Vijesti - Zavjeti s. M. Estere od Otajstvene Ljubavi

 

Zavjeti s. M. Estere od Otajstvene Ljubavi

Zavjeti s. M. Estere od Otajstvene Ljubavi Autor: ika
Objavljeno: 26. 04. 2016 - 20:42

Karmelićanin o. Jakov Kuharić predslavio je, na spomendan Majke Dobrog Savjeta, u utorak 26. travnja, euharistiju i obred prvog zavjetovanja bosonoge karmelićanke s. M. Estere od Otajstvene Ljubavi, OCD, (Ksenije Marinković), u Karmelu-Brezovici. Majci dobroga savjeta povjerio je, na početku misnoga slavlja, redovnički hod s. M. Estere.

Uz njega su bili suslavitelji: dr. Stjepan Sirovec, subsidijar župe Sveti Križ-Začretje, don Stjepan Bolkovac, SDB, ravnatelj salezijanaca na zagrebačkoj Knežiji, preč. Ivan Topoljnjak, novozagrebački dekan i župnik u Savskom Gaju, vlč. Zlatko Pavetić, župnik župe Sveti Križ-Začretje, prof. dr. o. Dario Tokić, OCD, magistar bogoslova, vlč. Josip Đurin, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati, te bogoslovi karmelićani: fra Ivan Živković i fra Danijel Marija Katančić. Misnom slavlju prisustvovala je i Esterina najbliža rodbina, prijatelji i znanci iz Splita i Zagreba.

"Zašto ljudi čine ono što danas čini s. M. Estera - zavjetuju nešto što čisto ljudski gledano doživljavamo kao ograničenje naše slobode, ograničenje pristupa dobrim stvarima koje čine život vrijednim življenja, koje možemo uživati bez povrede Božjeg zakona", upitao je na početku homilije o. Kuharić. Rješenje te zagonetke našao je u shvaćanju biti duhovnog poziva, a ta je: "otkriće koliko me Bog ljubi, da mi se u Kristu potpuno darovao, i želja da mu uzvratim na isti način: da na njegovo potpuno sebedarje uzvratim potpunim darom sebe njemu."

Isto tako je naglasio da se ne radi o darivanju nečega, ovoga ili onoga, već o daru sebe, svega onoga što jesmo i što imamo, jer da je to "zakon ljubavi koja se plaća samo ljubavlju", prema nauci sv. Ivana od Križa. A zavjeti su sredstvo za ostvarivanje takvog potpunog sebedarja i "zato je svaki poziv ljubavna priča, koja se razvija kroz međuigru Božjeg poziva i čovjekovog odaziva. Bog poziva 'od jutra do mraka', no mora biti odgovora, i trajnog odgovaranja, da bi bilo ljubavnog odnosa i priče", rekao je između ostalog o. Jakov.

Potom je spomenuo ljubavnu priču djevojke Ksenije na čija vrata srca je pokucao Gospodin; ona mu ih je otvorila i od Ksenije, što znači "gostoljubiva", postalo je novo biće: s. Estera. Kraljica Estera jedan je od najomiljenijih likova SZ koja je spasila svoj židovski narod od istrebljenja snagom vjere, posta i molitve: "Dođi u pomoć meni koja sam sama i nemam nego tebe, o Gospodine!" (usp. Est 4, 17k-l). "Nemati ništa osim Boga - to je i ideal i bogatstvo Karmela", rekao je propovjednik.

Zatim je pojasnio da to znači biti praznih ruku poput sv. Male Terezije; prihvatiti svoju slabost, ranjivost, siromaštvo, svoju nedoraslost stvarima te "dopustiti Bogu da me voli bez da sam ja to ičime zaslužio. Tek je to pravo zavjetovanje: to znači prihvatiti zavjete iznutra (svoje radikalno siromaštvo, ovisnost...), prihvatiti da oni prodru u najdublju nutrinu moga bića... jer su zavjeti samo sredstva za postizanje onoga što je bit karmelskog poziva, a to je mistika", ustvrdio je o. Kuharić. Isto tako rekao je da se ne radi o mističnim fenomenima, već o mistici kao traženju Boga u molitvi, u izravnom dodiru s njime, u tami vjere. Riječ je, naime, o trajnom traženju sjedinjenja s Bogom po ljubavi. To je karizma karmelićana i karmelićanki, Božji dar za izgrađivanje njegovog Tijela, Crkve. Oni Bogu služe prvenstveno tim traženjem što je ujedno i svjedočanstvo za njega, svjedočanstvo njegove prisutnosti u svijetu gdje se čini da je Bog odsutan i prognan iz njega.

Misno slavlje uveličale su pjevanjem čuvarice svetišta karmelićanke, uz svečanu orguljsku pratnju s. M. Bonite Kovačić, OCD. Nakon misnog slavlja o. Dario Tokić zahvalio je svima za sudjelovanje na euharistijskom slavlju, a o. Jakov Kuharić preporučio je sebe i nazočne u molitvu s. M. Estere, čiji su zavjeti dar Crkvi, i u molitvu sestara koje nose pred Lice Božje sve one koje im je Gospodin povjerio.

S. M. Estera rođena je Splićanka. U Splitu je živjela i radila. Završila je srednju školu za kozmetičare. Zaposlila se i radila 15 godina administrativne poslove u trgovini, ne u struci. Živjela je životom mladih svoga vremena i prosječnih vjernika. Susret s Gospodinom promijenio je njezin životni hod i ona ulazi u Stepinčev Karmel-Brezovicu 9. veljače 2013., gdje nakon postulature, na Josipovo, 19. ožujka 2014. godine prima karmelsko redovničko odijelo, a 26. travnja 2016. godine polaže svoje prve zavjete i predaje svoj život Gospodinu za život mnogih.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Skupština Hrvatske redovničke konferencije

16. i 17. listopada 2019. u franjevačkom samostanu u Dubravi, Av. Gojka Šuška 2, Zagreb. 

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi