Vijesti - 350. obljetnica dolaska benediktinki u Hvar i Stepinčevo

 

350. obljetnica dolaska benediktinki u Hvar i Stepinčevo

350. obljetnica dolaska benediktinki u Hvar i Stepinčevo Objavljeno: 10. 02. 2014 - 07:44

Hvarske benediktinke slave 350. obljetnicu dolaska u grad i na otok Hvar 25. lipnja 1664. godine te petnaestu obljetnicu posvete glavnog oltara njihove samostanske crkve u koji su ugrađene moći bl. Alojzija Sstepinca. Proslava je već bila tri dana uoči, kao trodnevnica, i četvrti dan na sam spomendan bl. Alojzija Stepinca, od 7. do 10. veljače. Završnica proslave bit će 21. ožujka, na blagdan preminuća sv. Benedikta.

Prvog dana trodnevnice u Gradskoj loggi u Hvaru u popodnevnim satima svečano je otvorena izložba fotografija o hrvatskom hodočašću 1937. godine u Isusovu domovinu koje je predvodio kardinal Alojzije Stepinac. Izložbu pod nazivom „ Stepinčevim stazama po Svetoj zemlji" organizirali su Hvarsko-bračko-viška biskupija i Postulatura bl. Alojzija Stepinca uz sponzorstvo Glasa Koncila. Autor izložbe je papinski vitez Svetog groba u Jeruzalemu Claude Grbeša, a likovni postav uredila je Maja Juras. 

U siječnju su benediktinke pozvale svećenike i vjernike svih devetnaest župa Hvarskog dekanata na trodnevno popodnevno razgledavanje fotografija sa spomenutog hodočašća u hvarskoj Loggi, nakon toga na sudjelovanje u euharistijskom slavlju u njihovoj samostanskoj crkvi te potom na razgledavanje izložbe u njihovu samostanskom muzeju gdje su bili izloženi osobni predmeti bl. Alojzija Stepinca i gdje je njihova stalna muzejska postava s izloženim čipkama od agave. 

Prvog dana trodnevnice bili su pozvani svećenici i vjernici Hvara, Brusja, Grablja, Milne, Vrisnika i Vrboske. Drugog dana oni iz Starog Grada, Selaca, Dola, Svirača, Vrbanja i Sv. Nedjelje. Trećeg dana,na blagdan sv. Skolastike, koja je uz svog brata sv. Benedikta utemeljiteljica Reda benediktinki, pozvani su svećenici i vjernici Jelse, Pitava, Zastražišća, Poljica, Sućurja, Gdinja i Bogomolja. 

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca u ponedjeljak 10. veljače u večernjim satima koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk. Koncelebriralo je više svećenika, među kojima su bili generalni vikar don Stanko Jerčić i hvarski dekan i župnik Vrboske i Vrisnika don Emil Pavišić te hvarski župnik don Mili Plenković. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Jelse pod ravnanjem i uz harmonijsku pratnju Slavka Reljića. 

Biskup Štambuk je istaknuo kako je bl. Alojzije Stepinac bio vjeran Bogu, odan Papi i Svetoj Stolici i kršćanski je poštivao svakog čovjeka. 

Na montiranom sudskom procesu osuđen je zato što je bio katolik i Hrvat koji je suosjećao sa svojim narodom i do smrti ostao s njim. Jasno i hrabro je zastupao stajalište o jednakosti i jednakim pravima svih ljudi pred Bogom. Kao sluga savjesti na montiranom suđenju, između ostaloga, rekao je: „ Moja je savjest čista". Oni koji su ga sudili i čuli te njegove riječi smijali su se i rugali mu se. Takvo ponašanje svojstveno je samo Sotoni i njegovim sljedbenicima, rekao je biskup Štambuk koji je sa žalošću napomenuo kako se nitko od onih koji su bl. Alojzija Stepinca nepravedno osudili i prijevremeno u grob ga gurnuli nisu mu se nikada ispričali. Zabrinjavajuće je što to ne čine ni njihovi potomci i sljedbenici, primijetio je. 

U činjenici da su komunisti poslije smrti Alojzija Stepinca zabranili da bude ukopan u župnoj crkvi u rodnom Krašiću i odlučili da se pokopa u zagrebačkoj katedrali koja se danas naziva „Stepinčevom katedralom" biskup Štambuk vidi Božju volju i providonosni Božji plan za hrvatski narod i Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

Izričito je spomenuo veliku ulogu majke Barbare u životu bl. Alojzija. Ona se zavjetovala na pokoru i molitvu cijelog života da bi joj sin Alojzije postao svećenik. To mu je rekla na mladoj misi. Pokora i molitva njegove majke u temeljima su njegova života i svećeništva. Dao Bog da u našem narodu i cijelom svijetu bude što više takvih majki, zavapio je biskup. 

Biskup Štambuk zahvalio je svim sudionicima četverodnevnog slavlja i zamolio ih da, poput bl. Alojzija Stepinca, budu sluge svoje savjesti. 

Hvarskim benediktinkama zahvalio je za svako dobro koje su učinile i čine u Hvaru, osobito za njihove molitve za Hvar i Hvarsko-bračko-višku biskupiju. Čestitao im je jubilej i pohvalio je njihovu sretnu zamisao što su svoj jubilej i posvetu oltara svoje samostanske crkve povezali uz blagdan bl. Alojzija Stepinca kojeg je zamolio da ih kod Gospodina zagovara da ostanu jake u vjeri, nadi, ljubavi i snazi življenja. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi