Vijesti - Zavjeti isusovca Željka Paše u Libanonu

 

Zavjeti isusovca Željka Paše u Libanonu

Zavjeti isusovca Željka Paše u Libanonu Autor: ika
Objavljeno: 24. 06. 2018 - 13:36

Hrvatski isusovac o. Željko Paša položio je svečane redovničke zavjete na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, u marijanskom svetištu Bikfayi, nedaleko Bejruta u Libanonu. Već četrnaest godina o. Paša djeluje u Libanonu i Egiptu, a ovim činom je i formalno pripojen Bliskoistočnoj provinciji Družbe Isusove.

Doprinos je to Hrvatske maloj, ali vjernoj i zauzetoj kršćanskoj zajednici u krajevima odakle je kršćanska vjera potekla, a gdje sada proživljava teške trenutke progona.

Zajedno s o. Pašom, svečano su Družbi Isusovoj pritjelovljeni oci Alexis Doucet iz Francuske (na službi u Ankari, u Turskoj), Ghassan Sahoui iz Sirije, i Ronney el Gemayel, domaći sin iz Bikfaye. Euharistijsko slavlje na maronitskom obredu predvodio je o. Dany Younes, provincijal Bliskoistočne provincije Družbe Isusove, u nazočnosti nadbiskupa i metropolita Melkitske grkokatoličke nadbiskupije Akka u Izraelu Georgea Bacounija, nadbiskupa Kaldejske katoličke nadbiskupije Aleppo u Siriji Antoinea Audoa, SI, te apostolskoga vikara za latinski obred u Libanonu Cesara Essayana, O.F.M.Conv. Na slavlju su se okupila brojna isusovačka subraća s Bliskog istoka, Europe i SAD-a. Uime Hrvatske pokrajine Družbe Isusove bio je nazočan provincijal o. Dalibor Renić, a uime Papinskog orijentalnog instituta u Rimu rektor o. David Nazar.

O. Željko Paša profesor je teologije na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu te suradnik Istraživačko-dokumentacijskog centra za arapsko kršćanstvo (CEDRAC) na Sveučilištu svetog Josipa u Bejrutu. Stručnjak je u području proučavanja kršćanskih manuskripata na arapskom i sirijskom jeziku. Rođen je 1971. u Molvama. Studirao je medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. U Družbu Isusovu stupio je godine 1992. Filozofiju i teologiju diplomirao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Zaređen je za svećenika 2002. g. u Zagrebu. U ljeto 2006. završava studij arapskog jezika i književnosti, te islamskih znanosti u Kairu. Doktorat iz patrističke teologije postiže na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu, radom o teološkoj misli Abdišu-bar-Briha, crkvenog oca iz siro-orijentalne tradicije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Skupština Hrvatske redovničke konferencije

16. i 17. listopada 2019. u franjevačkom samostanu u Dubravi, Av. Gojka Šuška 2, Zagreb. 

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi