Vijesti 3 (2021)

Vijesti 3 (2021) Objavljeno: 20. 01. 2022 - 00:34

Informativno glasilo HRK i KVRPPBiH

Autor: Hrvatska redovnička konferencija
Nakladnička cjelina: Časopis "Vijesti"

Drage sestre i braćo u redovništvu, dragi čitatelji!

Vjernost, radost i ustrajnost tri su riječi koje poput niti vodilje povezuju stranice časopisa čije retke upravo čitate. Od tih je riječi satkana i tema ovogodišnjih trideset sedmih Redovničkih dana održanih u organizaciji Povjerenstva za trajnu formaciju redovnica i redovnika pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, u pet gradova na području Republike Hrvatske (Split, Dubrovnik, Zagreb, Rijeka i Osijek), a glasi „Dar vjernosti – radost ustrajnosti“. Tema je odabrana prema istoimenom dokumentu koji je nedavno objavila Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Odaziv sestara i braće u svim je gradovima u kojima su upriličeni Redovnički dani bio izvrstan. Vjerujemo da je tome pridonio izbor teme, ali i činjenica što u 2020. godini Redovnički dani nisu održani zbog epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije COVID-19.

Redovnice i redovnici Bosne i Hercegovine također su ove godine u Međugorju organizirali dvadeset treće Redovničke dane na kojem je više od dvjesto pedeset sudionika promišljalo o temi „Posveta i posveta po zavjetima“. Istog je dana, 4. rujna 2021. godine, Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine imala svoju redovitu devetnaestu Skupštinu. Podrobnija izvješća o svim tim događanjima možete čitati u drugom dijelu našega glasila. U prvom dijelu „Vijesti“, u kojem vas nastojimo informirati o posvećenom životu u Crkvi i svijetu, među svim događanjima osobito smo istaknuli održavanje Konferencije o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u Varšavi od 19. do 22. rujna 2021. godine. Na Konferenciji je sudjelovalo i izaslanstvo iz Republike Hrvatske.

Treći dio časopisa donosi vijesti o događanjima u redovničkim zajednicama diljem Hrvatske kao i susjedne Bosne i Hercegovine. Budući da je riječ o prilično opsežnom materijalu te da smo pri izboru vijesti koje ulaze u „Vijesti“ nastojali obuhvatiti što veći broj zajednica i što veći broj vijesti, donosimo ih u obliku kraćem nego što su objavljene na mrežnim stranicama redovničkih zajednica. Među vijestima, zapazit ćete, ima više njih koje u svima nama bude osobitu radost i zahvalnost ponajprije prema Bogu − ulasci mladih osoba u samostane te njihovi prijelazi iz jednog stupnja formacije u drugi. U sljedećem ćemo broju „Vijesti“, prema već ustaljenoj tradiciji, donijeti podatke o našim doživotno/svečano zavjetovanim članovima tijekom 2021. godine.

Nitko od nas ne zna što nam budućnost nosi, ali sa sigurnošću svatko zna kako budućnost nosi ruka dobrohotnog svemoćnog Boga. Budimo mirni stoga jer sve je dobro što Bog (u svojoj vjernosti) daje.

 
 

Preuzmite dokument:

  Vijesti-3-2021.pdf   (4 MB)
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti 2 (2021)
Slijedeći članak:
Vijesti 4 (2021.)
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi