Vijesti - Zlatni jubilej djelovanja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža

 

Zlatni jubilej djelovanja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža

Zlatni jubilej djelovanja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža Autor: dsng.hr
Objavljeno: 07. 10. 2018 - 00:31

Zlatni jubilej djelovanja sestara Naše Gospe u župi sv. Blaža u Zagrebu proslavljen je misnim slavljem koje je u nedjelju, 7. listopada 2018., predvodio kanonik i nekadašnji svetoblaški župnik mons. Zvonimir Sekelj, a homiliju je izrekao generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. U suslavlju su bili: biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije Marko Kovač, dr. Josip Šimunović, profesor na KBF-u Zagreb, domaći župnik mons. Zlatko Koren te župni vikari. Posebno je bio vidljiv velik odaziv sestara koje su nekada djelovale u ovoj župi. Iz poštovanja prema svakoj sestri koja je djelovala u župi tijekom sv. mise pročitana su njihova imena.

Uvodno se vjernicima obratila vrhovna glavarica s. Martina Koprivnjak te kazala: „Mnogi od vas pamte sestre Naše Gospe u ovoj župi i više od 50 godina. To je zato što su one na područje župe prvi puta došle iz Subotice 1931. godine kad je u Primorskoj 20 kupljena kuća za sestre i kandidatice, koje su se školovale u Zagrebu. Ta je kuća 1941. postala sjedište vrhovne uprave nove Družbe, u čijem je osnutku važnu ulogu imao blaženi kardinal Alojzije Stepinac.

Specifičnost je ove postaje: djelovanje sestara u župi nadopunjuju sestre iz samostana u Primorskoj, gdje se nalazi naša Vrhovna uprava, ali je to i dugogodišnja kuća odgoja mlađih članica.

Suradnja sa župnikom i kapelanima nije se tijekom godina osobito mijenjala, ali se sve više razvijala suradnja sa župljanima. Nove potrebe, novi zahtjevi, nove mogućnosti, nove spremnosti župljana da se uključe u rad župe svojim sposobnostima. I evo uskoro karitativne skupine od deset osoba, s novim idejama: skuplja se roba kao i hrana, pakiraju se paketi, dijele i nose potrebitim župljanima. Pohađaju se starije i bolesne osobe. Sve se radi s puno razumijevanja i ljubavi. A ljubav je, kaže se, domišljata.

Sestre su, prema svojoj karizmi - činiti svako moguće dobro - otvorene za sve potrebe. Jedna od važnijih zadaća je briga za djecu. Uključuju se u katehiziranje, (u doba kad u školama nema vjeronauka), vode pjevačke zborove, pomažu u kancelariji kad je potrebno. U vrijeme kad je prakticiranje vjere bilo nepoželjno i opasno, sestre su održavale i pojedinačne pouke djeci za prvu sv. pričest, a odraslima za krštenje i vjenčanje.“

Osim misnog slavlja u prigodi jubileja kao podsjetnik je postavljena izložba fotografija iz albuma i arhiva koje prikazuju redovničko djelovanje kroz 50 godina te imena sestara koje su služile u župi sv. Blaža.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi