Sestre Kraljice svijeta

 
English

Sestre Kraljice svijeta

Sestre Kraljice svijeta

Poglavarica: s. Marina Lukač
Adresa: Mrzlopoljska 3, 10 040 Zagreb - Dubrava
Telefon: 01/ 2916-638
Faks: 01/ 2916-637
E-mail: ds-kraljice-svijeta2@zg.t-com.hr
URL: www.ds-kraljice-svijeta.hr

Družbu sestara Kraljice svijeta utemeljio je 6. listopada 1963. godine, otac Ivan Jäger, isusovac, u mjestu Turanj kraj Zadra. Tri djevojke došle su iz župe Zaton kraj drevnog Nina i tako je nastala nova redovnička družba na tlu Lijepe naše.

Otac Ivan Jäger (1907 – 1988) bio je poznati pučki misionar, profesor, teolog i odgajatelj mladeži, a posebice svećeničkih kandidata.

Kao misionar prošao je diljem Hrvatske i uvjerio se da mnoge župe nemaju svećenika. Vladala je prava duhovna pustoš u životu ljudi i obitelji. Otac Jäger htio je pomoći u duhovnoj obnovi Crkve. On je živio za Crkvu i ljubio je žarkim svećeničkim i redovničkim srcem. Mnogo je radio na liturgijskoj, katehetskoj i pastoralnoj obnovi Crkve. Imao je tri velike ljubavi, ljubav prema Euharistiji, u kojoj je crpio snagu i jakost za apostolat, ljubav prema Mariji, kojoj je povjeravao sve svoje pothvate i želje; ljubav prema Crkvi, za koju se od rane mladosti zauzimao, radio i žrtvovao.

Potaknut Duhom Svetim i potrebama vremena, odlučio je uz Božju pomoć osnovati redovničku zajednicu koja ima za svrhu da njezine članice svoj život i sposobnosti posvete svetoj Crkvi u župskom apostolatu.

Družba sestara Kraljice svijeta nastala je za vrijeme zasjedanja II. Vatikanskog sabora. Otac Ivan Jäger osjetio je prvu i pravu podršku upravo u odlukama saborskih otaca.

Geslo Družbe glasi: Da se u nama i po nama proslavi Bog! Ova misao vodilja utkala se u duše sestara Kraljice svijeta od samog osnutka. Otac Utemeljitelj napominje sestrama da stoje hrabro uz križ svoga Spasitelja i zajedno s Gospom otkupljuju svijet svojom oduševljenom i požrtvovnom ljubavlju prema poniženima, ostavljenima i zaboravljenima. Približiti se svakom čovjeku i pomoći mu da uzljubi Boga i Crkvu.

Kandidatica prolazi godinu dana kandidature, dvije godine novicijata, a nakon prvih zavjeta, koje obnavlja punih šest godina, polaže doživotne zavjete. Sestre daju prednost duhovnu životu, svjesne da tako mogu uspješnije djelovati u svom poslanju župskog apostolata.

Sestre svaki dan jedan sat meditiraju, mole cijeli časoslov, časte svoju Kraljicu krunicom, čitaju duhovno štivo, dva puta ispituju savjest. One hrane svoju duhovnost na izvorima autentične kršćanske duhovnosti, a najčistiji i najbolji izvor jest Sveto pismo. Riječ Božja hrani duše sestara svakodnevnim čitanjem i razmatranjem. U Družbi je naglašena pobožnost prema Euharistiji, koja je sunce sestarskog duhovnog života.

U Družbi se na poseban način štuje Blažena Djevica Marija. Zato u Konstitucijama svojih duhovnih kćeri Utemeljitelj naglašava: „Prema svrsi Družbe, sestre čine raznovrsna apostolska djela u župama: dužnost sakristanke, vjeroučiteljice, orguljašice, voditeljice crkvenog pjevanja, organiziraju sudjelovanje vjernika kod slavljenja svete mise i sakramenata. Sestre pomažu u organiziranju biblijskih i liturgijskih skupova, nastoje oko povezivanja obitelji i drugih župnih zajednica. Pod vodstvom župnika preuzimaju brigu za djecu i djevojke, za obiteljski apostolat po kućama, brinu se za širenje katoličkog tiska, za organiziranje duhovnih vježbi za djevojke.

U Družbi je naglašeno zajedništvo. Ono sestre okuplja u zajednicu kojoj je temelj vjera, a svrha joj je slava koju nam je Isus već dao i koja će se životom koji dolazi objaviti u svojem veličanstvenom sjaju. Osim toga, zajednički život daje sestrama mogućnost da vježbaju pravu kršćansku ljubav koja traži podnošenje bližnjega. Sestre slijede Krista koji je čist i siromašan, u poslušnosti do smrti na križu spasio i posvetio ljude.

Živjeti za Krista znači živjeti za Crkvu; zato se trude da njihove kuće budu kvasac za jačanje i porast Kristova Tijela – Crkve.

Družba djeluje na više mjesta u Hrvatskoj: Zagreb – Dubrava, Botinec, Velika Gorica, Split, Višnjevac, Tovarnik. Glavna kuća Družbe je u Zagrebu, Mrzlopoljska 3.

Sestre djeluju u više župa, škola i staračkom domu (imaju mali stacionar za stare i nemoćne osobe u Zagrebu).

Želeći odgovoriti potrebama vremena, vrhovna uprava je osnovala Udrugu Prijatelji blagoslova Marije Kraljice svijeta, sa sjedištem u Velikoj Gorici, u svrhu širenja Božjeg blagoslova ovome svijetu i veće povezanosti vjernika laika sa Crkvom i župskom zajednicom. Udruga je vratila naziv s kojim je Utemeljitelj  počeo širiti blagoslov među vjernicima. Od 07.10.2018. službeni naziv je Marijina blagoslovna zajednica (MBZ).

Družba prima djevojke obdarene Božjim pozivom, psihički i tjelesno zdrave, od 13 – 30 godina života.

Otvorena je svima koji žele raditi u apostolatu Crkve i koji su spremni predati se do kraja Isusovoj ljubavi, služeći u župskom apostolatu.

Prethodni članak:
Sestre Naše Gospe
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi