Vijesti - Zatvorena Godina posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

 

Zatvorena Godina posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

Zatvorena Godina posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji Autor: ika
Objavljeno: 30. 01. 2016 - 12:49

Pogled s vjerom će nam omogućiti da stvarnost gledamo više Kristovim očima

Uz proslavu Dana posvećenog života u subotu 30. siječnja zatvorena je Godina posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji. Redovnici i redovnice okupili su u crkvi Male braće u Dubrovniku na klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu, nakon čega su se u procesiji Stradunom uputili do dubrovačke katedrale gdje je svečano misno slavlje predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. U katedralu je procesija ušla kroz Vrata milosrđa, a na misi su redovnici i redovnice, uz upaljene svijeće, obnovili svoje zavjete.

Na početku propovijedi biskup Uzinić zahvalio je svim osobama posvećenog života, redovnicima i redovnicama, za sve što su napravili u protekloj godini. Zahvalio je i članovima FRAMA-e i Franjevačkog svjetovnog reda kazavši da oni kao dio posvećenog života pokazuju kako svi kršćani mogu još kvalitetnije živjeti poslanje koje im je Gospodin dao, a koje je zasluga Njegove velike milosti kojom je dotaknuo svakoga od njih i što želi da oni podjele sa svima ostalima. „Svi smo osobe posvećenog života na svoj način, ali svatko u skladu s karizmom koju mu je Bog namijenio", kazao je biskup.

U nastavku propovijedi biskup je spomenuo ovogodišnje pismo Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Prvi dio pisma donosi prisjećanje na Godinu posvećenog života koja je već za nama i brojne milosti koje smo doživjeli, kazao je biskup, ali to pismo potiče i pitanja: „Je li došlo do pomaka u životu i djelovanju osoba posvećenog života, na kojim razinama? I jesu li redovnici i posvećeni laici krenuli prema svima kojima su potrebni? Jesu li se te osobe posvetile više drugima nego sebi samima?"

Biskup je ovo propitivanje povezao s ulomkom iz Evanđelja po Marku koje je pročitano na misi. „Evanđelje nas je pozvalo da promislimo o svojoj vjeri. Što znači s vjerom pogledati na stvarnost posvećenog života? Što znači s vjerom pogledati na moju osobnu redovničku stvarnost? Taj pogled s vjerom ne stvarnost, ne mijenja mene, moju redovničku zajednicu niti Godinu posvećenog života. Ali, u skladu s današnjim evanđeljem, taj pogled s vjerom će nam omogućiti da stvarnost, koja je takva kakva jest, ne gledamo više svojim nego Kristovim očima i da s nadom gledamo u budućnost."

Drugi dio poruke iz pisma odnosi se na završetak Godine posvećenog života, a koja završava nakon što je već započela Godina Milosrđa. Ta godina je za redovnike i redovnice, ali i ostale posvećene osobe, godina u kojoj moraju prepoznati pozvanost da budu navjestitelji Božjeg milosrđa, rekao je biskup te dodao da je Izvanredni jubilej milosrđa mogućnost svima da naprave taj iskorak, koji bi se prema Drugoj knjizi o Samuelu trebao odraziti u onoj proročkoj dimenziji posvećenog života. „Kroz primjer proroka Nathana moramo paziti da se ne fokusiramo samo na one koji su moćni i imaju velik utjecaj kako u crkvenom tako i u društvenom životu već i na one koji su mali i možda beznačajni. Ne smijemo biti u službi bogatih već na strani slabih, siromašnih, ugroženih, na strani onih na periferiji Crkve i društva, kako Papa kaže."

„Ići svakome u susret, svakome na poseban način, to je temeljna poruka za Godinu posvećenog života", kazao je biskup. „Valja izbjeći napast da svoje djelovanje ograničimo na samo jednu naciju, samo jedno područje, samo na pripadnike Crkve. Mi smo poslani svima!" 

Na kraju je svima zahvalio pročelnik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije fra Stanko Dodig.

Kao poseban dar redovnici i redovnice su dubrovačkom biskupu darovali knjigu s fotografijama na kojima su zabilježeni biskupovi posjeti redovničkim zajednicama u Dubrovačkoj biskupiji u Godini posvećenog života kao i najvažniji događaji te godine u biskupiji. 

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao zbor redovnica i redovnika. 

Na razini opće Crkve, prema odluci pape Franje, Godina posvećenog života započela je u nedjelju, 30. studenoga 2014. godine, a završava 2. veljače 2016. godine. Tijekom godine održani su brojni susreti, molitve i različita događanja u kojima su sudjelovale redovničke zajednice koje djeluju na području biskupije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi