Vijesti - Završio prvi dan zasjedanja 53. skupštine Hrvatske redovničke konferencije

 

Završio prvi dan zasjedanja 53. skupštine Hrvatske redovničke konferencije

Završio prvi dan zasjedanja 53. skupštine Hrvatske redovničke konferencije Autor: ika
Objavljeno: 13. 10. 2021 - 19:57

U Franjevačkom samostanu u zagrebačkoj Dubravi 13. i 14. listopada održava se zasjedanje 53. skupštine Hrvatske redovničke konferencije (HRK) na kojoj sudjeluju viši redovnički poglavari i poglavarice iz Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.

Pozdravljajući okupljene, predsjednik HRK fr. Slavko Slišković naglasio je kako je tema zasjedanja „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ izuzetno važna i aktualna za redovničke zajednice i cijelu Crkvu.

Predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Jozo Marinčić, OFM, zahvalio je vodstvu HRK na potpori koju daje redovništvu u BiH. Također je naglasio kako su KVRPP BiH 23 redovničke zajednice: 7 muških i 16 ženskih, od kojih su dvije kontemplativne (klarise na Brestovskom kod Kiseljaka i karmelićanke u Sarajevu). Prema posljednjim podacima, Konferencija ima ukupno 839 članova, od toga 355 redovnika i 484 redovnice. U znak zahvale i zajedništva, fra Jozo je uime KVRPP BiH predsjedniku HRK Sliškoviću uručio sliku Gospe Olovske čiji je mozaik postavljen u Nazaretu.

Na otvaranju zajedničkoga zasjedanja, redovničkim poglavaricama i poglavarima obratio se i predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. U osvrtu na temu „Sinodalnost Crkve“, mons. Križić naglasio je da je Sinoda zapravo „zajednički hod cijelog Božjeg naroda u zauzetosti za obnovu Crkve. Crkva se treba trajno obnavljati da bi njezino svjedočenje moglo biti snažnije i njezin navještaj razumljiviji svakom vremenu i svakoj kulturi“, rekao je biskup Križić, te podsjetio kako papa Franjo u svojim nagovorima često ističe kako je vjera put, budući da se Bog objavio kao Bog povijesti, a ne kao kompendij apstraktnih istina. Zato je nužno stalno tražiti Božje zahtjeve za čovjeka današnjeg vremena i današnje kulture.“

Prvo predavanje „Redovništvo i sinodalnost Crkve“ održao je doc. dr. sc. Branko Murić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U uvodnom dijelu, osvrnuo se na „sinodalni princip kao paradigmu Crkve za treće tisućljeće“, te naglasio „dok se s jedne strane može konstatirati i teološki govoriti o načelu sinodalnosti kao novoj paradigmi Crkve, njena konstitutivnost se nalazi u samim počecima, u temeljima Crkve. Sinodalnost i sinodalni hod nisu neka novotarija, nego svoju ukorijenjenost imaju u Božjoj Riječi.“

U tom je pogledu doc. dr. sc. Murić pred redovničke poglavarice i poglavare stavio nekoliko upita za promišljanje: „Prepoznajemo li načelo sinodalnosti u redovničkoj zajednici u kojoj živimo; uključujemo li načela slušanja, parezije, razlučivanja? Nadalje, ukoliko naše zajednice, karizme kojima nastojimo biti vjerni, poslanje i život prolaze kroz krizu i sumnje, na koji način jačanje sinodalnih načela može poboljšati, osnažiti, osvježiti i obnoviti bit zajednice kojoj pripadamo?“ Također je pozvao na propitkivanje, kako redovničke zajednice mogu više i bolje pridonijeti preobrazbi mjesne Crkve kroz zajedništvo-sudjelovanje-poslanje.

Govoreći o istoj temi „Redovništvo i sinodalnost Crkve“, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua u uvodu izlaganja dao je opća pojašnjenja o Sinodi, te ukazao na više govora pape Franje o toj temi. Govoreći pak o doprinosu redovnica i redovnika, naglasio je, kako je taj doprinos „jedinstven i nezamjenjiv, napose iskustvo zajedničkog hoda na razini Družbi.“ Na kraju jutarnjega dijela zasjedanja, nuncij Lingua je u zajedništvu s provincijalima predvodio euharistijsko slavlje.

U nastavku zasjedanja Skupštine, predstavljen je rad Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba koji je nedavno osnovan pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Projekt edukacija i mogućnost obrazovanja u okviru Centra predstavili su mr. sc. Marina Šijaković i doc. dr. sc. Josip Bošnjaković.

Prodekanica za nastavu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Silvija Migles predstavila je program cjeloživotnog obrazovanja „Formacija odgojitelja svećeničkih i redovničkih kandidata“. U raspravi su redovničke poglavarice i poglavari iznijeli razmišljanja i prijedloge glede ostvarivanja suradnje u navedenim odgojno-obrazovnim projektima.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi