Vijesti - Argumenti: Aktualnost sv. Franje i nakon osam stoljeća

 

Argumenti: Aktualnost sv. Franje i nakon osam stoljeća

Argumenti: Aktualnost sv. Franje i nakon osam stoljeća Autor: ika
Objavljeno: 04. 10. 2021 - 22:02

Sv. Franjo i njegov utjecaj na Crkvu, ali i svijet, punih osam stoljeća nakon njegove smrti, njegov odnos prema svemu stvorenom i prema svim ljudima te ideja bratstva koju je živio sveti Franjo, a promiče i papa Franjo, bila je tema Argumenata na Hrvatskom katoličkom radiju u ponedjeljak, 4. listopada.

Fra Daniel Patafta s Katedre crkvene povijesti zagrebačkog KBF-a je podsjetio da je Franjo jednostavno živio evanđelje Isusa Krista. “S njime se rađala nova Europa, nova dinamika života, a vjernici žele čuti i živjeti Božju riječ. Javlja se i silan laički pokret, a Crkva toga vremena, iako najmoćnija u povijesti, doživljava neprestane napade. Franjo je bio sin bogatog trgovca. Iz toga statusa želi postići i više, želi stići do plemićkog naslova. Ali u zatvoru u Perugii, kada vidi sav besmisao toga i kad se nalazi praktički pred smrt, shvaća da to tako neće ići. Tada sva njegova promjena kreće od njega samoga, a kad prigrli Evanđelje kao potpunu i jedinu stvarnost života, onda počinje ta svjedočanska dimenzija njegovoga života koja i dandanas privlači mnoge.”

Doc. dr. Zoran Turza s Katedre za teologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i voditelj Projekta CRO Laudato sì naglasio je što je njemu najznačajnije kod sv. Franje: “Taj jedan iskren odaziv na Božji poziv na promjenu i obraćenje, to je ono autentično što su mnogi prepoznali. Nadalje, tu je, s papom Franjom, ponovo posadašnjenje tog autentičnog obraćenja sv. Franje, ali i i njegovo promatranje svega stvorenog ‘kroz Božje naočale’. Franjo je, svojim dubokim obraćenjem i prebivajući u milosti i prisutnosti Božjoj, spoznao ono na što su svi kršćani pozvani – da je ovaj svijet otkupljen i da svi kršćani stvarno sudjeluju u tom otkupljenju. Kad se gleda iz te perspektive, stvari dobivaju drugačiju vrijednost.”

Član Franjevačkoga svjetovnog reda Stjepan Lice, ističući da Franjo nije ekskluziva franjevaca nego baština čitave Crkve, spomenuo je još jedan od razloga Franjine suvremenosti i danas, nakon tolikih stoljeća: “Mislim da je, prije svega, u pitanju njegova višedimenzionalnost i da je to ono što je dragocjeno kod sv. Franje. Ta, Franjo je uistinu bio čovjek pun života, pun jasnoće, koji je imao petlje živjeti onako kako je prepoznao da ima smisla. Postoji neposredna veza između nas koji nastojimo živjeti franjevačku svjetovnu duhovnost s Franjinim pristupom. Naime, Evanđelju je mjesto u svijetu, u našim konkretnim životnim okolnostima, u našim obiteljima.”

Govoreći pak o tome kakav je odnos pape Franje prema svemu stvorenom, i ne tumači li ga kao božanstvo, Turza je rekao da to nipošto nije teza ni socijalnog nauka Crkve ni pape Franje, nego Barucha de Spinoze koji briše tu razliku između stvorenja i stvorenoga: “To nipošto nije bila ideja sv. Franje koji Bogu Stvoritelju zahvaljuje za sva stvorenja. Dakle, nipošto nije ideja koju promiče socijalni nauk Crkve ili enciklika ‘Laudato si’. U broju 119 papa Franjo kaže da je “odnos s okolinom neodvojiv od našeg odnosa s drugima i s Bogom. U protivnom, to ne bi bilo ništa drugo nego romantičan individualizam, zaogrnut ekološkom ljepotom i zatvaranje u zagušljivu imanenciju.’ S druge strane, papa ne želi zatvoriti dijalog s onima koji žive prema Spinozinom modelu u postmodernom relativizmu, ali daje smjernice u jednom papinskom dokumentu visoke važnosti.

Fra Danijel naglasio je da je “Projekt Laudato si’ vrlo važan projekt koji pomaže da se stvari dobro promisle i praktično postave. Dodao je da drevne samostanske regule potiču na uzgoj, obradu biljki i čuvanje sve prirode, kako bi se iskoristilo onoliko koliko treba, te da je svatko pozvan dijeliti s drugima.

Turza je kao jedan važan element baštine sv. Franje spomenuo i njegov odnos s drugim religijama, kao i česte pozive pape Franje na zajedničku molitvu, ističući da se sigurno ne radi o relativiziranju kršćanske istine. “Ovo što sada radi papa Franjo je ono što Katolička Crkva već stoljećima radi – ona je predvodnica svih religija i kršćanskih zajednica, ona je prva koja želi istupiti naprijed, koja potiče dijalog i to je jedna tradicija. Pitanje je kako sada postupiti u ovim globalnim krizama u kojima se nalazimo. Ali opet netko treba učiniti prvi korak i boriti se, a opet je to Katolička Crkva, koju sada predvodi papa Franjo.

Fra Danijel je, govoreći o ideji bratstva, zaključio da je važno poštovati onoga tko je s tobom, a oduvijek je briga kršćana jednih za druge bila silno privlačna svim nekršćanima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi