Vijesti - Završeni dani oca Ante Gabrića u Metkoviću

 

Završeni dani oca Ante Gabrića u Metkoviću

Završeni dani oca Ante Gabrića u Metkoviću Autor: ika
Objavljeno: 01. 03. 2020 - 20:43

Dani oca Ante Gabrića koji su se održavali od 24. do 29. veljače obilježeni su u njegovom rodnom Metkoviću prigodnim programima u osnovnim i srednjim školama, ustanovama i udrugama, ove godine pod geslom „Gladno dijete“, a tijekom programa predstavljeni su također spot i pjesma pod istim naslovom Udruge „Mladi oca Ante Gabrića“ Srednje škole Metković.

Na rođendan o. Ante Gabrića 28. veljače slavljene su mise u rodnoj župi oca Gabrića, odnosno Župi sv. Ilije proroka i Nikole biskupa gdje je misno slavlje predvodio neretvanski dekan don Davor Bilandžić. „Danas slavimo rođendan oca Ante Gabrića, našega misionara na kojeg smo vrlo ponosni. Kada je imao odriješene ruke kažu da je bio veličanstven, ali kada je bio ponižavan, nikada nije bio ogorčen“, istaknuo je Bilandžić.

„Među ostalim, izuzetan znak Gabrićeve svetosti događaj je iz 1960. kada je pod čudnim okolnostima maknut sa župničke službe u Bošonti, župi kojoj je dao sav svoj život i bio duša čitavog kraja. Gabrić je neovisno o okolnostima nastavio raditi sve s ljubavlju. Možda i bolje nego subraća isusovci, Majka Terezija je itekako prepoznala njegove kvalitete te ga je htjela kao poglavara muškog ogranka Misionara ljubavi“, naglasio je Bilandžić.

U sklopu manifestacije u čast o. Gabriću održana je biciklijada u organizaciji TZ Metković, BK Relax i BK Metković, koja je startala s Trga kralja Tomislava. Ispred Crkve sv. Ilije dočekao ih je i blagoslovio župnik fra Ante Bilokapić. Posjetili su rodnu kuću oca Gabrića te Pastoralni centar oca Gabrića u Župi sv. Nikole gdje ih je blagoslovio župni vikar don Dino Prkut.

Tijekom manifestacije predstavljeno je „Čudo hrvatske glagoljice“ u deset slika i u reizdanju znamenitog Hrvojeva misala. Predstavili su ga Mirna Lipovac i Darko Žubrinić, predsjednik Društva prijatelja glagoljice. Osim toga u Gradskom kulturnom središtu organizirana je i dobrotvorna prodajna izložba učeničkih radova za izgradnju škole o. Ante Gabrića u Indiji.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi