Vijesti - V. europski kongres animatora za PMOS

 

V. europski kongres animatora za PMOS

V. europski kongres animatora za PMOS Objavljeno: 03. 05. 2013 - 12:48

U Trogiru je 3. svibnja završen 5. Europski kongres OFM animatora za pravdu mir i očuvanje stvorenja. Oko ovih pitanja biblijske vrijednosti okupilo se oko 80 franjevaca iz raznih europskih zemlja, braće iz generalne uprave u Rimu, provincijskih poglavara i poglavarica, medijskih djelatnika i predavača kako bi kritički analizirali svoju kršćansku obvezu: biti na strani obrane dostojanstva svih ljudi i svih stvorenja.

U svrhu suvremenog, secundum loca et tempora, aktualiziranja ovih pitanja, Franjevački institut za kulturu mira, Split organizirao je na marginama Kongresa dvodnevni kolokvij. Na kolokviju su vrsni predavači sa sveučilišta, fakulteta i akademija Splita, Zagreba, Sarajeva, Mostara, Beča i Rima (Neven Šimac, Paolo Maiello, Željko Tanjić, Aleksandra Korać Graovac, Anđelko Domazet, Špiro Marasović, Ante Vučković, Ivan Šarčević, Gordan Črpić, Gabriele Kienesberger, Valentina Kanić, Mile Lasić, Nikola Bižaca, Ivan Bubalo, Ivana Brstilo) ponudili svoju analizu suvremenog svijeta, te različite ključeve njegova čitanja u korist isključenih, siromaha i potlačenih.
Najčešće polazište analiza bilo je da nihilizam naše civilizacije počiva na neoliberalnoj ideologiji, koja ne može utemeljiti moralnu normu, budući da je kategorija profita potisnula religijski pa i prosvjetiteljski vrijednosni sustav.

Rečeno je da franjevci kao angažirani kršćani ne smiju pobjeći iz Europe: bez njihova angažmana cjelokupni razvoj Europe može krenuti u pravcu posve suprotnom od nakana i kršćanskih vizija njenih idejnih začetnika: Adenauera, Schumana i De Gasperija. No, franjevci moraju na Franjin način „ izići iz Europe" koja tlači i čini nepravdu, ubija život... Radi toga danas postaje za kršćane Europe dragocjeno razumjeti aktualnost i smisao Franjine geste „izlaska iz svijeta" kao načina postizanja slobode. Tek iz ove slobode može se svijet pravilno razumjeti i učiniti ga etičnim na temeljima svetosti njegova podrijetla i svrhe. Ova polazišta otvorila su obradu i raspravu tri simbolička pitanja:Gdje je nestala socijalna pravda ? Kamo je nestao drugi/bližnji? Gdje je nestalo tijelo?

Zaključeno je kako sve činjenice ukazuju na nemoć neoliberalnog koncepta da zamijeni prethodne totalitarizme i učini svijet boljim. Zato se svakom čovjeku nameće moralna obveza razlučivanja: čemu na globalnom tržištu reći „Da" čemu reći Ne" , upravo onako kako su to prvi kršćani na tadašnjem globalnom tržištu „Pax Romana" znali jasno posvjedočiti, prihvaćajući dakako i cijenu toga svjedočenja.

Zbornik predavanja i rasprava Franjevački institut za kulturu mira planira uskoro objaviti. (ika / www.ofm-sv-jeronim.hr)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Brošura za pripremu i slavlje Dana molitve za svećenička i redovnička zvanja
Brošura za pripremu i slavlje Dana molitve za svećenička i redovnička zvanja
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije

Linkovi