Vijesti - Biskup Radoš predslavio misno slavlje

 

Biskup Radoš predslavio misno slavlje

Biskup Radoš predslavio misno slavlje Autor: ika
Objavljeno: 16. 09. 2023 - 20:26

Obred svečanih doživotnih zavjeta u Karmelu u Brezovici

Varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je u subotu, 16. rujna u Stepinčevu Karmelu u Brezovici svečanu koncelebriranu misu i Obred svečanih doživotnih zavjeta s. M. Benedikte od Božanskog Milosrđa (Monike Pernar).

S biskupom su, među ostalim, koncelebrirali vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vlč. Domagoj Lacković, župnik Sv. Obitelji iz Slavonskog Broda, vlč. Krešimir Babić, vlč. Josip Đurin, domaći župnik preč. Zvonko Vuković, te oci karmelićani: o. Dario Tokić, o. Ivan Živković, o. Nikola Grizelj.

Na početku misnog slavlja domaći župnik preč. Vuković pozdravio je biskupa i sve prisutne, te im zaželio dobrodošlicu. Biskup je srdačno uzvratio na pozdravima, te je između ostalog rekao i to da smo danas okupljeni da čujemo iz duše i srca da se jedna sestra potpuno predaje dragome Bogu. Potom je naglasio da je poziv čin ljubavi koja dolazi od Boga. Bog je onaj koji zahvaća dušu i zove ju da hrabro pođe za njim. On mijenja život pozvanih, s. Marije Benedikte, ali i svakoga od nas. Ovaj čin zavjetovanja je susret nas i Boga.

Misna čitanja pročitali su: fr. Jakov Vuković, OP, bogoslov Mihael Popić, a Evanđelje vlč. Domagoj Lacković, dok je Litanije Svih Svetih otpjevao vlč. Marko Domiter.

„Danas želimo biti sudionici jednog obećanja koje izvire iz srca. Danas će s. M. Benedikta tri puta iz srca reći Bogu ‘da’. Ona će preuzeti na sebe evanđeoske savjete. Obećat će da će živjeti siromaštvo, čistoću i poslušnost,“ rekao je biskup Radoš na početku homilije.

Nadalje je protumačio značenje svakog pojedinog zavjeta, te je rekao i to da je zavjeta s. M. Benedikta od Božanskog Milosrđa po zavjetu siromaštva stavila na vagu bogatstva i ocijenila svojim srcem da je Bog jedini Bog za kojeg treba živjeti i svega se odreći. Po zavjetu djevičanstva, zavjetovanica će pokloniti dubinu svoje duše Kristu Zaručniku. On je onaj koji će trajno boraviti u njezinoj duši. Govoreći o zavjetu poslušnosti, biskup Radoš je spomenuo da će s. M. Benedikta obećati poslušnost Onome koji je bio poslušan do smrti, a koji od nje traži da ima dobro uho na Njegovu Riječ.

Tumačeći prigodna misna čitanja zastao je na tekstu iz Knjige Pjesme nad pjesmama, te se osvrnuo na riječi zaručnice: „Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju…“, i rekao, ako je nešto stavljeno na srce, to ostaje trajno, vječno. Pečat je znak ljubavi, ne jedno pravilo, geslo, već nešto što omogućava da pjevamo o ljubavi Božjoj dovijeka.

Govoreći o Ivanovu Evanđelju u kojem nam sam Isus definira sebe da je Put, Istina i Život, protumačio je te tri riječi koje sažimaju svu istinu naše vjere. Isus je došao da bi nam pokazao put k Ocu. Došao je iz ljubavi da pokaže pravu sliku Boga. On je onaj most koji spaja Nebo i zemlju. On je Istina u Bogu, jedina Istina koju stalno moramo osluškivati u duši. On je Ljubav koja se daje. On je Istina koja se na križu pokazuje kao Istina koja nadilazi naše ljudske istine.

On je Život. Bez Njega nema života. To je Život koji ima iskustvo boli, odbacivanja i smrti…

„Tako jednostavno nam Evanđelje kaže da onaj koji to osjeća iz ljubavi može reći: ‘Evo me! Želim slijediti tvoje stope! Ja sam te upoznala kao Ljubav koja je beskrajna.’

Sestre su se posvetile Bogu za braću ljude. One su sklopljene ruke koje daju snagu Crkvi da može hodati. Tom snagom molitve pokreću naše motore da možemo ići naprijed. Zavjet je izričaj vaše ljubavi i srca. Živite tu radost i ljubav,“ rekao je na kraju homilije varaždinski biskup.

Nakon Litanija Svih Svetih i upita o nasljedovanju Krista s. M. Benedikta je položila svoje svečane doživotne zavjete u ruke č. Majke Regine od Presvete Euharistije, Popić, OCD. Nakon svečanog blagoslova i primanja redovničke koprene s. M. Benedikta se pridružila Karmelskom redu i postala punopravni član zajednice sestara karmelićanki u Brezovici.

Pri završetku misnoga slavlja, preč. Vuković zahvalio se biskupu i prisutnima, a biskup je još jedanput čestitao s. M. Benedikti na daru svečanih doživotnih redovničkih zavjeta kojim je postala blagoslov za Crkvu, Karmelski Red i za hrvatski narod.

Misno slavlje animirao je o. Nikola Grizelj,OCD, a sestre su ga uzveličale svojim lijepim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.

Nakon misnoga slavlja, slavlje se nastavilo okrepom i prijateljskim susretom s biskupom, roditeljima i prijateljima u karmelskoj govornici.

Marija Benedikta rođena je 1989. godine u Slavonskom Brodu. Tu je primila vjeru i sakramente. Završila je Kineziološki fakultet u Zagrebu i radila je u struci, nakon čega je 2015. ušla u Karmel u Brezovicu gdje je na Svi Svete 2018. položila privremene zavjete.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi