Vijesti - 180. obljetnica rođenja nadbiskupa Stadlera

 

180. obljetnica rođenja nadbiskupa Stadlera

180. obljetnica rođenja nadbiskupa Stadlera Autor: ika
Objavljeno: 24. 11. 2022 - 19:52

Jedanaesta molitvena postaja

Jedanaesta postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u četvrtak 24. studenog u Župi Krista Kralja u Brodskom Varošu u Slavonskom Brodu.

Večernje misno slavlja predvodio je domaći župnik Božidar Nađ. Naglasivši na početku mise kako je za Stadlera jedan prijatelj rekao da je njegova pobožnost i revnost zahvatila i njegov život, pozvao je vjernike da promisle koliko su oni svojim konkretnim životom poticaj i primjer drugima.

Predstavljajući na kraju mise život i djelo utemeljitelja svoje Družbe Služavki Maloga Isusa sluge Božjega Josipa Stadlera s. M. Kristina Adžamić podsjetila je da je Stadler rođen u Slavonskom Brodu 1843. godine u skromnoj obrtničkoj obitelji Đure i Marije, rođene Balošić i nastavila: „U jedanaestoj godini ostao je bez oca i majke te je za nj skrb preuzela dobra obitelj Oršić. Njegova braća i sestre podijeljeni su među brodske građane dobra srca. Kako u tome trenutku, maloga Josipa nije bilo među djecom, možemo reći da se Bog pobrinuo za njega. Nakon školovanja u rodnom gradu, nastavlja daljnje školovanje u Požegi, Zagrebu i Rimu, gdje je postigao doktorat iz filozofije i teologije, te zaređen za svećenika 1868. godine u Rimu. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. prvim vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu, kamo je stigao 15. siječnja 1882. godine. Kao nadbiskup djelovao je na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. S nazivom ‘Otac siromaha’ umro je u Sarajevu u 75. godini života na blagdan Bezgrešnog začeća, 8. prosinca 1918. Pokopan je u sarajevskoj katedrali. Na njegovu grobu molio je papa Ivan Pavao II. 12. travnja 1997. prigodom posjeta Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je 20. lipnja 2002. pokrenut postupak da se proglasi blaženim i svetim“.

Govoreći o njegovom svećeničkom životu istaknula je kako je kao pastir vrhbosanske  Crkve odano i vjerno služio Bogu naviještajući radosnu vijest spasenja. „U svakom čovjeku, posebno u malenima, siromašnima i onima kojima je potrebna pomoć, pozorno je gledao brata i sestru u Isusu Kristu. Za života puno je pomagao ljudima, na svaku potrebu se odazivao. Iz njegove ljubavi prema utjelovljenom Bogu rodila se 24. listopada 1890. godine u Sarajevu Družba sestara Služavki Maloga Isusa. Temeljito je poznavao Sveto pismo i svim ga srcem volio. Kao bogoslov u zavodu Germanicum, svaki dan, jedan sat je provodio u čitanju i razmatranju Svetog pisma. Za njega možemo reći da je bio čovjek Božje Riječi. Godine 1895. prihvatio se prijevoda Svetog pisma Novog zavjeta i Djela apostolskih na hrvatski jezik s opsežnim tumačenjima. U uputama prijevoda preporučuje svakodnevno čitanje Svetog Evanđelja. Hvali obitelji koje njeguju čitanje Svetog Evanđelja u obiteljskom krugu te o pročitanom razmišljaju. Ovaj Stadlerov prijedlog i preporuka i danas su aktualni i potrebni. Da pomogne svećenicima u naviještanju Riječi Božje, priredio je i izdao priručnu homiletsku knjigu ‘Kako valja naviještati riječ Božju propovijeđu i katekizmom’. Stadler neumorno živi i propovijeda da je Riječ Božja ‘upućena meni, danas’  za moje spasenje i posvećenje. Sebi i drugima dozivao je u pamet da treba čitati, slušati i razmatrati Riječ Božju te svoj život preispitivati i shvaćati u svjetlu Božje Riječi. Stadler je Božji čovjek koji je po uzoru na svoga Učitelja prošao zemljom čineći dobro. Riječ Božja nadahnjivala je i prožimala cijelo njegovo biće, sav njegov život i rad“, zaključila je s. Kristina.

Dodala je kako u svim svojim samostanima Služavke Maloga Isusa i njihovi pridruženi članovi Prijatelji Maloga Isusa mole za njegovo proglašenje blaženim te kako i tim molitvenim hodom svakoga 24. u mjesecu u nekoj od slavonskobrodskih župa slave misu i mole na istu nakanu. Stoga su sestre i toga puta svim vjernicima podijeli sličice sa životopisom i molitvom za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera koju su na kraju zajedno molili. S. Kristina pozvala ih je da im se pridruže i molitvom prate, na idućoj molitvenoj postaji, koja će biti 8. prosinca u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju, kao i na slavlju 180. obljetnice spomena rođenja i krštenja u crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Nakon mise župnik Nađ predvodio je euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

Prije mise Služavke Maloga Isusa predvodile su otajstva svjetla krunice, a molili su vjernici te večeri Krista Kralja da uništi žarišta i zaustavi rat u svijetu i dade mir svim narodima.

Zahvalu župniku i vjernicima uputila je na kraju mise s. Pavka Dujmović, poglavarica u samostanu sestara u Brodskom Vinogorju.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi