Vijesti - Završen susret mladih o bratu Bonifaciju

 

Završen susret mladih o bratu Bonifaciju

Završen susret mladih o bratu Bonifaciju Objavljeno: 31. 07. 2014 - 19:48

Drugi međunarodni susret mladih "Tragom jednog evanđeoskog sna" u povodu 150. obljetnice rođenja brata Ivana Bonifacija Pavletića iz Družbe Sinova Bezgrješne održan je od 26. do 31. srpnja u Kutini i Ilovi.

Program pod vodstvom o. Mariana Passerinija, predstavnika Družbe u Kutini, i uz pomoć s. Mirjam Kuštrebe ponudio je sudionicima brojne, pa i terenski zahtjevne, sadržaje. U ponedjeljak i utorak bili su na području Bonifacijeve rodne Zbjegovače, te Ilove gdje je pohađao pučku školu. U skupinama su hodočastili šumovitim dijelovima kojima je koračao kao dječak i postolarski šegrt. U dodiru s biljnim svijetom protumačene su pojedinosti biblijskih motiva te suglasje čovjeka i Božje prirode. U ponedjeljak domaćin je bila župa Ilova, a misu je predvodio domaći župnik don Dražen Lauc. Goste je s Ilovom i povijesti škole u koju je upisan i Ivan Pavletić upoznao Ivan Masnec, i sam niz godina promicatelj plemenitih vrijednosti brata Bonifacija.

U propovijedi je biskup istaknuo: "Vjera se prije svega događa u nama samima, a brat Bonifacije potvrda je toga i u svom životnom i vjerskom, pa čak i simboličnom hodu. Eto prve poruke s oltara doživljavao je tu u najbližem mu ovom svetištu Sv. Duha kao znatiželjno dijete. A onda kratkim, ali potpuno odanim životom za druge ostvarivao ga služeći potrebitima u najtežim prilikama u rimskoj Bolnici Sv. Duha. Osobito me čini ponosnim što se ovdje na više jezika uz domaće vjernike te vas mlade iz Italije, Albanije, Poljske, Indije, Kameruna, Koreje, Ekvatorijalne Gvineje slavi njegovu očinsku brižnost za mlade u čemu se isticao kao odgajatelj mladeži. Lijepo je osjetiti zajedništvo kojemu različiti jezici nisu prepreka. Govor ljubavi, a takav je jedinstven do savršenosti znao i Bonifacije i neka nas u njemu zagovara, a na nama je da molimo za njegovu svetost".

Pri kraju misnoga slavlja uime Grada Kutine mlade je pozdravio zamjenik gradonačelnika Damir Petravić, zahvalivši im što promiču ime brata Ivana Bonifacija. Nakon mise slijedili su slobodni trenutci u Zbjegovači, a poslijepodnevni je program bio posvećen temi o ulozi oca i majke u odrastanju njihove djece.

U župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini održan je 31. srpnja završni, šesti dan Drugoga međunarodnog susreta mladih. Uz sudionike iz Hrvatske sudjelovalo je 40-tak mladih iz Italije (gdje je i počeo prošle godine), Albanije, Poljske, Indije, Kameruna, Koreje, Ekvatorijalne Gvineje i Filipina. Skup mladih u služenju mise na hrvatskom, talijanskom, engleskom i poljskom jeziku bio je u 11 godina od blagoslova crkve za okupljene i župnika Dragutina Papića izniman događaj. Mladima na temeljito ispunjenom i zahtjevnom programu, a koji su pratili i ne laki terenski oblici rada zahvalio je o. Mariano Passerini, predstavnik Bonifacijeve Družbe sinova Bezgrešne u Kutini. Istaknuta je veza titulara crkve blaženika Alojzija Stepinca i brata Bonifacija. Citirane su riječi sisačkog biskupa Vlade Košića izgovorene prigodom blagoslova vitraja: "Obojica su prije duhovnih zvanja bili radnici – Bonifacije postolar, a Alojzije zemljoradnik. Naučili su poštovati rad i radnike, cijeneći svako djelo i sami do žrtve radili prije svega za dobro drugih". Iskazana je želja da se što prije ostvari proglašenje svetim Alojzija Stepinca i blaženim Bonifacija Pavletića. 

Radost okupljanja mladih u Hrvatskoj, najavivši susret iduće godine u Albaniji, naglasio je i glavni poglavar Družbe iz Rima Ruggero Valentini. Podsjetio je da je zadovoljstvo tim veće jer tu je Družba posebnom požrtvovnošću upravo o. Passerinija utemeljila i Katoličko sveučilište. Za uspomenu svakom od sudionika uručio je znamen "Bonifacijevu cipelicu", rad obitelji Pavletić, čiji članovi djeluju u Udruzi Arteco selo Malino, nedaleko Lužana u Slavoniji.

(ika / gk)

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Ljetovanje s Gospodinom
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi