Vijesti - Započela s radom opća skupština provincijala Reda propovjednika

 

Započela s radom opća skupština provincijala Reda propovjednika

Započela s radom opća skupština provincijala Reda propovjednika Autor: www.dominikanci.hr
Objavljeno: 16. 07. 2016 - 11:32

Da svjedoče milosrđe ispovijedajući ga i utjelovljujući ga u svom životu, i da budu znak Božje blizine i nježnosti

U subotu 16. srpnja u samostanu sv. Dominika u Bologni započela je s radom opća skupština provincijala Reda propovjednika. Učitelj Reda fr. Bruno Cadoré predslavio je misu u čast Duhu Svetom u bazilici sv. Dominika, u kojoj se nalazi grob utemeljitelja Reda. Na misi su sudjelovali i sudionici hodočašća putovima svetog Dominika, stotinjak mlade braće dominikanaca i sestara dominikanki u formaciji koji su, u pratnji učitelja Reda, u 15 dana pohodili sva mjesta u kojima je djelovao sv. Dominik, počevši od Španjolske i zaključivši hodočašće u Bologni, na dan kada je započela opća skupština.

Nakon euharistijskoga slavlja uslijedila je svečana sjednica u velikoj dvorani samostanske knjižnice i otvaranje opće skupštine kojim je predsjedao učitelj Reda. Fr. Bruno je podsjetio članove skupštine da se čuvaju autoreferencijalnosti, tj. da nismo centar svijeta. Svijet je u teškoćama, u velikim podjelama.

Pročitan je i brzojav Svetog Oca upućen učitelju Reda i članovima skupštine, s apostolskim blagoslovom za cijeli Red propovjednika. Papa Franjo između ostalog piše: „Sveti Otac želi onima koji nasljeduju karizmu svetoga Dominika, neumornoga navjestitelja milosti i opraštanja, suosjećajnoga prema siromašnima i gorljiva branitelja istine, da svjedoče milosrđe ispovijedajući ga i utjelovljujući ga u svom životu, i da budu znak Božje blizine i nježnosti kako bi današnje društvo ponovno otkrilo hitnost solidarnosti, ljubavi i praštanja.“

Na početku popodnevnoga rada na općoj skupštini bili su sudionici hodočašća putovima svetog Dominika te su mladi dominikanci i sestre dominikanke iznijeli skupštinarima svoja promišljanja o temama o kojima su razgovarali tijekom hodočašća. Među njima su bila i dvojica braće iz Hrvatske dominikanske provincije: fr. Mladen Folnović i fr. Karlo Alan Kevo. U Bologni im se nakratko pridružio i fr. Ivan Dominik Iličić, koji je snimao početak opće skupštine

Zatim je učitelj Reda fr. Bruno predstavio sudionicima skupštine Izvješće o stanju Reda propovjednika. Govorio je o restrukturiranju Reda, uspostavi novih entiteta (vice-provincija, provincijskih vikarijata), entitetima za zajedničko poslanje Reda, novim izazovima, o suradnji u novim zajedničkim poslanjima, o ustanovama Reda, važnosti medija u ostvarenju poslanja Reda, Pravdi i miru i dominikanskoj prisutnosti u Ujedinjenim narodima, o solidarnosti (u poslanju i formaciji), dominikanskoj obitelji.

Govoreći o životu braće fr. Bruno je istaknuo svrhu Reda te zajednički apostolski i provincijski projekt, važnost redovitog prosuđivanja prioriteta i ciljeva, zajedničku koralnu molitvu, važnost samostanske skupštine, vijeća i priora. Os formacije treba biti formiranje propovjednika. U Redu trenutno ima tisuću mlade braće u formaciji. Važna je suradnja i na području formacije. Istaknuo je također važnost permanentne formacije, što je izazov za sve ustanove posvećenoga života. Postoji opasnost od samodostatnosti. Red ima specifičnu službu u poslanju Crkve.

Govoreći o pozivu i obnovi učitelj Reda je istaknuo potrebu izlaska iz naših ustaljenih mjesta. Važna je i potrebna suradnja među provincijama. Dominikanski identitet je vodič: svjedočenje bratstva kao propovijedanje; studij kao opservancija i kao poslanje; znak „dominikanske obitelji“ – sinergija koju treba promicati. U siječnju 2017. bit će u Rimu organiziran međunarodni kongres. Učitelj Reda istaknuo je i važnost interkulturalnosti: poznavati raznoliku stvarnost Reda. A to su istaknuli i mlađa braća koja su tu dimenziju otkrivala na hodočašću Putovima svetoga Dominika. Uslijedio je rad u jezičnim skupinama, s osvrtom na Izvješće učitelja Reda.

U nedjelju 17. srpnja sudionici skupštine imali su duhovnu obnovu koju je vodio generalni ministar Reda male braće fra Michael Anthony Perry (OFM). Na kraju je darovao učitelju Reda sliku susreta i zagrljaja sv. Franje i sv. Dominika (sliku možete pogledati u fotoprilogu).

Na skupštini sudjeluju dominikanci iz 50 zemalja svijeta s europskoga, sjevernoameričkoga, južnoameričkoga, azijskoga, afričkoga i australskoga kontinenta. Sudjeluju i posebni gosti iz dominikanske obitelji koje je pozvao učitelj Reda, a među njima su predstavnik braće suradnika, dominikanke redovnice apostolskog i klauzurnog života te predstavnici laičkoga i svećeničkoga bratstva sv. Dominika. Hrvatsku dominikansku provinciju, koja je prije tri godina bila domaćin opće skupštine (Trogir/Čiovo, 2013.) predstavlja provincijal fr. Anto Gavrić.

Opća skupština odvija se u Godini dvostrukoga jubileja – izvanrednog jubileja milosrđa i jubileja 800. obljetnice otkako je papa Honorije III. godine 1216. potvrdio Red propovjednika. Jubilej je započeo na blagdan svih svetih dominikanskoga reda 7. studenoga 2015., a završit će 21. siječnja 2017. Više je događaja već upriličeno na razini svake provincije a i na međunarodnoj razini.

Provincija svetog Dominika u Italiji domaćin je opće skupštine. Generalni tajnik je fr. Roberto Giorgis.

Skupština završava s radom 4. kolovoza, na dan kada se – po starom kalendaru – u Bologni slavi svetkovina sv. Dominika. A u podne toga dana članove opće skupštine primit će u audijenciju Sveti Otac papa Franjo.

Više o radu opće skupštine možete pogledati na web stranici i Facebooku Reda propovjednika.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi