Vijesti - „Argumenti“ HKR-a o novom statusu Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru

 

„Argumenti“ HKR-a o novom statusu Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru

„Argumenti“ HKR-a o novom statusu Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru Autor: ika
Objavljeno: 26. 01. 2023 - 19:41

U emisiji „Argumenti“ Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 26. siječnja razgovaralo se o franjevačkoj prisutnosti u Hrvatskoj, a povod razgovoru bio je proces prestrukturiranja Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru.

U emisiji su sudjelovali provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru fra Tomislav Šanko, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto i generalni delegat u procesu prestrukturiranja fra Domagoj Runje.

Zbog sve manjeg broja braće, Provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru do 2025./2026. postat će kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Provincijal Šanko pojasnio je da se radi o procesu prestrukturiranja koji je bio potreban kako bi se povećala kvaliteta njihovog života i ulio novi život u franjevačko biće na području na kojem žive.

„Godinama se broj fratara smanjuje i kvaliteta života je opala. Došli smo u situaciju da ne možemo sami ‘pokriti’ sve samostane. No, više od samostana bitna je kvaliteta života i identitet naše karizme. Mislim da smo kao franjevci potrebni Crkvi u mjeri u kojoj živimo svoj identitet. Provincije koje nas okružuju ponudile su nam pomoć, a odabir je pao na zagrebačku provinciju”, objasnio je provincijal Šanko te dodao kako odluka nije donesena ishitreno,  već je svijest o tome da su potrebni pomoći dugo sazrijevala. Odluke su, dodao je, donesene nakon dugotrajnih razgovora s braćom i dva referenduma.

U procesu prestrukturiranja pomaže i generalni delegat tog procesa fra Domagoj Runje koji je rekao kako provincija mora imati najmanje 40 članova da bi bila samostalna u donošenju odluka vezanih za zajednicu i svakodnevni život. Kustodije, pak, imaju manji broj članova. „Kako bi jedna zajednica bila kustodija, mora imati najmanje 25 članova. Kustodija može biti i neovisna, ali u ovom slučaju će biti ovisna. Zbog manjka vlastitog kapaciteta u donošenju odluka ima pomoć od provincije o kojoj ovisi”, objasnio je generalni delegat u procesu prestrukturiranja.

Provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu Krišto istaknuo je kako su sretni kada dobiju novu braću, ali i kako je za njih ovo novi izazov. „Ova nova stvarnost pred nas stavlja pitanje kako mi živimo i djelujemo, a kako će sve dalje biti, puštamo Duhu Svetom”, rekao je provincijal Krišto, dodajući da je ovaj proces prestrukturiranja prijedlog o čijem će konačnom obliku odlučiti general Reda.

Franjevci su i dalje najbrojniji red u Hrvatskoj koji, za razliku od ostalih redovničkih zajednica, ima više od jedne provincije. Uzrok smanjivanju broja duhovnih zvanja pa samim time i franjevačkih poziva, istaknuto je, su promjene u društvu i u Crkvi.

„Potpuno je normalno da u tim promjenama nekad malo i kasnimo, da se u tim promjenama nekada baš odmah i ne snađemo. Sve to treba gledati kao znakove vremena. Općenito, pad broja zvanja treba gledati kao znak vremena iz kojeg treba nešto naučiti”, rekao je generalni delegat fra Domagoj i dodao,  osvrćući se na biblijske primjere, kako se ne možemo pouzdati samo u broj jer bi to bilo previše ljudski.

Gospodin je i s manjim brojem svojih slugu činio velike stvari kako bi nam pokazao da naša snaga proizlazi iz Njega, rekao je zadarski provincijal, objasnivši da je vrijeme čišćenje ujedno i vrijeme osnaživanja te velikih milosti. Na kraju je zaključeno da Hrvatska neće ostati bez franjevaca, ali je potrebno moliti Gospodara žetve da pošalje radnike kako Hrvatsku ne bi pogodio trend koji se već godinama događa na Zapadu, a to je gašenje redovničkih zajednica.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi