Vijesti - 350. obljetnica dolaska benediktinki u Hvar i Stepinčevo

 

350. obljetnica dolaska benediktinki u Hvar i Stepinčevo

350. obljetnica dolaska benediktinki u Hvar i Stepinčevo Objavljeno: 10. 02. 2014 - 07:44

Hvarske benediktinke slave 350. obljetnicu dolaska u grad i na otok Hvar 25. lipnja 1664. godine te petnaestu obljetnicu posvete glavnog oltara njihove samostanske crkve u koji su ugrađene moći bl. Alojzija Sstepinca. Proslava je već bila tri dana uoči, kao trodnevnica, i četvrti dan na sam spomendan bl. Alojzija Stepinca, od 7. do 10. veljače. Završnica proslave bit će 21. ožujka, na blagdan preminuća sv. Benedikta.

Prvog dana trodnevnice u Gradskoj loggi u Hvaru u popodnevnim satima svečano je otvorena izložba fotografija o hrvatskom hodočašću 1937. godine u Isusovu domovinu koje je predvodio kardinal Alojzije Stepinac. Izložbu pod nazivom „ Stepinčevim stazama po Svetoj zemlji" organizirali su Hvarsko-bračko-viška biskupija i Postulatura bl. Alojzija Stepinca uz sponzorstvo Glasa Koncila. Autor izložbe je papinski vitez Svetog groba u Jeruzalemu Claude Grbeša, a likovni postav uredila je Maja Juras. 

U siječnju su benediktinke pozvale svećenike i vjernike svih devetnaest župa Hvarskog dekanata na trodnevno popodnevno razgledavanje fotografija sa spomenutog hodočašća u hvarskoj Loggi, nakon toga na sudjelovanje u euharistijskom slavlju u njihovoj samostanskoj crkvi te potom na razgledavanje izložbe u njihovu samostanskom muzeju gdje su bili izloženi osobni predmeti bl. Alojzija Stepinca i gdje je njihova stalna muzejska postava s izloženim čipkama od agave. 

Prvog dana trodnevnice bili su pozvani svećenici i vjernici Hvara, Brusja, Grablja, Milne, Vrisnika i Vrboske. Drugog dana oni iz Starog Grada, Selaca, Dola, Svirača, Vrbanja i Sv. Nedjelje. Trećeg dana,na blagdan sv. Skolastike, koja je uz svog brata sv. Benedikta utemeljiteljica Reda benediktinki, pozvani su svećenici i vjernici Jelse, Pitava, Zastražišća, Poljica, Sućurja, Gdinja i Bogomolja. 

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca u ponedjeljak 10. veljače u večernjim satima koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk. Koncelebriralo je više svećenika, među kojima su bili generalni vikar don Stanko Jerčić i hvarski dekan i župnik Vrboske i Vrisnika don Emil Pavišić te hvarski župnik don Mili Plenković. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Jelse pod ravnanjem i uz harmonijsku pratnju Slavka Reljića. 

Biskup Štambuk je istaknuo kako je bl. Alojzije Stepinac bio vjeran Bogu, odan Papi i Svetoj Stolici i kršćanski je poštivao svakog čovjeka. 

Na montiranom sudskom procesu osuđen je zato što je bio katolik i Hrvat koji je suosjećao sa svojim narodom i do smrti ostao s njim. Jasno i hrabro je zastupao stajalište o jednakosti i jednakim pravima svih ljudi pred Bogom. Kao sluga savjesti na montiranom suđenju, između ostaloga, rekao je: „ Moja je savjest čista". Oni koji su ga sudili i čuli te njegove riječi smijali su se i rugali mu se. Takvo ponašanje svojstveno je samo Sotoni i njegovim sljedbenicima, rekao je biskup Štambuk koji je sa žalošću napomenuo kako se nitko od onih koji su bl. Alojzija Stepinca nepravedno osudili i prijevremeno u grob ga gurnuli nisu mu se nikada ispričali. Zabrinjavajuće je što to ne čine ni njihovi potomci i sljedbenici, primijetio je. 

U činjenici da su komunisti poslije smrti Alojzija Stepinca zabranili da bude ukopan u župnoj crkvi u rodnom Krašiću i odlučili da se pokopa u zagrebačkoj katedrali koja se danas naziva „Stepinčevom katedralom" biskup Štambuk vidi Božju volju i providonosni Božji plan za hrvatski narod i Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

Izričito je spomenuo veliku ulogu majke Barbare u životu bl. Alojzija. Ona se zavjetovala na pokoru i molitvu cijelog života da bi joj sin Alojzije postao svećenik. To mu je rekla na mladoj misi. Pokora i molitva njegove majke u temeljima su njegova života i svećeništva. Dao Bog da u našem narodu i cijelom svijetu bude što više takvih majki, zavapio je biskup. 

Biskup Štambuk zahvalio je svim sudionicima četverodnevnog slavlja i zamolio ih da, poput bl. Alojzija Stepinca, budu sluge svoje savjesti. 

Hvarskim benediktinkama zahvalio je za svako dobro koje su učinile i čine u Hvaru, osobito za njihove molitve za Hvar i Hvarsko-bračko-višku biskupiju. Čestitao im je jubilej i pohvalio je njihovu sretnu zamisao što su svoj jubilej i posvetu oltara svoje samostanske crkve povezali uz blagdan bl. Alojzija Stepinca kojeg je zamolio da ih kod Gospodina zagovara da ostanu jake u vjeri, nadi, ljubavi i snazi življenja. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi