Vijesti - 125. obljetnica Družbe služavki Maloga Isusa

 

125. obljetnica Družbe služavki Maloga Isusa

125. obljetnica Družbe služavki Maloga Isusa Autor: ika
Objavljeno: 12. 12. 2015 - 02:28

Predstavljena knjiga "Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara služavki Maloga Isusa"

Služavke Malog Isusa zagrebačke Provincije priredile su u subotu 12. prosinca proslavu 125. obljetnice svoje Družbe (1890-2015). U dvorani Biskupa Srećka Badurine na zagrebačkom Ksaveru tom je prilikom predstavljena i knjiga "Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara služavki Maloga Isusa" prof. dr. Agneze Szabo. Uz mnoštvo članica Družbe, predstavljanju su nazočili i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, vrhovna poglavarica SMI s. Radoslava Radek, više provincijala i provincijalki, te župnici župa u kojima djeluju SMI, kao i Prijatelji Maloga Isusa.

Sve je pozdravila provincijalka Zagrebačke provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina s. M. Katarina Penić-Sirak, podsjetivši kako je ta Družba na ondašnjem tlu BiH prva i jedina izvorna redovnička zajednica. Sam naziv obilježava naše poslanje, a ono je "biti služavka", odnosno "posluživati Boga u bližnjima". U vremenima prije 125 godina utemeljitelj nadbiskup Stadler u svom se djelovanju susretao s najrazličitijim potrebnicima. U svojoj istinskoj osjetljivosti za najpotrebnije tražio je načine kako najučinkovitije odgovoriti na njihove potrebe. Božjim duhom nadahnut, osnovao je Družbu služavki Malog Isusa kojoj je poslanje sudjelovati u životu Crkve brinući se za nejaku Isusovu braću, bolesne, siromašne, napuštenu djecu, nemoćne i stare osobe. Družbin hod kroz povijest prolazio je mnoga iskušenja, ali ona i danas zahvalno živi nošena Božjom milosrdnom ljubavlju koju dijeli kroz posvećenje i brigu za siromašne, osamljene, gladne, s ruba društva, bolesne, odbačene. Spomenula je i kako je središnja proslava 125. obljetnice održana 25. listopada u Stadlerovoj katedrali u Sarajevu u zajedništvu svih triju provincija, predvođena Stadlerovim nasljednikom kardinalom Vinkom Puljićem, biskupom Matom Uzinićem i postulatorom dr. Pavom Jurišićem. Kratko predstavljajući Družbu danas, s. Penić-Sirak rekla je da ima 345 zavjetovanih sestara, a zagrebačka provincija 75 zavjetovanih sestara, jednu novakinju, tri kandidatice. Karitativni rad sastoji se od prikupljanja materijalnih sredstava na prigodnim misijskim izložbama, božićnim izložbama, i na taj način pomaže se misionarima. Pomažu i siromašnim učenicama u školovanju, stanovanju, svakodnevnu pomoć pruža potrebnima u gradovima i mjestima gdje sestre djeluju, kao i siromašnim obiteljima s brojnom djecom.  

Rencenzent knjige dr. Stjepan Razum uvodno je predstavio autoricu dr. Agnezu Szabo. Rekao je kako je dr. Szabo doktorirala iz hrvatske povijesti 19. st., a nositeljica je i počasnog doktorata Filozofskog fakulteta Družbe Isusove. Sastavila je plan i program nastave iz povijesti za sve škole u Hrvatskoj. Napisala je ili uredila 20 knjiga. Autorica je više od 100 izvornih znanstvenih radova, te 600 stručnih radova iz različitih područja hrvatske povijesti. Godinama je stalna suradnica nekoliko vjerskih časopisa, kao i radiopostaja. Dr. Szabo piše jer joj je to apostolat, istaknuo je dr. Razum. Osvrćući se pak na zanimanje dr. Szabo za Stadlera, dr. Razum između ostaloga je naglasio kako je ona tijekom četiri godine (2004.-2008.) bila članica povijesnoga povjerenstva Vrhbosanske nadbiskupije za beatifikaciju sluge Božjega Josipa Stadlera. Knjiga koja je pred nama plod je njezina dobroga poznavanja života sluge Božjega, dodao je, te je prisutne posebno upoznao s prvim dijelom knjige koji govori o služenju Josipa Stadlera u Zagrebu od godine 1869., kada se vraća sa studija u Rimu. Autorica je to obradila u podpoglavlju "Svećeničko i profesorsko služenje u Zagrebačkoj nadbiskupiji" u kojem opisuje njegove glavne službe koje je obnašao u Zagrebu. Djelovao je najprije u Nadbiskupskom sjemeništu koje je tada bilo i za gimnazijalce i za bogoslove. Najprije je bio obredničar, potom zamjenik i nadstojnik, odgojitelj svećeničkih kandidata, kao i profesor sjemeništarcima i bogoslovima.
Kada je 1874. osnovano moderno Zagrebačko sveučilište u čiji je sastav ušao i Bogoslovni fakultet, Stadler je bio član prvoga profesorskoga zbora toga sveučilišta, što je ostao do nadbiskupskog imenovanja 1881., a dva puta je obnašao službu dekana. Također je djelovao u društvu sv. Jeronima kojem je pristupio po povratku u Zagreb, i postao njegov ugledni član. Dr. Razum podsjetio je kako je Stadlerovo veliko djelo u Zagrebu osnivanje i uređivanje Glasnika sv. Josipa 1873. Osjećao je bilo Crkve i pokretanjem glasnika nastojao je promicati štovanje sv. Josipa. U svim je službama ostavio dobar trag u mjesnoj zagrebačkoj Crkvi, tako da je postao zapažen i u sveopćoj Crkvi, zaključio je dr. Razum.

S. M. Vesna Mateljan osvrnula se na samo osnivanje Družbe, te njezino djelovanje do danas. Istaknula je kako je osjetljivost Stadlera za potrebe bližnjih ugrađena u temelje Družbe sestara SMI. Stadler je višestruko zaslužio naziv "otac sirotinje", a krunsko djelo te ljubavi prema siromasima podareno je Crkvi i narodu u Družbi SMI. Ovom knjigom izražena je zahvalnost Malom Isusu koji je sestre u Družbu pozvao i pratio tijekom povijesti, koji nad njom bdije u sadašnjem trenutku služenja, a vjerujemo da je njegov duh neće napustiti ni u budućnosti, rekla je, dodavši kako je knjiga je namijenjena široj javnosti, i lako se čita. Podsjetila je na početak djelovanja Družbe, te dolazak sestara u Hrvatsku. Spomenula je i progone i robijanje pojedinih sestara nakon II. svjetskog rata, a s posebnim ponosom spomenula je da su sestre u Krašiću bile uz kardinala Stepinca. Osjećajući potrebe svoga naroda, sestre su ga pratile na putu u europske i prekooceanske zemlje djelujući u hrvatskim katoličkim misijama. Za vrijeme Domovinskog rata i sestre su doživjele progone i razaranja samostana, no i u tim prilikama pokazale su nesebično služenje potrebitima i to prognanima s kojima su dijelile i krov i kruh. Spomenula je, kako su u knjizi donesena i neka odabrana svjedočenja i fotografije koje dokumentiraju i to razdoblje. S. Mateljan naglasila je kako autorica govori i osnivanju Postulature sluge Božjega Josipa Stadlera i o završetku biskupskog procesa u Sarajevu, te radosti sestara što je Sveti Otac Ivan Pavo II. 1997. molio na Stadlerovu grobu u sarajevskoj katedrali, a isto je učinio i papa Franjo u lipnju ove godine. Tu je i dio posvećen vjerničkom društvu Prijatelji Malog Isusa, koje je ove godine proslavilo 20 godina postojanja. U ovoj knjizi naći ćete nadahnuće za služenje u ljubavi na što nas neprestano poziva papa Franjo, osobito u ovoj izvanrednoj Godini milosrđa. Svi smo mi pozvani da pokažemo svijetu lice milosrdnog Boga, kao što je to sluga Božji Josip Stadler činio u svoje vrijeme, a preko Družbe SMI i PMI čini i danas, rekla je s. Mateljan, te zahvalila autorici na tom daru za jubilej Družbe.

Dr. Szabo zahvalila je svima koji su bili otvoreni za suradnju pri pripremi knjige. Ova knjiga želi i širu javnost upoznati sa značenjem 125. obljetnice osnivanja ove Družbe koja je u tijeku svoga povijesnoga hoda učinila toliko dobra našemu narodu, ali i svim drugim ljudima diljem svijeta koje je susretala na putovima svoga služenja, rekla je dr. Szabo. Dajući kraći osvrt na hod Družbe, naglasila je kako je ona utemeljena 24. listopada 1890. godine, a budući da se toga dana slavio sv. Rafael arkanđeo, utemeljitelj je družbu stavio pod njegovu zaštitu. Povijesni izvori svjedoče da Stadleru nije bilo lako osnivati Družbu, ali niti mladim djevojkama odazivati se služiti siromašnoj i napuštenoj djeci, kao i starijim osobama bez razlike vjere i nacije. Mnoge sestre su umirale od tada neizlječive bolesti tuberkuloze, izgarajući tako kao žrtve ljubavi. Sve su to mogle činiti, a čine i danas, jer su u potrebitima prepoznavale samoga Krista koji im je dolazio ususret, rekla je dr. Szabo, te dodala "da je sam Gospodin ljubio i vodio Družbu svjedoči niz činjenica koje se navode u knjizi, ali samo odabrane. To ni izdaleka nije sve što bi se moglo napisati".

Riječ zahvale i čestitku za jubilej sestrama je uime PMI izrekla Ivanka Novak. PMI je sestrama kao znak ljubavi i zahvalnosti podijelio licitarska srca s natpisom "125". U toj prigodi organizirana je i izložba Jarmile Šimić, članice PMI. U glazbenom dijelu predstavljanja sudjelovao je zbor sestara SMI, dječji zbor Sv. Benedikt župe Kloštar Podravski, Prijatelji Malog Isusa i Mihael Mojzeš, a voditelj programa bio je mons. Nedjeljko Pintarić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi