Vijesti - Biskup Košić predvodio slavlje sestara Kćeri Srca Isusova

 

Biskup Košić predvodio slavlje sestara Kćeri Srca Isusova

Biskup Košić predvodio slavlje sestara Kćeri Srca Isusova Autor: ika
Objavljeno: 27. 02. 2022 - 00:15

Sestre Kćeri Srca Isusova iz Lasinje svečano su u nedjelju 27. veljače proslavile blagdan svoje utemeljiteljice bl. Marie od Isusa Deluil-Martiny koncelebriranom misom koju je u samostanskoj crkvi predvodio sisački biskup Vlado Košić.

U homiliji, osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ biskup je rekao kako bl. Marija od Isusa, kao i svaka zavjetovana redovnica, a osobito klauzurna, na poseban način doživljava riječi proroka Hošee (Hoš 11,1.3-4.8c-9), a koje Bog govori o svakom svojem djetetu i o svojem izabranom narodu. „To su riječi ljubavi i nježnosti… Bog je držao za ruke svoje dijete, učio ga hodati… užima za ljude privlačio ih je, konopcima ljubavi… ali oni ne spoznaše da sam se za njih brinuo. To je stanje koje bi svakoga dovelo do razočaranja i do dizanja ruku od onoga kojemu se toliko daje, a on ne haje, no Bog je iznad takvog postupanja, on se neće gnjeviti jer je Bog, a ne čovjek“.

Tumačeći Pavlov tekst u poslanici Efežanima, biskup je ustvrdio kako je on pun mističnog iskustva i ljepote susreta s Gospodinom u ljubavi i predanju. „To nas podsjeća upravo na poniranje u tajnu Presvetog Srca Isusova naše slavljenice bl. Marije od Isusa: prigibam koljena pred Ocem…, klanjanje i Počasna garda, potpuno predanje Isusu, molitva za svećenike… molitva ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka da po vjeri Krist prebiva u srcima našim… to je cilj svake Bogu posvećene osobe… biti u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni te shvatiti… što je dužina i širina, visina i dubina… spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu… Doista je to predivan tekst o čežnji čovjeka za Bogom, o ljepoti susreta vjernika s Kristom, o milosti koju Bogu posvećena duša doživljava u predanju njemu.

Ivanovo evanđelje (Iv 15,9-19) također je puno mističnog iskustva i ljubavi prema Bogu, kršćanina prema Kristu, zaručnice Kćeri Srca Isusova prema Isusu… Evanđelist govori o ljubavi i o radosti koja će biti potpuna ako će učenici ostati u Kristovoj ljubavi. Isus zapovijeda ljubav kakvom je on ljubio, a to je najveća ljubav – dao je život za nas, koje je nazvao svojim prijateljima… više on apostole ne zove slugama nego prijateljima jer im je sve priopćio što je bila tajna između njega i Oca, a njih hrabri da ih je on izabrao da idu i rod donose… Kao da njima, a to znači i nama, kaže da se ne treba bojati, da je on onaj koji sve vodi, njegov je izbor, njegova je ljubav, njegova je zapovijed… treba ga samo slijediti“, poručio je biskup. 

U nastavku osvrnuvši se na životni put bl. Marije od Isusa rekao je kako danas slavimo ženu koja se sva predala Kristu u vremenu koje je bilo poput našega, teško i izazovno, puno predrasuda o Crkvi i u velikom neprijateljstvu. „Ona sama je žrtva te mržnje jer ju ubija jedan neprijatelj Crkve koji ju je vrebao premda mu je ona dala priliku da nešto zaradi za život… I nama danas treba biti važna obitelj; ta u njoj se svi rađamo i odgajamo, ona je kolijevka našeg života, naših uvjerenja, naše vjere i ljubavi; i mi tražimo bezuvjetnu ljubav i želim ne tek nešto nego sve, a to možemo naći samo u Kristu; i mi smo slabi i znamo da ne možemo puno učiniti, ali ako to Bog hoće, on će nas osposobiti i dati da činimo velike stvari u malim svakodnevnim žrtvama; Euharistija je i naše najveće blago na zemlji, klanjati se Gospodinu prisutnom u misi i u pričesti pod prilikama kruha i vina, i to na nakane Crkve i u posvemašnjoj žrtvi, i nama je danas moguće; možda baš zato što ne možemo puno učiniti u svijetu koji bismo željeli promijeniti, ali on ne mari za naše riječi, a Bog koji je gospodar povijesti vidi naše nakane i želje, zna našu iskrenost i nadasve žrtvu koju i mi možemo svojim svakodnevnim odricanjima iskazivati Bogu da mu potvrdimo da ga doista izabiremo za kralja i volimo svim srcem; Srce Isusovo je vrijedno svakog klanjanja, dapače žrtve života jer ono je bilo probodeno za nas… to je i naš put“, zaključio je biskup.

Biskup je misu predvodio u zajedništvu s duhovnikom sestara vlč. Silviom Eljugom i više svećenika. 

Na kraju biskupu je na dolasku zahvalio vlč. Eljuga, nakon čega je i sestrama čestitao blagdan njihove zaštitnice. Pjevanje su predvodili Pučki pjevači iz Kaštela, a slavlju je nazočila i skupina ministranata iz raznih župa biskupije koji se ovih dana nalaze na Susretu ministranta u Lasinji.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi