Služenje autoriteta i posluh

 

Služenje autoriteta i posluh

Služenje autoriteta i posluh Objavljeno: 21. 10. 2008 - 11:23

Novi dokument Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života

Ovaj dokument je plod dugotrajnog rada započetog sa sjednicom Vijeća 16.2.2004. preko plenarnog zasjedanja Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života održanog od 28. do 30. rujna 2005. te kasnijeg rada dikasterija na „radnom tekstu“ koji je poslan članovima ustanova posvećenog života u zajednici (muškima i ženama), pripadnicima redovničkih ustanova i družbama apostolskog života. Dokument želi biti pomoć i poticaj svima onima koji su pozvani da slobodnim posluhom Božjoj svetoj volji svjedoče Božji primat te da svoje „da“ izrečeno Gospodinu žive radosno (usp. str. 7.). Posljednjih godina u Crkvi i u društvu promijenio se način shvaćanja i življenja autoriteta vlasti i posluha. Stoga dokument ističe svijest o vrijednosti pojedine osobe, s njezinim pozivom i njezinim umnim, afektivnim i duhovnim darovima, s njezinom slobodom i sposobnošću odnosa s drugima to zajedništvo živjeti; o središnjem mjestu duhovnosti zajedništva, s vrednovanjem sredstava koja pomažu; o shvaćanju poslanja kao zajedničkog zadatka svih članova Božjeg naroda i posljedičnim oblicima konkretne suradnje (usp. str. 8.). Glavni cilj ovog dokumenta je ponovna potvrda da se posluh i vlast, i kad ih se prakticira na razne načine, nalaze u posebnom odnosu s Gospodinom Isusom, poslušnim Slugom. Stoga se predlaže da se autoritetu pomogne u njegovoj trostrukoj službi: služenju pojedincima pozvanima na život za vlastito posvećenje (1. dio str. 10-26); izgrađivanju bratske zajednice (2. dio str. 27-37); sudjelovanju u zajedničkom poslanju (3. dio str. 38-50). Dokument se temelji na dokumentima o posvećenom životu Potissimum institutioni (1990.), Bratski život u zajednici (1994.), Vita consecrata (1996.) i Ponovno krenuti od Krista (2002.).

Pitamo se na koji način približiti dokument čitatelju koji se prvi put susreće s ovom temom? Dokumentu koji u sebi krije bogatstvo i sažetost? O čemu se u njemu govori? Koji je odnos između autoriteta i posluha?

  • Tema poslušnosti uokviruje ovaj dokument od uvoda do zaključka iako govori o autoritetu većim dijelom, koji je i sam uključen u poslušnost. Pravi i zadnji naslovnik poslušnosti nije redovnički autoritet, nego sam Bog, jer se vjernički odnos s Bogom izražava kroz poslušnost. Dokument počinje antropološko-duhovnim utemeljenjem poslušnosti. Poslušnost se pokazuje kao rezultat traženja Boga, koji potiče traženje i vodi aktualiziranju volje Božje. Tražitelj Boga postaje njegov slušatelj i čezne za ispunjenjem njegove volje. U svemu tome Krist postaje uzor i uporište teološkog utemeljenja poslušnosti. Dokument završava s prihvaćanjem smrti kao zadnjim činom prihvaćanja Božje volje: „Svoje životno putovanje završit ćemo jednim drugim činom posluha za koji želimo da bude što je više moguće svjestan i slobodan, ali nadasve izraz prepuštanja dobrom Ocu koji će nas jednom zauvijek pozvati k sebi u svoje kraljevstvo beskrajne svjetlosti gdje će završiti naše traženje, a naše oči ugledati u nedjelji bez kraja. Tada ćemo biti potpuno poslušni i ostvareni jer ćemo reći svoje ‘da’ onoj Ljubavi koja nas je stvorila da bismo bili sretni s Njim i u Njemu“ (br. 29 str. 49).
  • Unutar ovoga okvira opširnog obrađivanja poslušnosti, dokument nudi niz obilježja prakticiranja autoriteta, bitnih duhovnih i praktičnih oznaka, korisnih za praksu i za konkretno življenje. One su podijeljene na tri klasična područja: posvećenje-bratstvo-poslanje. Različita obilježja koja se nalaze u trećem dijelu usmjerena su na dobro funkcioniranje bratskog života. Ovdje ih nećemo donositi nego samo ističemo naslove kurzivom pisane u brojevima 13, 20 i 25.
  • Izlaganje u dokumentu je duhovno-pastoralnog tipa i unutar njega lako se međusobno isprepliću promatranja i specifične oznake autoriteta i poslušnosti. Svaki dio od njih počinje s nekoliko paragrafa teološkog karaktera zatim prelaze na više pastoralne i praktične elemente.
  • U čemu je novost ovog dokumenta u odnosu na prijašnje dokumente? Gotovo sve teme ovog dokumenta, nalaze se u tekstovima dokumenta Perfectae caritatis, Evangelica testificatio, Vita consecrata i La vita fraterna in comunità. Posebnost ovog dokumenta je u činjenici da su dobro obrađene u njemu teme, tek spomenute ili slabo razvijene u drugim dokumentima te da nijedan od njih nije obradio isključivo temu autoriteta i poslušnosti. Ovaj dokument to čini na opširniji način, donoseći obrazloženja i brojne praktične oznake.

Kao zaključak navodim tekst dokumenta koji osvjetljava ovu temu: „Autoritet i posluh, s osnovnim ciljem ispunjavanja Božje volje, nisu, dakle, dvije odvojene ili čak suprotstavljene stvarnosti, već dva lica iste evanđeoske stvarnosti, istoga kršćanskog otajstva, dva načina sudjelovanja u istoj žrtvi Kristovoj koja se međusobno nadopunjavaju. Autoritet i posluh su personificirani u Isusu i zato ih se treba shvaćati kao nešto što je izravno vezano uz Njega i kao stvarno suobličenje Njemu. Posvećeni život želi jednostavno živjeti Njegovu vlast i Njegov posluh“ (br. 12 str. 20). 

Dr. fra Marko Semren


Priprema: Marinko Nikolić

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti
Slijedeći članak:
Posvećeni život
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi