Vijesti - 60 i 50 godina redovničkih zavjeta

 

60 i 50 godina redovničkih zavjeta

60 i 50 godina redovničkih zavjeta Autor: ika
Objavljeno: 24. 06. 2019 - 23:11

Sestre Družbe Presvetog Srca Isusova proslavile su 24. lipnja u župnoj crkvi na Donjoj Drenovi velike jubileje redovničkih zavjeta njihovih članica, a misu zahvale predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. S. Marinka Mikić proslavila je 60. obljetnicu, a osam sestara zlatni jubilej polaganja zavjeta: s. Amalija Budimir, s. Anastazija Vukić, s. Bartolomeja Raguž, s. Blanka Turčić, s. Dionizija Petric, s. Hermina Hader, s. Klara Jeličić i s. Karmen Jelčić.

Vrhovna predstojnica Družbe s. Dobroslava Mlakić podsjetila je na početku mise da sestre koje proslavljaju važne jubileje pokazuju primjer ustrajnosti te da su znale podnositi žrtve u vremenima kada nije bilo lako djelovati kao redovnica. „To su sestre koje su djelovale na župama Riječko-senjske nadbiskupije, a s. Marinka, orguljašica koja slavi 60. obljetnicu zavjeta radila je na župama još u vrijeme Senjsko-modruške biskupije. Među sestrama su katehistice i sviračice kao i one koje su vodile kućanstva na župama, ali i radile razne poslove u bivšem sustavu jer su bile raspršene i nisu imale gdje živjeti nakon što su nam kuće oduzete. Neke od njih su niz godina radile u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci ili skrbile za bolesne i starije u socijalnim i karitativnim domovima u domovini i inozemstvu. Uz zahvalu Gospodinu molimo ga i da bude još takvih sestara“, rekla je s. Dobroslava.

Nadbiskup je u propovijedi zahvalio sestrama slavljenicama, ali i cijeloj Družbi, jedinoj autohtonoj riječkoj, na svemu što čine ne samo na području Riječke nadbiskupije, nego i u drugim biskupija i inozemstvu. Njihov je redovnički poziv usporedio s onim proročkim sv. Ivana Krstitelja koji je pripremao ljude na Kristov dolazak. „Drage sestre jubilarke, kao Ivan Krstitelj tako su i svi kršćani, a posebno Bogu zavjetovani muškarci i žene, pozvani biti Isusovim pretečama, tj. pripremati ili, bolje rečeno, prokrčivati mu put do ljudskih srdaca koja on želi očistiti svojom milošću i prosvijetliti svojim Duhom. Svi kojima Otac nebeski povjerava tako odgovoran zadatak moraju posjedovati duh poniznosti i poslušnosti, kao i spremnost, poput Isusa i Ivana Krstitelja, radije poginuti nego iznevjeriti onoga koji ih je pozvao da mu budu preteče. Ime Ivan znači ‘Bog se smilovao’. Smilovao se tako da nam je za Spasitelja poslao svoga jedinorođenoga Sina, koji nam je bio u svemu sličan osim u grijehu, i koji se radi nas i našeg spasenja dao razapeti na križ. Ivan Krstitelj je u tome vjerno nasljedovao Isusa. To znači da je bio ne samo njegov preteča nego i njegov nasljedovatelj. Štoviše, preteča jer je nasljedovatelj! Sve to treba resiti i svakog Isusova učenika i učenicu, a posebno one koji mu se po zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti nastoje što više suobličiti, odnosno biti što vjernija njegova slika“, rekao je mons. Devčić.

Nadbiskup je sestre tako uputio da svoj redovnički poziv promatraju upravo kao znak Božjeg smilovanja narodu. „Kao što je u ono vrijeme pozvao Ivana Krstitelja da pripremi ljude za Isusov dolazak, a prije toga je neprestano slao narodu proroke, tako i danas iskazuje svoje smilovanje svakom naraštaju odabirući i pozivajući uvijek nove preteče da ljudska srca pripreme za njegov milosni pohod“, rekao je nadbiskup te izrazio nadu da će uz Božju pomoć i dalje biti odaziva na redovnički ili svećenički poziv.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi