišini svoga srca molite za nas i s nama za duhovna zvanja. Svoj boravak u Požeškoj biskupiji započele ste u marijanskom mjesecu svibnju, te bih želio uskoro zajedno s vama hodočastiti u Voćin i zahvaliti Blaženoj Djevici Mariji što vas prati svojom majčinskom ljubavlju. Po njezinu moćnom zagovoru i molitvi svetog Oca Franje i Majke Klare ustrajale u svom daljnjem vjernom svjedočenju potpune predanosti Isusu Kristu u našoj mjesnoj Crkvi.

No, vi niste same u navedenom važnom služenju. Godine 2004. osnovali smo Djelo za duhovna zvanja, te su  vam se pridružili brojni molitelji iz mnogih župa naše Biskupije. Želio bih prigodom Nedjelje Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020. podijeliti radost s više od 1300 članova našeg Djela za duhovna zvanja i izraziti duboku zahvalnost svima vama koji u jednostavnosti i skromnosti svoga života, ali velikim budnim vjerničkim srcem i spremnošću na žrtvu upravljate Gospodinu molitvu za duhovna zvanja i za vjernost svećenika u njihovu poslanju. Vi ste zajedno sa sestrama klarisama uzdignute molitvene ruke i srce naše Biskupije, te vjerujem da su one moćne poput Mojsijevih uzdignutih ruku, po kojima je izabrani narod pobjeđivao u bitkama (usp. Izl 17,11). Još više, vi svojim molitvenim žarom vršite dragocjenu zadaću na koju nas je Isus pozvao: „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se“! (Mt 7,7). Vaše kucanje na vrata božanskog srca služba je posebnog dostojanstva u našoj Biskupiji, za koju vam iskreno čestitam i svesrdno zahvaljujem. Uvjeren sam da će Bog po vašoj molitvi i žrtvi dovoljnom broju mladih ljudi darovati svjetlo svoga Duha kako bi prepoznali da ih on zove te se hrabro odazovu postati svećenici, suradnici Isusa Krista na djelu spasenja, i posvema združeni s njime uložiti svoj život za čovjekovo vječno dobro. Uputimo Bogu svoju žarku molitvu na tu nakanu napose u Nedjelju Dobrog Pastira!

Svake prve subote u mjesecu spominjemo se u našoj katedrali svih molitelja za duhovna zvanja, sestara klarisa i članova Djela za duhovna zvanja, kako živih tako preminulih. Pozivam vas da redovito toga dana nastojite na poseban način svi biti duhovno sjedinjeni s nama u molitvi za ustrajnost u vašem služenju duhovnim zvanjima i posvećenju svećenika. Neka vas Gospodin u vašoj zauzetosti za njegovo djelo obdari svojim mirom i drugim dobrima.

Sve vas od srca pozdravljam i blagoslivljam.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi