Vijesti - Zaštita okoliša

 

Zaštita okoliša

Zaštita okoliša Autor: HRK/s. Zdravka Leutar, ASC
Objavljeno: 27. 05. 2020 - 10:39

Prikupljanje izgorjelog ulja

Razuman odnos prema raspoloživim prirodnim bogatstvima: zraku, vodama, šumama i plodnom tlu, sirovinama i energiji, te težnja prema usmjerenom, cjelovitom i dugoročnom programu za njihovo razumno iskorištavanje i zaštitu, uvjet je opstanka čovječanstva na Zemlji. Zato se danas u svijetu velika pažnja posvećuje unaprjeđenju i zaštiti okoliša, budući da degradacija okoliša postaje kočnicom daljeg razvoja. Smatra se da je problem zaštite okoliša jedno od osnovnih pitanja suvremene civilizacije, povezan sa sudbinom čovjeka.

Strategija održivog razvoja treba naznačivati okvire novog društvenog odnosa prema okolišu, prema prostoru i prirodnim izvorima, s punom sviješću o odgovornosti pred sutrašnjim generacijama. Taj imperativ glasi: • iskorištavati u prvom redu ono što se može obnavljati i ponovno stvarati; • razumno štedjeti one izvore sirovina i prostor kojih iskorištavanje nepovratno mijenja okoliš; • proizvoditi takve proizvode i iz takvih sirovina da se mogu razgraditi u neškodljive proizvode ili preradom ponovno vratiti u proizvodnju.

Nevladine organizacije građana aktivno sudjeluju u oblikovanju javnih politika na lokalnoj razini i šire, te unose održive promjene u zajednicu. Potreba da se redovnici uključe u rješavanje ekoloških problema i izgradnju održivosti u zajednicama sve je vidljivija i na globalnoj i na lokalnoj razini. VIVAT International kao organizacija okuplja 13 redovničkih zajednica (ženskih i muških), među ostalima i Družbu Klanjateljica Krvi Kristove kao stalnu članicu. Treba također nadodati da VIVAT International ima formalan i legalan status organizacije koja djeluje pod okriljem Ujedinjenih Naroda (eng. Special Consultative Status with the United Nations). Cilj organizacije VIVAT International je sljedeći: u društvu biti glas onih koji su u potrebi i nevolji, a osobito kada su izloženi svakoj mogućoj nepravdi i/ili progonstvu, te zagovarati najsiromašnije i odbačene. Nije li to kompatibilno sa Socijalnim naukom Crkve, i ne nalazimo li u Svetom Pismu na mnogim mjestima primjere, a ujedno i poziv na takvo djelovanje?

Jedan od važnih ciljeva djelovanja je i osvješćivanje i aktivna zaštita okoliša, te održivi razvoj. Osvješćivanjem gore navedenog i konkretnih potreba, pozivamo Vas da se uključite u projekt održivog razvoja, ovoga puta kroz prikupljanje izgorjelog ulja, budući da je vrlo štetno za okoliš bacati izgorjelo ulje u kanalizaciju, a uz to moguće ga je iskoristiti na drugačiji način. Udruga Susret koja pruža podršku osobama s psihičkim teškoćama u okviru zajednice provodi Projekt prikupljanja izgorjelog ulja u svrhu izrade rukotvorina kao što su mirisave svijeće i sl. Ovime ujedno omogućava radnu terapiju svojim korisnicima. Mi bismo željeli dati doprinos upravo ovome hvalevrijednom angažmanu udruge Susret. Za sve dodatne informacije, budite slobodni kontaktirati zleutar@gmail.com.

Fotografija: https://mzoe.gov.hr/vijesti/svjetski-je-dan-zastite-okolisa/5002

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi