Vijesti - Zlatni jubilej djelovanja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža

 

Zlatni jubilej djelovanja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža

Zlatni jubilej djelovanja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža Autor: dsng.hr
Objavljeno: 07. 10. 2018 - 00:31

Zlatni jubilej djelovanja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža u Zagrebu proslavljen je misnim slavljem koje je u nedjelju, 7. listopada 2018., predvodio kanonik i nekadašnji svetoblaški župnik mons. Zvonimir Sekelj, a homiliju je izrekao generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. U suslavlju su bili: biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije Marko Kovač, dr. Josip Šimunović, profesor na KBF-u Zagreb, domaći župnik mons. Zlatko Koren te župni vikari. Posebno je bio vidljiv velik odaziv sestara koje su nekada djelovale u ovoj župi. Iz poštovanja prema svakoj sestri koja je djelovala u župi tijekom sv. mise pročitana su njihova imena.

Uvodno se vjernicima obratila vrhovna glavarica s. Martina Koprivnjak te kazala: „Mnogi od vas pamte sestre Naše Gospe u ovoj župi i više od 50 godina. To je zato što su one na područje župe prvi puta došle iz Subotice 1931. godine kad je u Primorskoj 20 kupljena kuća za sestre i kandidatice, koje su se školovale u Zagrebu. Ta je kuća 1941. postala sjedište vrhovne uprave nove Družbe, u čijem je osnutku važnu ulogu imao blaženi kardinal Alojzije Stepinac.

Specifičnost je ove postaje: djelovanje sestara u župi nadopunjuju sestre iz samostana u Primorskoj, gdje se nalazi naša Vrhovna uprava, ali je to i dugogodišnja kuća odgoja mlađih članica.

Suradnja sa župnikom i kapelanima nije se tijekom godina osobito mijenjala, ali se sve više razvijala suradnja sa župljanima. Nove potrebe, novi zahtjevi, nove mogućnosti, nove spremnosti župljana da se uključe u rad župe svojim sposobnostima. I evo uskoro karitativne skupine od deset osoba, s novim idejama: skuplja se roba kao i hrana, pakiraju se paketi, dijele i nose potrebitim župljanima. Pohađaju se starije i bolesne osobe. Sve se radi s puno razumijevanja i ljubavi. A ljubav je, kaže se, domišljata.

Sestre su, prema svojoj karizmi - činiti svako moguće dobro - otvorene za sve potrebe. Jedna od važnijih zadaća je briga za djecu. Uključuju se u katehiziranje, (u doba kad u školama nema vjeronauka), vode pjevačke zborove, pomažu u kancelariji kad je potrebno. U vrijeme kad je prakticiranje vjere bilo nepoželjno i opasno, sestre su održavale i pojedinačne pouke djeci za prvu sv. pričest, a odraslima za krštenje i vjenčanje.“

Osim misnog slavlja u prigodi jubileja kao podsjetnik je postavljena izložba fotografija iz albuma i arhiva koje prikazuju redovničko djelovanje kroz 50 godina te imena sestara koje su služile u župi sv. Blaža.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2021. godine

Izdavaštvo

Vijesti 3 (2020)
Vijesti 3 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi