Vijesti - Zapaljena “luč mira” sv. Benedikta

 

Zapaljena “luč mira” sv. Benedikta

Zapaljena “luč mira” sv. Benedikta Objavljeno: 02. 03. 2014 - 20:04

Svečanosti u čast sv. Benedikta koje organiziraju tri benediktinska grada - Norcia, Subiaco i Cassino, započele su u nedjelju 2. ožujka u bazilici Sv. Benedikta u njegovom rodnom mjestu Norcia. 

Svečanu liturgiju u koncelebraciji s priorima benediktinskih samostana tri grada predvodio je opat benediktinskog samostana iz Subiaca o. Mauro Meacci. Misi su nazočili predstavnici mjesnih i regionalnih vlasti te veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Filip Vučak.

U homiliji opat Meacci najavio je da će za nekoliko dana "luč mira" krenuti put Zagreba, gdje će se zadržati tri dana. Hrvatska je odabrana kao odredište jer se nedavno priključila Europskoj uniji, a ove se godine obilježava 50. obljetnica proglašenja sv. Benedikta glavnim zaštitnikom Europe pa je to bio logičan odabir, rekao je opat.

Nakon mise zapaljena je "luč mira" koju su mladi nosili ulicama toga srednjovjekovnog grada. Na glavnom gradskom trgu održan je prigodni folklorni program.

Nakon povratka iz Zagreba gdje će boraviti od 7. do 9. ožujka, izaslanstvo ova tri grada primit će i papa Franjo, 19. ožujka. Svečanosti sv. Benedikta završit će u Subiacu 21. ožujka kada će "luč mira" biti ugašena.

Riječ je o manifestaciji koja se održava od 1980. Tri grada zajednički slave blagdan sv. Benedikta nizom vjerskih i kulturnih događaja, a gotovo svake godine izaslanstvo početkom ožujka posjećuje drugu državu. Protekle godine su posjetili Francusku (Pariz), a pretprošle Maltu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi