Vijesti - Zavjetno hodočašće štovatelja BDM čudotvorne medaljice

 

Zavjetno hodočašće štovatelja BDM čudotvorne medaljice

Zavjetno hodočašće štovatelja BDM čudotvorne medaljice Autor: ika
Objavljeno: 08. 06. 2019 - 22:12

U svetištu Gospe Kondžilske, u župi Uznesenja BDM Komušina u Bosni i Hercegovini, u subotu, 8. lipnja, uoči svetkovine Duhova, održano je zavjetno hodočašće štovatelja BDM čudotvorne medaljice na razini Hrvatske provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice.

Hodočasnike iz Zagreba, Osijeka, Nove Kapele, Štivice, sa Strmca te iz žepačkog kraja u BiH i svećenike koji su ih dopratili dočekao je župnik župe Uznesenja BDM Komušina i čuvar svetišta Gospe Kondžilske Boris Salapić. Posebno je pozdravio Marijine sestre s njihovom provincijalnom poglavaricom s. Kajom Ljubas. Rekao je kako je kroz hodočašća vidljiva ljubav vjernika prema Gospi, a Gospa Kondžilska ovdje se štuje od davnine, kroz višestoljetnu odanost marijanskih hodočasnika BDM. Zamolio je Gospu da sve hodočasnike primi u svoje ruke i u svoje srce.

Slijedilo je euharistijsko slavlje, a u propovijedi je, među ostalim, naglasio kako je važno utjecati se Mariji i to je činio naš narod stoljećima. Vrlo važno je i moliti. Duša koja moli, rekao je, povezana je s Bogom, ona razumije Božju blizinu i Bogu je draga. Pozvao je nazočne na nasljedovanje Marije i da spremno prihvaćaju Božju volju kao Marija: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi!“

Na kraju mise provincijalna poglavarica Marijinih sestara čudotvorne medaljice s. Kaja Ljubas zahvalila je Gospi za sve milosti. Podsjetila je na početke djelovanja Zajednice i tada mali broj štovatelja BDM čudotvorne medaljice, pa usporedila s današnjim, velikim brojem štovatelja. Zahvalila je Bogu za to djelo, rekavši kako su sestre samo posrednice koje osluškuju Božja nadahnuća, a Božjom milošću – djelo raste. Zahvalila je voditeljima skupina Zajednice štovatelja, posebno s. Magdaleni Barešić, koordinatorici Društva čudotvorne medaljice BDM, a onda i drugim redovnicama na pomoći. Naglasila je kako je hrvatska Zajednica štovatelja postala članica Svjetske organizacije Društva čudotvorne medaljice na čelu s generalnim direktorom Društva o. Tomažom Mavričem koji je generalni superior Misije Družbe sv. Vinka Paulskog(CM) sa sjedištem u Rimu. S. Kaja je podsjetila na prošlogodišnji posjet potpredsjednika Svjetskog udruženja štovatelja BDM čudotvorne medaljice – o. Carola Pibera,CM, koji je tada istaknuo zadovoljstvo širenjem pobožnosti BDM čudotvorne medaljice na našim prostorima i pomogao konkretnim savjetima kako pristupiti Društvu i djelovati kao dio njega.

Vjernici su se potom autobusima i pješice uputili na brdo Kondžilo gdje ih je župnik upoznao s burnom i bogatom poviješću svetišta Gospe Kondžilske i s vrijednom Gospinom slikom. Rekao je kako je Kondžilo, odnosno Komušina, najveće i najpoznatije marijansko svetište u Bosni i Hercegovini, gdje se godišnje okuplja pedesetak tisuća, a za svetkovinu Velike Gospe tridesetak tisuća hodočasnika, Marijinih štovatelja.

Nakon zajedničke okrjepe, program zavjetnog hodočašća nastavljen je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Komušini duhovskom meditacijom, koju je pripremila s. Samuela Markanović. Cjelodnevni program bio je i dobra priprava za svetkovinu Pedesetnice, ali i kruna okupljanja štovatelja BDM čudotvorne medaljice, ove godine, oko milosnog lika Gospe Kondžilske.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi