Crkveni dokumenti o posvećenom životu

 

Crkveni dokumenti o posvećenom životu

Crkveni dokumenti o posvećenom životu Objavljeno: 27. 03. 1997 - 10:58

Od II. vatikanskog sabora do apostolske pobudnice Ivana Pavla II. “Vita Consecrata”

Predgovor

Posvećeni život, duboko ukorijenjen u primjerima i naputcima Krista Gospodina, dar je Boga Oca svojoj Crkvi posredstvom Duha (usp. VC 1a). Stoga je taj dar Crkva vjerno i budno pratila u njegovu nastajanju, rastu, preobrazbama i poslanju. Znak toga praćenja su brojni dokumenti, dekreti, izjave, naredbe i tumačenja koji nisu upućeni samo osobama posvećenog života već i članovima Crkve, pa i čovječanstva.

Na osobiti način biskupska sinoda o ulozi posvećenog života u Crkvi temeljito je proučavala njegovo značenje i perspektive, s pogledom na novo tisućljeće kojemu smo već na pragu (usp. VC 2a). Kao plod te sinode proizišla je i postsinodalna Apostolska pobudnica “Vita consecrata” svetoga oca Ivana Pavla II. koja je do sada najsveobuhvatnije slovo o posvećenom životu i njegovu poslanju u Crkvi i svijetu.

1974. godine o. Hadrijan Borak, ofmcap., pripremio je zbirku crkvenih dokumenata o redovništvu. U svoje ime i u ime ostalih prevoditelja i priređivača on kaže da ih je “na sakupljanje i izdavanje ovih dokumenata potaklo uvjerenje da obnova pojedinih redovničkih instituta nije laka i da ona traži dug i mnogostruk napor. Dapače, ona mora biti stalna (Ecclesiae sanetae II, 19). Nadamo se da će dokumenti ove zbirke mnogim našim redovnicima i redovnicama pomoći da jasnije vide smisao, važnost i putove obnove, da se za nju oduševe i daje u duhu Crkve ustrajno provode.”

Predsjedništvo Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Vijeće Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica donijeli su odluku da se ponovo izda novi zbornik koji će obuhvatiti sve relevantne dokumente od II. vatikanskog sabora (Perfectae caritatis) do apostolske pobudnice Ivana Pavla II. Vita consecrata. To uokviruje cijelo jedno razdoblje intenzivne obnove posvećenog života. Tog posla se na molbu Konferencije i Unije zdušno latio fra Viktor Nuić, ofm, te ga relativno brzo i uspješno priveo kraju.

S obzirom na prijašnji zbornik načinjen je korak dalje. Ujednačeni su stručni juridički nazivi (terminologija). Osim sadržaja urađeno je i stvarno kazalo s mnoštvom natuknica, što je veliko bogatstvo za sve one koji će u ovim tekstovima učenjem, razmatranjem ili stručno-znanstvenim radom tražiti izvorni govor Crkve o redovima i redovničkim družbama, društvima apostolskog života i svjetovnim ustanovama.

Stoga zahvaljujući fra Viktoru Nuiću, o. Hadrijanu Boraku i ostalim prevoditeljima i priređivačima predajemo ovaj zbornik našoj crkvenoj i društvenoj javnosti sa željom da u novim prilikama dosanjanog hrvatskog sna o vlastitoj državi, redovnici, redovnice i druge osobe Bogu posvećenog života učine “od svoga života živo iščekivanje Krista, idući Njemu ususret… da budu uvijek spremni, vjerni Kristu, Crkvi, vlastitoj ustanovi i čovjeku svoga vremena. Tako će ih Krist iz dana u dan obnavljati, da zajedno s njegovim Duhom grade bratske zajednice, da peru s Njim noge siromasima i dadnu svoj nezamjenjiv doprinos preobrazbi svijeta” (usp. VC 110b).

Neka i iz ovog Zbornika, u godini Isusa Krista jedinog Spasitelja, u osvit Velikog jubileja, zrači poziv pape Ivana Pavla II. redovnicima, redovnicama i drugim osobama Bogu posvećenog života: “Neka ovaj naš svijet povjeren u ruke čovjeka, dok ulazi u novo tisućljeće, bude sve humaniji i pravedniji, znak i anticipacija budućega svijeta, u kome će On, ponizni i proslavljeni, siromašni i uzvišeni Gospodin biti puna i trajna radost za nas i za našu braću i sestre s Ocem i Duhom Svetim” (VC 110c).

don Stjepan BOLKOVAC, sdb, predsjednik HKVRP-a
U Zagrebu, 16. srpnja 1997.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi