Vijesti - 100. obljetnica preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić

 

100. obljetnica preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić

100. obljetnica preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić Autor: ika
Objavljeno: 29. 09. 2021 - 14:52

Sestre Presvetog Srca Isusova u Kući utemeljenja Družbe u Rijeci u srijedu 29. rujna obilježile su 99. obljetnicu blažena preminuća svoje utemeljiteljice, službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić – Riječke Majke, te svečanim euharistijskim slavljem ušle u jubilarnu 100. godinu.

Misu je predvodio generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. dr. Mario Tomljanović. Vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova č. M. Dobroslava Mlakić uputila je pozdravnu riječ i srdačnu dobrodošlicu te istaknula da ulaskom u 100. obljetnicu  blažena preminuća Riječke Majke Družba želi sljedeću godinu molitvom provesti u znaku gesla „U zajedništvu je snaga“.

„To su njezine riječi, ali i molitva jer Majka Marija Krucifiksa je živjela u vrijeme društvenih i crkvenih podjela na nacionalnoj osnovi u našemu gradu Rijeci te je ona zaufano molila za jedinstvo u cijeloj i mjesnoj Crkvi i za jedinstvo, slogu i ljubav u obiteljima. I danas je ništa manje nego i u njezino vrijeme potrebno moliti za jedinstvo kako u Crkvi i društvu, tako i u obiteljima i svakoj ljudskoj i vjerničkoj zajednici. Ovu obljetnicu želimo slaviti u jednostavnosti i zahvalnosti Bogu za našu Majku Utemeljiteljicu, ali i sjećati se svih naših 117 preminulih sestara koje su ugradile svoj život u povijest svoje Družbe, a nadasve u rast vjere u ovoj mjesnoj riječkoj Crkvi i metropoliji. Duh koji je prožimao život i djelovanje sestara u početcima i generacije kasnije, može se sa sigurnošću reći da je to bila ljubav prema majci Crkvi i službenicima oltara te milosrđe i ljubav prema siromašnoj djeci i mladeži. I ova obljetnica naše Majke Utemeljiteljice – Majke siromašnih, i ovo vrijeme u kojem živimo poziv je da gledamo ono bitno. Cijela Crkva i svi smo mi pozvani ovom svijetu svjedočiti Božju prisutnost i Božju ljubav. U ovoj neizvjesnosti Majka Marija Krucifiksa nam može biti uzor što učiniti i kamo se zaputiti, jer ona je u svoje vrijeme u svjetlu Božjem pronašla svoje poslanje koje joj je Gospodin povjerio, to jest da bude znak i oruđe Božjega milosrđa”, riječi su kojima se s. Dobroslava obratila vjernicima na ovaj, za sve poseban dan.

U propovijedi vlč. Tomljanović postavio je vjernicima pitanje o vremenu kojega provedemo govoreći o Bogu i koliko svjedočanstvo našega života govori o Bogu. Danas su to za nas neizmjerno bitna pitanja – biti Božji glasnici. Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić nam čitavim svojim životom govori kako živjeti za Boga, poručio je propovjednik.

U nastavku je vjernicima poručio da su hodočašćem u prostore u kojima je djelovala Riječka Majka došli podsjetiti onu činjenicu koja se događa upravo ovdje, u ovom okruženju. „To je okruženje naše službenice Božje Majke Marije Krucifikse koja je znala uperiti pogled prema nebesima, ali znala je kada je gledala prema nebesima vidjeti onoga u potrebi, onoga kome treba pomoći, dati ruku. To je duhovnost, to je kršćanstvo, to znači hoditi za Kristom, služiti Kristu, biti primjer. Danas u mnogočemu trebamo mi vjernici biti primjer“.

Na ovaj dan došli smo se pokloniti jednom primjeru života koji izgara za Gospodina i zahvaliti Bogu za taj primjer. Upravo iz tog živog primjera rodili su se ovi primjeri, rekao je, upućujući na sestre Presvetog Srca Isusova koje svojim djelovanjem teže nasljedovati karizmu svoje utemeljiteljice. „To je onaj život koji se ne zaustavlja u povijesnom trenutku, nego ide naprijed, za Gospodina. To je taj život koji se pouzda u Gospodina, koji će znati prepoznati Božji glas i koji će znati ići i pokazati drugomu kako prepoznati taj glas koji dolazi od Dobroga Pastira”, rekao je.

Generalni vikar Riječke nadbiskupije pročitao je i poruku riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića upućenu sestrama koje nasljeduju život i djelo Majke Krucifikse: „Život i karizma službenice Božje Majke Marije Krucifikse bili su više od sto godina nadahnuće sestrama Presvetog Srca Isusova, ali i mnogim drugima, za nasljedovanje i posluživanje Isusa Krista u svima koji su potrebni. U godini obilježavanja 100. obljetnice njezinog preminuća toga se sa zahvalnošću želimo prisjetiti kako bismo, s nadom gledajući u budućnost, u njezinom nadahnuću mogli otkriti poziv Isusa Krista i njegovog Presvetog Srca upućen nama danas za življenje evanđelja u ovom našem vremenu i prostoru i u odnosu prema svim ljudima s kojima živimo i koje prepoznajemo kao braću i sestre, a osobito onima koji su najpotrebniji da im se takvima pokažemo i u njima poslužimo Isusa Krista i njegovo Presveto Srce”.

Na kraju misnoga slavlja najmlađa sestra novakinja kao znak ulaska u 100. obljetnicu preminuća službenice Božje Majke Krucifikse upalila je svijeću koju je odnijela na njezin grob. Liturgijsko slavlje animirao je župni zbor iz Omišlja s voditeljicom zbora s. Valentinom Marinović, a uz vjernike iz Riječke nadbiskupije, na misi su sudjelovali hodočasnici iz Župe sv. Josipa iz Slatine sa sužupnikom Nikolom Legacem i sestrama koje žive i djeluju u Slatini.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Predstavljena knjiga...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi