Vijesti - Zajednička molitva za duhovna zvanja u Sarajevu

 

Zajednička molitva za duhovna zvanja u Sarajevu

Zajednička molitva za duhovna zvanja u Sarajevu Objavljeno: 20. 04. 2013 - 11:27

U subotu 20. travnja u franjevačkoj crkvi sv. Ante na Bistriku u 17 sati predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Lovro Gavran, izložio je Presveti Oltarski Sakramenat, nakon čega su sudionici ostali u tihoj adoraciji do euharistijskog slavlja u 18 sati koje je predvodio također fra Lovro uz sudjelovanje pet svećenika.

U svojoj propovjedi fra Lovro se zahvalio sestrama svih redova i kongregacija jer je upravo od sestara potekla inicijativa da se u predvečerje IV. Vazmene nedjelje, nedjelje Dobrog Pastira, okupimo na zajedničkoj molitvi za duhovna zvanja. Zahvalio je također i ostalim vjernicima koji su došli moliti.

Naglasio je da je da svaka molitva ima veliku vrijednost pred Bogom, ali da zajednička ima još veću, jer je izraz crkvenog jedinstva. „Znak bratsko-sestrinske ljubavi do koje je Isusu jako stalo. Sam Isus kaže: 'Ako dvojica ili trojica od vas jednodušno zaištu što mu drago dat će im Otac nebeski, jer gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime tu sam i ja među njima!'“, rekao je fra Lovro.

Ističući okupljenima da „smo mi zajednica vjernika koja je skupljena u Isusovo Ime“, napomenuo je da se događa također da „nam Bog ne usliša neke naše molitve“ osobito  „kada molimo sebično, egocentrično, samo za naš Red, našu Provinciju, za naše sebične interese, a ne širokogrudno, tada je moguće da naše molitve ostanu neuslišane“.

Fra Lovro je naglasio da je tema ovog 50. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja: „Zvanja su znak nade utemeljene na vjeri“ i da bez istinske i duboke vjere u Boga nema ni istinske nade. Također je spomenuo kako je papa Pavao VI. rekao da su svećenička i redovnička zvanja precizan i nezaobilazan pokazatelj vitalnosti pojedine župne ili redovničke zajednice i da ondje gdje su zvanja za crkveni i redovnički stalež brojna, tamo se velikodušno živi po evanđelju.

Također je napomenuo da siguran temelj imamo u činjenici da nas Bog nikada ne napušta i da je On vjeran zadanoj riječi. Citirajući papu u miru Benedikta XVI : „Svaki put kada neki od Isusovih učenika prihvati Božji poziv da se posveti svećeničkoj službi ili posvećenom životu, svjedočimo jednom od najzrelijih plodova kršćanske zajednice, koji nam pomaže gledati s posebnim pouzdanjem i nadom u budućnost Crkve i na njezino evangelizacijsko djelovanje“ skrenuo je pozornost da je za pastoral zvanja preduvjet svet i vjerodostojan život Bogu posvećenih osoba  kao i važnost brižnog i sustavnog pastorala obitelji jer u obiteljima se zvanja rađaju, rastu i razvijaju.

Također je naglasio važnost posjećivanja obitelji i zajedničke molitve. Potaknuo je sve da ne žale truda ni vremena posjećujući obitelji, napose one s brojnom djecom i siromašne. Sve prisutne je povjerio zaštiti i zagovoru sv. Franje i sv. Ante. Na koncu misnog slavlja fra Lovro je izmolio molitvu bl. Ivana Pavla II. za duhovna zvanja. (www.redovnistvo.ba/am)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Novi ciklus nastave studija Teologije posvećenog života u Zagrebu

U petak, 18. listopada u 16.30 sati započinje novi, četvrti, ciklus predavanja studija Teologije posvećenog života na adresi: Duhovni centar sv. Ivana od Križa, Česmičkoga 1, 10000 Zagreb.

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi