Vijesti - 100 godina djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa na Klinici ORL u Zagrebu

 

100 godina djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa na Klinici ORL u Zagrebu

100 godina djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa na Klinici ORL u Zagrebu Autor: ika
Objavljeno: 23. 10. 2021 - 10:31

Milosrdne sestre sv. Križa ove godine obilježavaju 100. obljetnicu života i djelovanja u okviru rada na Klinici za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, koja je organizirala slavlje 100. godišnjice, 22. listopada u Dvorani Hugo Botteri Kliničkoga bolničkog centra Zagreb.

Na proslavu su bile pozvane sve sestre koje su djelovale na Klinici. Slavlju su nazočile s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, s. M. Emanuela Kvesić, savjetnica, s. Imelda Dalić, s. Ivanka Marija Vrgoč i s. Mirjana Tomašević.

Klinika je objavila monografiju: Vizualna memorija strukeKlinika za bolesti uha i grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koju je dobila svaka sestra koja je radila na Klinici.

Nakon pozdravnih riječi gostiju uslijedio je prigodni program koji je sadržavao sljedeće prikaze i osvrte: Opseg i važnost otorinolaringologije: stoljeće poslije – Drago Prgomet; Osvrt na fotomonografiju: Vizualna memorija struke – Stella Fatović Ferenčić; Prikaz posebnoga broja Liječničkoga vjesnika u prigodi 100 godina klinike – Branimir Anić; Prikaz prigodne poštanske marke povodom 100 godina klinike; Dokumentarni film: Zagrebačka otorinolaringološka klinika: prvih 100 godina (Mediakt, 2021.).

U pozdravnom govoru s. Valerija Široki istaknula je da ovaj jubilej zauzima važno mjesto u životu redovničke zajednice Milosrdnih sestara sv. Križa. Rekla je da su tijekom postojanja Klinike, od njezina početka 26. rujna 1921. godine u Draškovićevoj ulici, te tijekom njezina smještaja na Šalati, i sada na Rebru, sestrinsku službu, njegu bolesnika i druge službe u toj zdravstvenoj ustanovi obavljale Milosrdne sestre sv. Križa, sa sjedištem Provincije u Đakovu. Podsjetila je da je prva glavna sestra Klinike bila Eva Marković, redovničkim imenom sestra Virgilija. Kada se 1933. godine Klinika iz Draškovićeve preselila na Šalatu, Milosrdne sestre sv. Križa doseljavaju u potkrovlje zgrade u kojoj je Klinika bila smještena. U to vrijeme glavna sestra Klinike bila je sestra Esta Blumenschein, koju 1938. godine nasljeđuje Anđela Košir, sestra Bernadka, prva sestra na Klinici sa završenom medicinskom školom.

Uz neznatne, skromne i predane redovnice naše Družbe, u povijesti Klinike upisana su i imena sestara koje su svojim sposobnostima, radom i stručnošću bile velika pomoć u znanstvenim istraživanjima profesora i doktora znanosti Medicinskoga fakulteta. Prve, koji su vodile citološki i histološki laboratorij, bile su dr. Vera Konić Carnelluti i Ana, sestra Veljka Zirdum, dipl. inženjer sa završenim poslijediplomskim studijem biokemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Njihov rad nastavlja Anica, sestra Melita Tabaček, medicinsko-laboratorijski inženjer. Rendgenski i fotografski laboratorij vodi Cecilija, sestra Imelda Dalić, inženjer radiologije. Uz ova imena bilo je još nekoliko sestara koje su, uz rad na Klinici, završile višu medicinsku školu. Bez obzira na stupanj izobrazbe i na mjesto gdje ih je poslušnost stavila, sve sestre svojim radom i zalaganjem bile su uzorne redovnice i savjesne radnice ove Klinike. Vjerujemo da se i liječnici i sestre ove Klinike rado sjećaju njihovih imena: pokojne sestre Noemije Sučić (1945.-2020.), umirovljenih sestara: sestre Romualde Radelić i sestre Tomasine Ivanković; sestre Judite Baotić, sestre Finke Tomas, sestre Ivanke Marije Vrgoč. Sa zahvalnošću spominjemo ovdje i jedinu još prisutnu na Klinici sestru Mirjanu Tomašević. Zbog svake od njih mi, Milosrdne sestre sv. Križa, danas smo ponosne jer su one živjele svoju karizmu predanim radom i posvećenim redovničkim životom, rekla je s. Valerija

U ponedjeljak, 27. rujna otvorena je izložba „U vremenskom pomaku: otorinolaringološka klinika Medicinskoga Fakulteta u Zagrebu od analognoga do digitalnoga doba“, u Dvorani Hugo Botteri Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, Kišpatićeva 12, koja će biti postavljena do 31. prosinca. U izložbu su uključene fotografije na kojima su sestre i fotografije koje je snimila s. Imelda, Cecilija Dalić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi