Vijesti - Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

 

Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice Autor: ika
Objavljeno: 19. 12. 2021 - 18:38

"Iako je Uskrs naš najveći blagdan, Božić nam je najdraži jer slavimo Boga koji je postao jedan od nas..."

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić održao je u nedjelju 19. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu tradicionalnu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice.

Na duhovnoj obnovi, koja zbog pandemije nije priređena prošle godine, sudjelovalo je oko 130 redovnica te njihov nadbiskupijski delegat fra Petar Lubina koji je izrekao uvodnu riječ. „Iako je Uskrs naš najveći blagdan, Božić nam je najdraži jer slavimo Boga koji je postao jedan od nas kako bismo mi postali djeca Božja i baštinici Njegovi. Zato se za Božić valja pripraviti“, kazao je fra Petar dodavši da ovoga Božića doživljavamo čudne dane. „Već dvije godine svijetom vlada zaraza. Vijesti o njoj došle su nas glave. Udarne su u svim medijima. U Europu prodiru ljudi druge kulture, vjere i rase, iz naše domovine iseljavaju posebice mladi, rastaju se brakovi, rađanja je sve manje, a nasilja i nereda čini se sve više. Vjera kao da iz života nestaje, a umalo ne ostadosmo i bez samoga spomena Božića. Sve je to teško razumjeti i ostati priseban. Neki se pitaju nije li to navještaj posljednjih vremena, kraja svijeta? Kako god bez Boga se ništa ne događa. U njegovoj su ruci i svemirska prostranstva i srca ljudi. Čovjeka nikada ne napušta nego mu u tajni svoje ljubavi daje zaštitu i sigurnost kad ga spopadnu strahovi. Poziva čovjeka da krizu iskoristi za obraćenje i promjenu svoga života jer on sve daje i oduzima i na kraju Bog pobjeđuje. Iz najvećega zla može izvesti dobro. Krenimo i ovoga Božića hrabro s njime naprijed u dane koji su pred nama“, zaključio je fra Petar.

Pozdravljajući sve nazočne sestre, mons. Barišić je naglasio kako svaki kršćanin ima duboko usađeno otajstvo Božića kroz svoje obitelji. Zbog toga nam je važno i u redovničkom životu rasti u obiteljskom zajedništvu kako bismo pripravili svoje srce za radostan susret s Kristom. Ako se ne susretnemo u međusobnom zajedništvu nećemo biti sposobni ni za susret s Njim, nastavio je.

Osvrćući se na liturgijska čitanja, nadbiskup je govorio o susretu dviju žena i majki Elizabete i Marije, susretu obećanja i ostvarenja, susretu Staroga i Novog zavjeta. Naglasio je da su redovnice njihove duhovne kćeri, istoga Duha i Božjega nauma i da one izvrsno mogu razumjeti radosni susret Elizabete i Marije. U tom je surječju govorio o nestrpljenju, nervozi i nepovjerenju suvremenoga čovjeka, te o Marijinoj strpljivosti i radosti, miru i povjerenju. Zbog zabrinutosti, uznemirenosti i straha živimo zarobljeni u sada. A Marija je imala potpuno povjerenje u Gospodina, koje joj je davalo mir i radost. Stoga je istaknuo da nam je potrebno povjerenje prvenstveno u Boga, pa onda i u čovjeka. „Potreban nam je egzorcizam u sebi protiv straha i nervoza“, kazao je nadbiskup te nastavio: „Potreban nam je egzorcizam zvan povjerenje kako bismo se izliječili od straha i nepovjerenja. Ovoj generaciji nestrpljivosti potreban je lijek zvan trpljenje, strpljenje. Znati živjeti s tim. Majke znaju što znači devet mjeseci čekati do djetetova rođenja. Da bi se život rodio treba strpljivo čekati. A strpljivosti je potrebno povjerenje i ljubav“.

Nadbiskup je uz zabrinutost i nestrpljivost istaknuo i razočaranost koja obuzima današnjeg čovjeka i koja ga potiče na negativistički stav i kritizerstvo. U tom je duhu naglasio da nam nedostaje gesta dobrote i u riječima i u djelima. Marija i Elizabeta su blago-slovile jedna o drugoj, blagogovorile, blagoslivljale jedna drugu. Blagoslivljanje nosi i rađa život. Može nam se dogoditi da naše riječi ne prepoznaju blagogovorenje nego zlogovorenje. Samo onaj koji nosi Radosnu vijest, evanđelje osjeća radost. Onaj koji i riječima i djelima drugoga uvažava blagoslov je dotičnoj osobi. U tom je duhu nadbiskup Barišić poručio da trebamo biti Betlehem za Gospodina, mjesto u kojem će se roditi Gospodin i preko kojega će se pronositi i prenositi duh Božića. To znači da trebamo otkrivati Božju volju u našem životu. Nadbiskup je naglasio da Božić nije događaj pepela nego plamena i da je svaki Božić nova mogućnost otkrivanja dubine i bliskosti Boga koji nam dolazi.

Uime svih sestara, čestitku nadbiskupu Barišiću izrekla je s. Mariangela Galić, provincijalna poglavarica Družbe sestara Službenica Milosrđa. „I mi kao redovnice, iako svjesne svojih ograničenja, svjesne smo i mnogih darova kojima smo obdarene po našim karizmama, prije svega dugog iskustva same sinodalne prakse u našem stilu življenja, što najzornije odražavaju stoljetna slavlja naših Kapitula. Želja nam je, stoga, polazeći i od ovog našeg božićnog susreta, sa cijelom Crkvom zajedno hoditi te dati svoj doprinos u osluškivanju onog što nam Duh govori. Poučljivost Duhu Božjem u ovom sinodalnom procesu zajedništva, sudjelovanja i poslanja od temeljne je važnosti kako bismo mogli doista ‘živjeti susret’, čuti jedni druge: sestre, zajednice, ljude kojima smo poslane, potrebe današnjih obitelji, vapaje i nemoći siromaha, nezaposlenih, djece i mladih, one koji su na bilo koji način na rubu – unutra i van zajednice“, kazala je s. Mariangela dodavši: „Možda nećemo uspjeti odgovoriti na mnoga pitanja, ali čvrsto vjerujemo da ozbiljna promišljanja o ovoj temi neće zaobići niti jednu zajednicu te stoga u ovom hodu naše mjesne Crkve možete računati na našu raspoloživost“.

U duhu sinodalnosti zahvalila je nadbiskupu što je kroz proteklo vrijeme po pastirskoj službi s ljubavlju i brigom pratio življenje redovnica. „Poučavali ste nas i usmjeravali, u različitim prigodama i susretima, kako bismo vjerno primjenjivale smjernice Majke Crkve i u ovom osjetljivom vremenu 21 stoljeća te i u njem bile znak braći i sestrama u Crkvi i izvan nje, da je Isus naše najveće bogatstvo za koji se isplati darovati i založiti cijeli jedan život. Hvala vam što ste nam svojom blizinom pomagali držati živim plamen naših karizmi kako bi raznovrsnim bojama osvjetljavale našu dragu Nadbiskupiju. Neka Vam dobri naš Nebeski Otac udijeli obilje milosti za sve dobro koje ste učinili! A mi ćemo vas, kao i do sada, uvijek pratiti svojom molitvenom blizinom i sestrinskom ljubavlju, u vašem daljnjem služenju ovoj mjesnoj Crkvi. Uime svih sestara Nadbiskupije, želimo Vam Božić koji je uvijek On, Isus, istinska radost i svjetlo što osvjetljava svakog čovjeka. Dijete položeno u jasle! Stvarnost ponizna, skrivena i utješna! Neka se iz divljenja ovom skrivenom Otajstvu, koji objavljuje svu svoju veličinu u poniznosti, rađaju obnovljeno zajedništvo, sudjelovanje i poslanje za bolji svijet u Novoj Godini“, rekla je s. Mariangela darujući uime redovnica nadbiskupu prigodni dar. Nadbiskup je zahvalio redovnicama na daru čestitajući sestrama Božić i Novu 2022. godinu.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Božić, 2021.
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi