Vijesti - 80. obljetnica djelovanja Družbe kćeri Božje ljubavi u Postirama

 

80. obljetnica djelovanja Družbe kćeri Božje ljubavi u Postirama

80. obljetnica djelovanja Družbe kćeri Božje ljubavi u Postirama Autor: ika
Objavljeno: 20. 11. 2016 - 00:50

Župa sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču proslavila je u nedjelju 20. studenoga 80. obljetnicu dolaska redovnica Družbe kćeri Božje ljubavi u tu župu Bračkoga dekanata. Njihova dolaska u bračku župu vjernici su se prisjetili na misama na kojima su zahvalili za njihovu višegodišnju prisutnosti i rad u župi te dobro koje su ostavili u župnoj zajednici.

Na misi je pred oltarom Sv. Ivana Krstitelja pjevao dječji zbor kojim je ravnala s. Silvana Jukić. Redovnice te družbe došle su u Postira 1936. godine na poziv tadašnjega župnika Joze Grgičevića. Prve redovnice u postirskoj župi bile su s. Jelislava Šaran i s. Salvatora Schimpach koje su preuzele dječji vrtić, zatim crkveni zbor i uređenje crkvenoga prostora. Treba spomenuti i s. Augustinu Labaš koja se istaknula izradom crkvenoga, odnosno liturgijskoga ruha koje je bilo priznato kao vrijedna umjetnina. 

Za euharistijskoga slavlja koje je u crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio višegodišnji postirski svećenik mons. Tonči Jelinčić, mjesni župnik Jure Martinić poručio je da su redovnice u Postirima uključene u pastoralni život župe, brinu se za crkvu, zatim za liturgijsko pjevanje te o starima i nemoćnima u skladu sa svojim prostornim mogućnostima. Osvrnuvši se na evanđeoski ulomak i svetkovinu Krista Kralja, primijetio je kako biti redovnica u današnje vrijeme znači svjedočiti vrijednosti Kraljevstva Božjega. Život posvećen Bogu pokazuje da se isplati živjeti za jednu drugačiju stvarnost. Dok zahvaljujemo Bogu za 80 godina njihove prisutnosti u našoj župi molimo da i dalje iz naše župne zajednice, ali i ostalih u domovini, Bog pozove ženska srca koja će na jedan radikalniji način izgrađivati Božje kraljevstvo na zemlji, poručio je, uz ostalo, župnik okupljenim vjernicima na misi zahvalnici. 

Kroz 80 godina života i djelovanja redovnice su mijenjale nekoliko mjesta za stanovanje. Od 1971. godine žive i djeluju u kući u blizini župne crkve koju su za potrebe redovnica ostavili Štef i Franka Bižaca. Brigom župnika i redovnica te darovima mještana redovnička kuća je prilagođena i uređen prostor za štićenike staračkoga doma o kojima skrbe redovnice. U sklopu redovničke kuće uređena je i kapela Sv. Josipa koju je 1980. godine blagoslovio tadašnji hvarski biskup Celestin Bezmalinović. Ta redovnička kapela bila je djelomično ostvarenje zavjeta mještana iz 1944. godine, a čije je ispunjenje ostvareno podizanjem zavjetne crkve Sv. Josipa na Glavici 2011. godine koju je blagoslovio hvarski biskup Slobodan Štambuk. Prije II. svjetskog rata redovnice su organizirale i vodile tečajeve šivanja i ručnoga rada, a od 1948. godine sve više su bile uključene u pastoralni život župe. Vodile su katehizaciju predškolske i školske djece, pripremale i vodile programe za blagdane i različite prigode, a od uvođenja vjeronauka u škole aktivne i kao vjeroučiteljice u Osnovnoj školi Vladimira Nazora. U radu s djecom i odraslima posebno se istaknula s. Hosana Hranuelli, rodom iz Postira, koja je u postirskoj župi živjela i djelovala od kraja II. svjetskoga rata do 1985. godine. Vodila je crkveni zbor, a mnogi se sjećaju kako je djecu i mlade pripremala za sudjelovanje u tijelovskoj procesiji i za Gospu Karmelsku koja se u župi slavi kao zavjetna svetkovina. 

Iz postirske župe u tu su redovničku družbu pristupile tri članice: s. Bogoljuba Šantić, s. Hosana Hranuelli i s. Vinka Marović. Danas u redovničkoj kuću Sv. Obitelji žive i djeluju četiri sestre: predstojnica i kuharica s. M. Danimira Juko, umirovljena redovnica s. M. Čedomila Todorić, sakristanka, orguljašica i župna katehistica s. M. Silvana Jukić i s. M. Nevena Pandža, medicinska sestra koja skrbi u domu oko starih i nemoćnih. 

Družbu Kćeri Božje ljubavi utemeljila je 1868. godine Majka Franziska Lechner u Beču. Prema njezinoj želji, redovnice trebaju biti službenice i oruđe neizmjerne Božje ljubavi prema karizmi "Ljubav nevidljivoga Boga učiniti vidljivom". To je uostalom prepoznatljivo i po geslu Družbe zapisanom u Konstituciji "Pozvane od Oca, posvećene od Duha Svetoga i poslane od Sina, svojim životom nastojimo Božju ljubav učiniti vidljivom u svijetu".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi