Vijesti - Zavjeti isusovca Željka Paše u Libanonu

 

Zavjeti isusovca Željka Paše u Libanonu

Zavjeti isusovca Željka Paše u Libanonu Autor: ika
Objavljeno: 24. 06. 2018 - 13:36

Hrvatski isusovac o. Željko Paša položio je svečane redovničke zavjete na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, u marijanskom svetištu Bikfayi, nedaleko Bejruta u Libanonu. Već četrnaest godina o. Paša djeluje u Libanonu i Egiptu, a ovim činom je i formalno pripojen Bliskoistočnoj provinciji Družbe Isusove.

Doprinos je to Hrvatske maloj, ali vjernoj i zauzetoj kršćanskoj zajednici u krajevima odakle je kršćanska vjera potekla, a gdje sada proživljava teške trenutke progona.

Zajedno s o. Pašom, svečano su Družbi Isusovoj pritjelovljeni oci Alexis Doucet iz Francuske (na službi u Ankari, u Turskoj), Ghassan Sahoui iz Sirije, i Ronney el Gemayel, domaći sin iz Bikfaye. Euharistijsko slavlje na maronitskom obredu predvodio je o. Dany Younes, provincijal Bliskoistočne provincije Družbe Isusove, u nazočnosti nadbiskupa i metropolita Melkitske grkokatoličke nadbiskupije Akka u Izraelu Georgea Bacounija, nadbiskupa Kaldejske katoličke nadbiskupije Aleppo u Siriji Antoinea Audoa, SI, te apostolskoga vikara za latinski obred u Libanonu Cesara Essayana, O.F.M.Conv. Na slavlju su se okupila brojna isusovačka subraća s Bliskog istoka, Europe i SAD-a. Uime Hrvatske pokrajine Družbe Isusove bio je nazočan provincijal o. Dalibor Renić, a uime Papinskog orijentalnog instituta u Rimu rektor o. David Nazar.

O. Željko Paša profesor je teologije na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu te suradnik Istraživačko-dokumentacijskog centra za arapsko kršćanstvo (CEDRAC) na Sveučilištu svetog Josipa u Bejrutu. Stručnjak je u području proučavanja kršćanskih manuskripata na arapskom i sirijskom jeziku. Rođen je 1971. u Molvama. Studirao je medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. U Družbu Isusovu stupio je godine 1992. Filozofiju i teologiju diplomirao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Zaređen je za svećenika 2002. g. u Zagrebu. U ljeto 2006. završava studij arapskog jezika i književnosti, te islamskih znanosti u Kairu. Doktorat iz patrističke teologije postiže na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu, radom o teološkoj misli Abdišu-bar-Briha, crkvenog oca iz siro-orijentalne tradicije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi