Vijesti - Započeo generalni kapitul sestara franjevaka od Bezgrješne

 

Započeo generalni kapitul sestara franjevaka od Bezgrješne

Započeo generalni kapitul sestara franjevaka od Bezgrješne Autor: S. Mandica Starčević
Objavljeno: 22. 06. 2013 - 14:28

U kući matici sestara franjevaka od Bezgrješne u Šibeniku započeo je 22. lipnja Generalni kapitul pod geslom „Rastimo u vjeri, nadi i ljubavi“. Generalni kapitul okuplja na zajedničko promišljanje o životu i djelovanju Družbe sestara iz vrhovnog vijeća, kućne predstojnice i izabrane sestre kapitularke.

Euharistijskim slavljem koje je predvodio šibenski biskup mons. Ante Ivas u koncelebraciji sa svojim tajnikom don Rokom Glasnovićem započeo je rad kapitula. U svojoj homiliji o. biskup je izrazio zahvalnost na svjedočkom načinu života sestara: „Zahvaljujem i danas Bogu za vas, drage naše sestre franjevke, jer ste bile  (i jer ste i danas) ovom gradu, slijedeći duhovnost sv. oca Franje, ustrajno, nenametljivo, istinito i nadasve uvjerljivo svjedočile da životom i nadasve djelima služenja „nasljedujete Krista“ i ništa više, jer više nema i ne može biti. Iz tog „nasljedovanja Krista“  sestre su ulazile u svijet, među ljude, da budu blizu ljudima u njihovim životima, oskudicama, mukama i problemima materijalnim i duhovnim, u njihovim tjeskobama da im na taj način svojim životom naviještaju i svjedoče mogućnost sasvim drugačijeg svijeta i života. Kako je moguće biti bogat i sretan i u materijalnom siromaštvu. Da je dar ljudskog života najveći Božji dar „vredniji od jela i odijela“. Da se Bog brine za ljude  više nego za „ptice nebeske i ljiljane poljske“. I da zato ne treba biti tako zabrinut. Tri put Isus danas u evanđelju ponavlja taj poziv: „Ne budite toliko zabrinuti!“. Isus je znao, a sestre su to povjerovale, da je ta prevelika zabrinutost za zemaljsko, za prolazno često puta velika prepreka za ono nebesko i vječno što je Bog stvoritelj darovao čovjeku kao temelj njegova dostojanstva i identiteta. Čini se da je upravo ta vjernička „nezabrinutost“ koje su sestre živjele i svjedočile svojim životom bila najsnažnija evangelizacija mnoštva ljudi koje su k njima navraćali u samostan, tražili pomoć i usluge, savjet i utjehu, ili onima kojima su sestre odlazile, susretale se s njima u njihovim obiteljima, po selima, u gradu, u kućama i poljima, gdje su rado zalazile… Povijest ove Družbe svjedoči da su mnoge sestre upravo zbog te svoje iskrene evanđeoske skromnosti, Franjine jednostavnosti i blizine ljudima u njihovim tjeskobama i mukama bile poštovane i prihvaćane. Sestre franjevke su bile vjerodostojne u svom vjerničkom evanđeoskom življenju pa su stoga bile i vjerodostojne navjestiteljice Kristova evanđelja. To svjedočanstvo „malih sestara iz Varoša“ duboko je ugrađeno u  vjerničku memoriju  puka ove biskupije. Hvala Bogu za vas. I hvala vama drage sestre! Mogu i ja reći sa svetim Ocem papom Franjom: Sestre (sestre franjevke) su bile jedno jasno „svjetlo  na putu Crkve“ šibenske! Želim i danas na ovoj svetoj Misi, zajedno s vama moliti da tako bude i dalje s Božjom pomoću, zagovorom sv. Franje, službenice Božje majke Klare, svih svetih sestra i na poseban način pod zaštitom ove Gospe koja od početka brižno i majčinski prati ovu Družbu.

U nastavku rada prvog dana sestre su imale duhovnu obnovu koju je predvodio dr. sc. fra Anđelko Domazet. Kroz predavanje „Stanje redovništva u današnjem svijetu“ fra Anđelko je podsjetio sestre na biblijsko utemeljenje redovništva, kao i na dokumente II. Vatikanskog koncila koji nas usmjeravaju na pripadanje redovništva samoj biti Crkve. Naglasio je važnost redovničkih redova koji u vrijeme svojeg nastanka vođeni vizijom utemeljitelja vraćaju Crkvu njezinim izvorima i evanđelju. Tako je i majka Klara Žižić u svoje vrijeme uočila problem društva i na njega reagirala. Osobito je istakao temelje zapadnog redovništva koji su i temelj zajedništva: Molitva i rad. Čovjek je biće zajedništva, a mi koji živimo redovničkim životom slika smo Božja i po tome što živimo životom zajedništva koje nije oblik uniformiranosti i jednoumlja. Redovništvo je pozvao biti znak Krista u društvu. Redovnički život se ne svjedoči s mnogo riječi već djelima koji su primjer društvu o vrijednosti nasljedovanja Krista.
 
U drugom predavanju naslovljenom: „Kakvu poglavaricu trebamo?“ Predavač je istakao osobine koje bi jedna (i sve) poglavarica trebale imati. Osobito je istaknuo autoritet kompetencije i životno svjedočenje te socijalne kreposti koji pomažu izgradnji zajedništva. Današnja kriza autoriteta je pomogla da dublje promatramo autoritet u službi zajednice i služenja. Temeljeći navedeno na biblijskim navodima pozvao je promatranje Isusa koji je bio podložan zemaljskim autoritetima, ali je i sam svoj autoritet temeljio u odnosu prema Bogu. Tako bismo i mi svoj autoritet trebali temeljiti u odnosu prema Kristu i evanđelju.
 
Sudionice kapitula su posjetile grob utemeljiteljice Družbe službenice Božje majke Klare Žižić gdje su izmolile franjevački krunicu za blagoslov i uspjeh kapitula.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi