Vijesti - 800 godina dominikanskog zajedništva

 

800 godina dominikanskog zajedništva

800 godina dominikanskog zajedništva Objavljeno: 13. 08. 2018 - 22:17

Proslava jubileja 800 godina dominikanskoga reda slavljena je od 7. studenoga 2015. do 11. prosinca 2016., a u hrvatskoj javnosti dobila je trajni spomen u knjizi učitelja Reda propovjednika Francuza Brune Cadoréa koja je dobila naziv po dominikanskom geslu „Hvaliti, blagoslivljati, propovijedati – 800 godina dominikanskoga zajedništva". Knjiga predstavlja jedinstveni pothvat u dominikanskom redu jer prva i zasad jedina na svijetu na jednome mjestu sadrži prikupljena pisma i govore vrhovnoga poglavara dominikanaca u povodu proslave velikoga jubileja. Potporu je zato projektu, uz Dominikansku nakladu „Istina", dala i Hrvatska redovnička konferencija.

U izdanju su objavljena ponajprije Cadoreova pisma u kojima je, tijekom devetogodišnje priprave za Jubilej, autor tumačio temu izabranu za pojedinu godinu te je svraćao pozornost na bitne i konkretne dimenzije dominikanskoga redovničkog života. U knjizi su i pisma koja je pisac uputio Redu na traženje općih skupština Reda. Dodano je i nekoliko Cadoreovih prigodnih govora, meditacija i propovijedi. Tako je uvrštena njegova propovijed na misi kod dominikanki u Zagrebu 2011. i njegova propovijed na završetku Opće skupštine Reda u Trogiru 2013. Tu je i njegovo pismo kojim je proglasio Akte Opće skupštine u Trogiru. Knjiga započinje intervjuom Brune Cadorea Glasu Koncila godine 2011. koji je vodio novinar Branimir Stanić, a koji je s francuskoga prevodio tadašnji provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić, koji je urednik Cadoreove knjige. On je s francuskoga preveo i nekoliko drugih Cadoreovih govora, a prevoditelji su bili i Marta Petrak, Mihael Mario Tolj. Mirko Irenej Vlk i Srećko Koralija. 

U Proslovu urednik Gavrić objašnjava pripravu i tijek Jubileja, mjesta i okolnosti u kojima je dominikanski general izricao svoje poruke, donosi i njegov životopis te ključne naglaske u poslanju i djelovanju Reda propovjednika tijekom prošlosti. Prigodna je i naslovnica knjige. Njome dominira likovni rad Ilije Skočibušića „Sveti Dominik predvodi Red propovjednika". To likovno ostvarenje inače resi kapelicu dominikanskoga samostana Kraljice svete krunice u Zagrebu. Na poleđini knjige je zajednička fotografija sudionika Opće skupštine dominikanskoga reda održane na Čiovu 2013. godine.


Bruno Cadoré, OP, Hvaliti, blagoslivljati, propovijedati – 800 godina dominikanskoga zajedništva, uredio Anto Gavrić, OP, Dominikanska naklada Istina, Zagreb, 2018., 195 stranica.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi