Vijesti - 90. obljetnica djelovanja kćeri Božje Ljubavi u Petrinji

 

90. obljetnica djelovanja kćeri Božje Ljubavi u Petrinji

90. obljetnica djelovanja kćeri Božje Ljubavi u Petrinji Autor: ika
Objavljeno: 23. 05. 2018 - 10:57

Družba kćeri Božje Ljubavi proslavila je u srijedu 23. svibnja 90 godina djelovanja u Petrinji. Tom prigodom svečano misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Lovre predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem, generalnim vikarom Bjelovarske biskupije mons. Stjepanom Ptičekom, domaćim župnikom i dekanom preč. Josipom Samaržijom i petnaestak svećenika.

U prepunoj crkvi slavlju su uz brojne redovnice nazočile i vrhovna glavarica Družbe s. Maria Dulce Adams, provincijalna glavarica Provincije Božje Providnosti s. Gordana Igrec i predstojnica petrinjske zajednice Sv. Križa s. Vesna Lagetar.

Na početku iskrenu dobrodošlicu okupljenima su zaželjeli s. Vesna i Marko Lokner, istaknuvši kako je to slavlje zahvala Bogu za sve dobro koje je činio i nastavlja činiti po životu 120 redovnica koje su tu djelovale kao odgojiteljice u vrtiću, katehistice, orguljašice, voditeljice zborova i sakristanke. Lokner je rekao i kako su sestre oduvijek nastojale biti bliske ljudima i svojim djelovanjem odgovoriti na njihove potrebe. U najtežim vremenima, kao što je bio Domovinski rat, sestre su dijelile sudbinu i podnosile s narodom najstrašnija iskustva, a nakon rata dolazile su iz Zagreba i ohrabrivale ih u vjeri u bolje sutra.

U homiliji, govoreći o povijesti sestara kćeri Božje Ljubavi, biskup je podsjetio kako osim 90 godina od kako su redovnice došle u Petrinju 19. svibnja 1928. godine, one ove godine slave i 150 godina od osnutka družbe. Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako ta čitanja potiču na zahvalnost. „Knjiga Sirahova govori o mudrosti, koju su u teologiji često poistovjećivali s Marijom, a i mi se danas možemo poistovjetiti s njome: 'Tako se ukorijenih u slavnom narodu, na dijelu Gospodnjem, u baštini njegovoj, i moj je boravak u zboru svetih'. Zar se nije i ova Družba kćeri Božje Ljubavi ukorijenila u našem hrvatskom narodu, u našoj Petrinji, da bi njezin boravak ovdje postao 'boravak u zboru svetih?' Naše su sestre, kako ih, čuli smo, ocjenjuju prvi izvještaji izazvale oduševljenje naroda. Ljudi su bili zahvalni što su dobili sestre, i doista, one su i danas ures Petrinje. 'Ja sam majka lijepe ljubavi i straha i spoznanja i svetog ufanja. U meni je milost svakog puta i istine, u meni je svaka nada života i kreposti'. I ove riječi možemo primijeniti na kćeri Božje ljubavi. One su poput majke Marije 'majke lijepe ljubavi' svoj djeci za koju su se brinule i brinu se od početka svoga dolaska u Petrinju. Najprije su imale zabavište pa Marijin vrtić, a danas dom za djevojke… i uvijek se s ljubavlju, poput majki, brinu za djecu i mlade. To čine i kao vjeroučiteljice, katehistice, zvonarice i sakristanke. Bile su i voditeljice crkvenog zbora, orguljašice", rekao je biskup, dodavši kako su se u svom tom radu odlikovale ljubavlju prema Bogu, Crkvi i narodu, a posebnu su ljubav uvijek pokazivale prema malenima.
Nakon popričesne molitve sestrama iz petrinjske zajednice čestitali su vrhovna glavarica Družbe s. Maria Dulce Adams, župnik preč. Samaržija i uime vjernika Ivana Herceg, odreda ističući duboku i neraskidivu povezanost redovnica s ljudima toga grada.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi